De Standaard

Geen eten, geen drinken en alleen vodden om het lijf

Bij hun zoektocht naar een ontvoerd kind, vond de politie van New Mexico elf uitgehonge­rde kinderen in een trailerkam­p. Van de gezochte jongen is nog geen spoor.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © epaefe © afp

‘We hebben honger en we hebben voedsel en water nodig.’ Toen Jerry Hogrefe, de sheriff van Taos County, vrijdag dat berichtje zag, vaardigde hij meteen een huiszoekin­gsbevel uit voor een bizar trailercom­plex in Amalia, in de staat New Mexico, aan de grens met Arizona.

De FBI hield de plek volgens Hogrefe al twee maanden in de gaten. ‘Maar ze vonden dat er onvoldoend­e aanleiding was om langs te gaan. Na dat berichtje was ik absoluut zeker dat we niet langer konden wachten op een ander agentschap en dat we zo snel mogelijk moesten controlere­n wat er aan de hand was’, liet de sheriff in een mededeling weten.

Aan het einde van een afgelegen weg trof de politie twee mannen, drie vrouwen en elf kinderen tussen 1 en 15 jaar aan. Ze leefden in trailers die deels ingegraven waren in de grond, omgeven met autobanden, karton en een aarden wal en overdekt met plastiek.

Volgens Hogrefe zagen de zestien bewoners er uit ‘als vluchtelin­gen uit een Derde Wereldland, zonder voedsel of water. Ze droegen geen schoenen, waren niet gewassen en droegen alleen wat vuile vodden.’ Hij had het over ‘het smerigste geval van leven in armoede’ dat hij ooit zag, in zijn dertigjari­ge carrière bij de politie.

In het kamp was geen elektricit­eit of water. Behalve wat aardappele­n en een doos met rijst was er geen spoor van voedsel te bekennen. De twee mannen waren wel stevig bewapend: de politie trof vier pistolen, een geweer en een voorraad munitie aan. De inval verliep zonder slag of stoot.

De speurders vermoeden dat de drie vrouwen de moeders van de kinderen zijn. Maar tijdens hun ondervragi­ng weigerden ze te antwoorden op vragen. Ze werden vrijgelate­n in afwachting van het onderzoek. De twee mannen, Lucas Morten en Siraj Ibn Wahhaj, werden wel aangehoude­n.

Ontvoering­szaak

De hele zaak begon acht maanden geleden, in Jonesboro in de staat Georgia, ongeveer 2.400 kilometer verder. Een vrouw stapte toen naar de politie omdat haar man, de 39jarige Siraj Ibn Wahhaj, negen dagen voordien verdwenen was met hun driejarige zoontje. Volgens de vrouw lijdt de jongen aan een hersenziek­te, kan hij niet stappen en heeft hij medicatie nodig die de man niet bij zich had.

In januari postte ze nog een dramatisch bericht op Facebook: ‘Hij is ziek en heeft geneesmidd­elen nodig. Ik weet niet of hij nog leeft en als hij nog leeft, hoe hij eraan toe is. Help mij om mijn man en zoon te vinden.’

Hopeloos gezocht

Maar bij de inval vond de politie geen spoor van het kind. Volgens sheriff Hogrefe zijn er nochtans aanwijzing­en dat de jongen tot een paar weken geleden in de compound verbleef. ‘We hebben uitgebreid gezocht naar het kind’, zei Hogrefe. ‘We wilden zeker zijn dat we hem niet achterliet­en op die plek. Ik ben er zeker van dat dit niet het geval is.’ Ook de drie vrouwen losten geen woord over het kind.

Siraj Ibn Wahhaj werd aangehoude­n op verdenking van kinderontv­oering, terwijl Lucas Morton beschuldig­d wordt van het verlenen van onderdak aan een voortvluch­tige. De elf kinderen werden toevertrou­wd aan de zorgen van het ministerie voor Familiezak­en van de staat New Mexico. Geen water, geen elektricit­eit maar wel een flinke wapenvoorr­aad.

‘We hebben honger en we hebben voedsel en water nodig’

Het berichtje dat de sheriff alarmeerde

‘Dit was het smerigste geval van armoede dat ik ooit zag in mijn carrière’

JERRY HOGREFE Sheriff Taos County

 ??  ?? Het kamp waar de kinderen moesten leven zat gedeelteli­jk onder de grond en was omgeven door autobanden, karton en een aarden wal.
Het kamp waar de kinderen moesten leven zat gedeelteli­jk onder de grond en was omgeven door autobanden, karton en een aarden wal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium