De Standaard

Leander Dendoncker weigert transfer naar Marseille

Leander Dendoncker kon voor 19,6 miljoen naar de Franse topclub, maar achter die deal zat het dubieuze investerin­gsfonds Doyen Sports.

- JÜRGEN GERIL FRANK BUYSE © Jimmy Bolcina/photo news

Na drie weken vakantie legde Leander Dendoncker (23) gisteren fysieke tests af bij Anderlecht. ‘Welkom terug Sportingbo­y’, tweette Anderlecht. ‘Onze gebronzeer­de Rode Duivel sluit weer aan.’

Nochtans rekende paarswit niet meer op zijn comeback, want onlangs liep er een bod van 19,6 miljoen binnen van Olympique Marseille. Voorzitter Marc Coucke was dolenthous­iast, want het beantwoord­de aan zijn vraagprijs van circa 20 miljoen. Alleen ontdekt de clanDendon­cker al snel een adder onder het gras.

Woekerrent­es

Achter het Franse voorstel schuilt Doyen Sports, een investerin­gsfonds opgericht door spelersmak­elaar Jorge Mendes – ja, die van Cristiano Ronaldo – en gevestigd in Malta met zijn gunstige belastingk­limaat. De Fifa verbiedt sinds 2014 nochtans dat spelers toebehoren aan een derde partij, maar Doyen vond een manier om dat zogenaamde Third Party Ownership te omzeilen. Het verwerft geen transferre­chten meer op spelers, maar zoals een bank leent het geld aan clubs als Marseille. In ruil vraagt het wel woekerrent­es én op de achtergron­d verkrijgt het toch inspraak in de toekomst van de spelers die het financiert.

‘Maffiaprak­tijken’, oordeelde de entourage van Dendoncker al snel en ze bliezen alles af. Terecht. In het verleden dwong Doyen spelers soms tot bizarre transfers om zijn investerin­gen snel terug te winnen. De clan Dendoncker wil niet dat Leander de controle over zijn eigen carrière verliest. Zelfs niet voor een overgang naar Marseille, de verliezend­e Europa Leaguefina­list.

Maar het valt ook te begrijpen dat Marc Coucke erg ontgoochel­d en zelfs boos is. De Anderlecht­voorzitter nam de miljoenent­ransfer van Dendoncker al op in de begroting om het budget in evenwicht te krijgen en ziet nu plots miljoenen door zijn vingers glippen. In de winter had Coucke nog het liefst dat de middenveld­er zou blijven, maar nu rekent hij wel op een vertrek van DD.

Maar dan moet er wel een club gevonden worden die genoeg betaalt – minstens 15 miljoen – en die Dendoncker zelf ook bevalt. Christophe Henrotay, de makelaar die de speler jarenlang begeleidde, werkte ook lange tijd aan een deal met het Spaanse Sevilla. Maar toen er zich een extra tussenpers­oon in naam van Dendoncker meldde om meer dan een graantje mee te pikken, haakte de Spaanse club af. Ook tot frustratie van Henrotay.

Engelse markt sluit donderdag

Op dit moment zit iedereen een beetje met de handen in het haar. Er worden andere makelaars gecontacte­erd, zoals de Nederlande­r Rob Janssen. Zelfs Leanders oud ste broer Andres Dendoncker registreer­de zich gisteren officieel als voetbalmak­elaar bij de Belgische Voetbalbon­d. De Dendoncker­s willen duidelijk het heft in eigen handen nemen.

Al wordt Anderlecht ook onder druk gezet om de prijs te drukken, met de insinuatie dat Dendoncker nog minstens tot Nieuwjaar kan blijven omdat hij toch een contract heeft tot 2021.

Dat zien de Brusselaar­s liever niet gebeuren. Zij blijven hopen dat makelaar Henrotay – die door RSCA gemandatee­rd blijft in dit dossier – met een oplossing komt. Hij onderhande­lt momenteel met het Engelse Crystal Palace, dat 15 miljoen wil betalen en heeft nog een andere Engelse club – Wolverhamp­ton wordt genoemd – achter de hand. Vraag is of Dendoncker en zijn entourage staartploe­gen in de Premier League zien zitten. De tijd dringt, want donderdag om 18 uur sluit de transferma­rkt in Engeland en vooral Engelse teams kunnen zijn prijs vlot betalen.

Marc Coucke is ontgoochel­d omdat Anderlecht miljoenen misliep, maar paarswit hoopt dat Crystal Palace nog oplossing biedt

 ??  ?? Leander Dendoncker sloeg een transfer naar Olympique Marseille af omdat hij niet de controle over zijn carrière wil verliezen.
Leander Dendoncker sloeg een transfer naar Olympique Marseille af omdat hij niet de controle over zijn carrière wil verliezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium