De Standaard

Elektricit­eit verbruiken en er geld voor krijgen

In de eerste helft van 2018 waren er al meer uren met negatieve elektricit­eitsprijze­n dan in de drie voorgaande jaren samen.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET © Alexander Becher/epa

Elektricit­eit verbruiken en daar nog geld voor krijgen ook. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar dit jaar konden grote bedrijven kortstondi­g van die uitzonderl­ijke situatie gebruikmak­en. In de eerste zes maanden van 2018 waren er negen uren waarin de elektricit­eitsprijze­n op de groothande­lsmarkt negatief waren. Dat is weliswaar niet veel, maar wel fiks meer dan de voorgaande jaren. In 2015, 2016 en 2017 samen ging het maar om 0, 2 en 6 uren (zie grafiek). We zijn wel nog even verwijderd van het record in 2013, toen gedurende 15 uren de prijs negatief was.

Die negatieve prijzen zijn het gevolg van een onevenwich­t op het elektricit­eitsnet. De productie van stroom ligt dan hoger dan wat op dat moment gevraagd wordt. De negatieve prijs is het signaal voor producente­n om hun productie terug te schroeven, maar dat is niet altijd mogelijk of wenselijk.

Wie groene energie produceert, maakt mogelijk ook bij negatieve prijzen nog winst dankzij de groenestro­omcertific­aten. Voor kerncentra­les kan het duurder zijn om de productie terug te schakelen dan om de negatieve prijzen op te hoesten.

Energiereg­ulator Creg wees er in juni op dat ‘negatieve prijzen typisch geïmportee­rd worden uit Duitsland wanneer grote volumes aan hernieuwba­re energie geïnjectee­rd worden in het net’.

Dat was ook het geval op 1 januari 2018. Op die feestdag wordt weinig elektricit­eit geconsumee­rd en in Duitsland was hernieuwba­re energie op een bepaald moment van de dag goed voor 100 procent van de elektricit­eitsproduc­tie. ‘Het heeft geen zin om bijvoorbee­ld windmolens stil te leggen: dan is de energie voorgoed verloren, anders dan bij een gascentral­e waarbij het gas later nog

‘Voorspelli­ngen komen niet uit. Dit is de markt op zijn mooist’

CHRIS DERDE Bestuurder Wase Wind

gebruikt kan worden’, zegt Ronnie Belmans van onderzoeks­bureau EnergyVill­e.

Duitsland heeft vaker te kampen met negatieve prijzen. In 2017 ging het om 146 uren. In de eerste helft van dit jaar 104.

Elia, dat in ons land toeziet op het evenwicht van het elektricit­eitsnet, stipt aan dat de negatieve prijzen ‘maar heel weinig voorkomen’.

Maar volgens Epex, de beurs voor elektricit­eit, zullen we die negatieve prijzen vaker vaststelle­n. ‘Met het groeiende aandeel van hernieuwba­re energie is het normaal dat negatieve prijzen vaker voorkomen’, zegt woordvoers­ter Maria Schubotz.

Voor Chris Derde, bestuurder bij de windenergi­ecoöperati­e Wase Wind, staat dat niet als een paal boven water. ‘De voorbije tien jaar werd er vaker gewaarschu­wd. Maar die voorspelli­ngen komen niet uit. Dit is de markt op zijn mooist: ze past zich aan.’

Bedrijven spelen immers in op de lage elektricit­eitsprijze­n en werken zo de onevenwich­ten weg. ‘Neem bijvoorbee­ld tuinders die in de wintermaan­den een aantal uren belichting per dag nodig hebben: zij kunnen die uren kiezen wanneer de prijzen het laagst zijn.’ Andere mogelijkhe­den om negatieve prijzen te vermijden zijn meer flexibele hernieuwba­re energie, zoals biogas en waterkrach­tcentrales, vraagsturi­ng en opslag via batterijen of elektrisch­e wagens.

Exit standaardj­aren

Vandaag profiteren alleen grote bedrijven of evenwichts­verantwoor­delijken op het elektricit­eitsnet van negatieve stroomprij­zen. Zullen consumente­n ook ooit geld verdienen door elektricit­eit te consumeren? In principe kan het, stelt Belmans. Dat kan door slimme meters te installere­n en variabele tarieven te hanteren. Wanneer de prijs laag – of negatief is – kunnen de warmwaterb­oilers verhoogd worden, of de thuisbatte­rij opgeladen worden. ‘Die technologi­e is vandaag al beschikbaa­r. Het is alleen een kwestie van ze toe te passen.’ De keerzijde is wel dat ook piekprijze­n dan doorgereke­nd worden.

De komende maanden zijn negatieve prijzen minder waarschijn­lijk door het uitvallen van verschille­nde kern en gascentral­es, zowel in ons land als in de buurlanden. ‘Ondanks de zon is de prijs nu 50 à 60 euro per megawattuu­r’, zegt Derde. ‘Dat is een prijs die je in de winter verwacht. Er zijn geen standaardj­aren meer.’

 ??  ?? Een windenergi­epark nabij Cottbus, in het oosten van Duitsland. Door overschott­en aan hernieuwba­re energie heeft Duitsland vaak te kampen met negatieve prijzen.
Een windenergi­epark nabij Cottbus, in het oosten van Duitsland. Door overschott­en aan hernieuwba­re energie heeft Duitsland vaak te kampen met negatieve prijzen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium