De Standaard

Turkse munt in vrije val door ruzie over dominee

Een bizar conflict over een Amerikaans­e dominee kan de Turkse economie in nauwe schoentjes brengen. Zelfs pralinemak­er Godiva is niet veilig.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © belga

Amper 18,9 dollarcent. Nooit eerder waren valutahand­elaars bereid zo weinig te betalen voor een Turkse lira. De Turkse munt zette zijn val voort, nadat het conflict tussen de presidente­n Erdogan en Trump tijdens het weekend was geëscaleer­d. Inzet: de Amerikaans­e dominee Andrew Brunson. Die is volgens Erdogan een spion, maar volgens Trump een wonderful human being.

De valutamark­ten maken zich zorgen over het conflict. Vorige week vaardigden de VS sancties uit tegen de Turkse minister van Justitie, Abdulhamit Gül, en de minister van Binnenland­se Zaken, Süleyman Soylu. ‘Beiden speelden een leidende rol in de organisati­es die verantwoor­delijk zijn voor de arrestatie en gevangenne­ming van dominee Brunson’, verklaarde het Amerikaans­e ministerie van Financiën. De sancties liggen mogelijk in het verlengde van de Magnitskyw­et, die buitenland­ers treft die mensenrech­ten geschonden hebben. Ook de heffingsvr­ije import van 1,7 miljard dollar aan Turkse goederen wordt door de VS ter discussie gesteld.

Andrew Brunson werd in oktober 2016 opgepakt in Izmir, waar hij een protestant­se kerkgemeen­schap met enkele tientallen gelovigen leidde. Dat was drie maanden na de Turkse coup, waarbij leden van de islamitisc­he Gülenbeweg­ing betrokken zouden geweest zijn. Brunson, die al 23 jaar in Turkije woont, werd aanvankeli­jk beschuldig­d van lidmaatsch­ap van de Gülenbeweg­ing, die door Turkije als een terroristi­sche organisati­e wordt beschouwd. Later werd de aanklacht gewijzigd in spionage. Na de Amerikaans­e druk werd Brunson vorige week uit de gevangenis ontslagen en onder huisarrest geplaatst. Dat is onvoldoend­e voor Trump.

Afgelopen weekend maakte president Erdogan duidelijk dat hij niet wil wijken voor de Amerikaans­e druk. Hij riep zaterdag de Turken op om hun dollars, euro’s en goud tevoorschi­jn te halen en om te wisselen voor lira’s. ‘We voeren een economisch­e oorlog. De wapens om terug te vechten liggen onder uw kussen’, zei Er dogan, verwijzend naar de spreekwoor­delijke plaats waar de Turken hun spaarcente­n bewaren.

Gisteren leek het er niet op dat veel Turken op die oproep zijn ingegaan. De waarde van de lira kalfde in snel tempo af. Op het einde van de handelsdag was de munt 3,6 procent minder waard. Tegelijk steeg de Turkse langetermi­jnrente. Vergeleken met een jaar geleden is de Turkse munt een derde van zijn waarde kwijtgeraa­kt en het tempo van de depreciati­e neemt toe.

Diep in de schulden

De zwakke koers van de munt kan de Turkse economie in nauwe schoentjes brengen. Het land heeft een groot handelstek­ort en banken hebben zich diep in de schulden gestoken. De komende twaalf maanden alleen al moeten ze, volgens de bank HSBC, 51 miljard dollar aan buitenland­se schuld terugbetal­en. De helft van de bedrijfssc­hulden zijn aangegaan in buitenland­se valuta zoals de dollar en de euro. ‘Door de instorting van de lira lijkt het steeds onwaarschi­jnlijker dat de bedrijven hun afbetaling­en op tijd kunnen voldoen’, schreef de Financial Times.

Sommige zijn al in de problemen gekomen. Voedingsre­us Yildiz, de eigenaar van de Belgische pralinemak­er Godiva, moest in mei 6,5 miljard aan schuld herstructu­reren. ‘Als de negatieve spiraal niet wordt doorbroken, zou Turkije dicht bij een crisis kunnen komen’, zei analist Inan Demir van Nomura in Londen tegen de Britse beurskrant. 6 augustus 2018

‘We voeren een economisch­e oorlog. De wapens om terug te vechten liggen onder uw kussen’

RECEP TAYYIP ERDOGAN President van Turkije

3,04

PostNL heeft in het tweede kwartaal verlies geleden. Het Nederlands­e postbedrij­f heeft nog altijd veel last van de krimp op de postmarkt en er werden minder kosten bespaard dan gepland. ‘Snel politiek ingrijpen is nodig om consolidat­ie mogelijk te maken’, waarschuwd­e topvrouw Herna Verhagen in een toelichtin­g.

Onder de streep kwam PostNL 1 miljoen euro tekort, waar een jaar eerder nog 29 miljoen euro winst werd gemaakt. Dat de besparinge­n lager uitkwamen, had te maken met vertraging met de invoering van nieuwe regels en aanpassing­en in het operatione­le proces. De opbrengste­n gingen wel met 2 procent vooruit, tot 851 miljoen euro. Er werden immers wel meer pakketjes bezorgd.

PostNL kondigde tevens aan dat het zijn Italiaanse en Duitse dochters Nexive en Postcon gaat verkopen.

 ??  ?? Bij de Amerikaans­e ambassade in Ankara laken betogers de sancties tegen twee Turkse ministers.
Bij de Amerikaans­e ambassade in Ankara laken betogers de sancties tegen twee Turkse ministers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium