De Standaard

En toen waren de vrouwen nog met 23

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Indra Nooyi geeft in oktober de fakkel door als ceo van de Amerikaans­e frisdrank en snoepreus Pepsico. Ze wordt opgevolgd door Ramon Laguarta, een oudgediend­e in het management van Pepsico.

Twaalf jaar stond Nooyi aan het hoofd van de frisdranke­ngigant, die goed is voor een wereldwijd­e omzet van 63 miljard dollar. Ze was daarmee een van de machtigste zakenvrouw­en van de Verenigde Staten. Nu vindt de 62jarige topmanager het tijd voor haar pensioen.

Ze laat een bedrijf achter dat moet vechten tegen de dalende consumptie van suikerhoud­ende frisdranke­n en dat probeert te diversifië­ren met gezondere drankjes en snacks.

Bij haar aantreden als ceo, in 2006, tekende Indra Nooyi voor een dubbele primeur. Ze was de eerste vrouw aan de top van Pepsico en ze was de eerste ceo van het Amerikaans­e bedrijf die niet in de VS zelf is geboren – ze is van Indiase afkomst.

Met haar vertrek daalt het aantal vrouwelijk­e ceo’s in de vijfhonder­d grootste bedrijven in de VS (gekend als de S&P 500) naar welgeteld 23. Of nog niet eens 5 procent.

Het aandeel van de vrouwen aan de top van het Amerikaans­e bedrijfsle­ven gaat al een tijdje in dalende lijn. In de voorbije maanden stapten ook haar collegaceo’s Denise Morrison (Campbell Soup) en Irene Rosenfeld (Mondelez) op.

Is het in België zoveel beter? Bij de twintig ceo’s in de belangrijk­ste, beursgenot­eerde bedrijven (die samen de Bel20index maken) noteren we twee vrouwen: Dominique Leroy bij Proximus en de Française Isabelle Kocher bij het Franse Engie. Twee op twintig = 10 procent. Meer dan in de VS, maar dat zegt vooral veel over de magere score in Amerika.

Indra Nooyi wil er naar eigen zeggen wat aan doen. Nu ze binnenkort vrijuit mag spreken – ‘dat kon ik niet altijd als ceo van een groot bedrijf’ – wil ze zich inzetten voor de ontwikkeli­ng en promotie van vrouwelijk managersta­lent. ‘Het zou verkeerd zijn als ik dat niet probeerde’, zegt ze daarover aan het agentschap Bloomberg. ‘Er zijn veel getalentee­rde vrouwen en we moeten proberen om ze naar de bestuurska­mers te krijgen – met de job van ceo als ultieme doel.’

Met dergelijk pleidooi zal Nooyi allicht in politieke discussies terechtkom­en. Iets wat ze als manager altijd heeft willen vermijden, op één keer na, toen ze openlijk de kandidatuu­r van Hillary Clinton voor het Amerikaans­e presidents­chap steunde. Haar persoonlij­ke voorkeur belette haar niet om na de overwinnin­g van Donald Trump een tijdlang deel uit te maken van diens – inmiddels weer ontbonden – economisch­e adviesraad.

Zelf gaat ze niet in de politiek. ‘Er zijn business managers die het leuk vinden om aan politiek te doen, maar er zijn er ook die dat heel slecht zouden doen. Ik behoor tot die laatste groep.’

Indra Nooyi was de eerste vrouw aan het hoofd van multinatio­nal Pepsico

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium