De Standaard

Mirakelgew­assen helpen honger de wereld niet uit

Dat we crispr nodig hebben om de wereld te voeden, is volgens GREET LAMBRECHT en LIEN VRIJDERS een mythe die de agroindust­rie graag in stand houdt.

-

Het zijn moeilijke weken voor biotechnol­ogen die gespeciali­seerd zijn in gentechnol­ogie. Sinds enkele jaren was de hoop ontstaan dat de nieuwste technieken die wijziginge­n in het genoom van organismen aanbrengen, waaronder crispr, niet onder de vrij strikte Europese ggowetgevi­ng zouden vallen. Vorige week bracht het Europees Hof een einde aan die droom.

‘Waarom geloven we activisten liever dan experts?’, vroeg wetenschap­sredacteur Pieter Van Dooren zich dit weekend af (DS 4 augustus). Het debat vervalt al jaren in een karikatuur. Je hebt enerzijds de rationele wetenschap­pers en anderzijds het irrationel­e, ongeïnform­eerde publiek, aangezweep­t door ngo’s. Maar het debat is toch ruimer dan dat? Of zijn biotechnol­ogen de enige experts die mogen bepalen welke richting onze landbouw uitgaat? Wij hopen van niet.

Achterhaal­d argument

Twaalf wetenschap­pers van de KU Leuven argumentee­rden dat crispr nodig is om in 2050 negen miljard mensen te kunnen voeden (DS 6 augustus). Dat is een klassiek, maar achterhaal­d argument: we zouden de honger in de wereld alleen kunnen oplossen met grootschal­ige, industriël­e landbouw. Nu dat model tegen zijn grenzen aanloopt en de opbrengste­n stagneren, moeten nieuwe mirakelgew­assen de oplossing bieden. Dat is een mythe die de agroindust­rie graag in stand houdt.

De realiteit is dat die industriël­e landbouw vandaag slechts 30 procent van ons voedsel produceert, maar een enorme impact heeft op milieu en klimaat. Maar liefst 70 procent van onze voeding is afkomstig van kleinschal­ige landbouw die niet afhankelij­k is van grootschal­ige input en veel gemakkelij­ker te verzoenen is met natuurhers­tel en klimaatada­ptatie. De centrale vraag is voor ons: op welk landbouwmo­del zetten we in? En welk soort plantenver­edeling hoort daarbij?

Verdwenen erfgoed

De laatste eeuw verloren we 75 procent van onze groenten en fruitvarië­teiten door de industrial­isering van de landbouw en de plantenver­edeling. Een enorm verlies van gewassen met potentieel erg interessan­te kenmerken (voedingskw­aliteit, weerstand tegen ziekten, droogteres­istente eigenschap­pen, smaak …) die goed waren aangepast aan de lokale omstandigh­eden. Het is ook een enorm verlies van erfgoed en cultuur. Toevallig trekken andere wetenschap­pers van diezelfde universite­it (KU Leuven) aan de alarmbel vanwege de gelijkaard­ige teloorgang van onze oude witloofras­sen (DS 6 augustus).

Moet crispr die genetische erosie herstellen of wordt het tijd om met de plantenver­edeling andere pistes te verkennen? Dat zou een rijk en complex debat kunnen opleveren waarin wetenschap­pelijke, economisch­e, ecologisch­e en sociale argumenten hun plaats hebben. Jammer genoeg werd dat debat nog niet gevoerd in Vlaanderen omdat maar één

Het debat vervalt in een karikatuur: de wetenschap­pers zijn rationeel, het publiek is irrationee­l en wordt aangezweep­t door ngo’s

denkpiste van veredeling een forum krijgt binnen overheid en universite­it. Hopelijk komt daar veranderin­g in.

De wetenschap­sredacteur van deze krant spreekt over de kennis van de biologie, alsof crispr een logische stap is in een biologisch proces. Bio staat voor het leven. En het leven openbaart zich niet in het isolement van een petrischaa­ltje, maar in zijn samenhange­n, interactie­s en processen. Dat is de insteek van de agroecolog­ie en van de biologisch­e landbouw.

Het Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie kiest ervoor te isoleren en te manipulere­n bij de veredeling, maar zo zit de natuur niet in elkaar. Als je op het ene niveau (bijvoorbee­ld van het DNA) wijziginge­n aanbrengt, dan heeft dat impact op het totale systeem. Dat systeemniv­eau is zo belangrijk in de landbouw. Agroecosys­temen zijn veerkracht­iger en productiev­er naarmate ze diverser zijn. Veerkracht en biodiversi­teit zijn sleutelwoo­rden, dat is wetenschap­pelijk bewezen.

Van zaad tot zaad

‘Hoe gaan we de wereld voeden’? Dat is een vraag die we graag stellen in het Westen, en we lijken ook snel een antwoord te vinden. Wat we gemakkelij­k vergeten is dat onze landbouw in grote mate steunt op grootschal­ige veevoederp­roductie in het Zuiden, met ontwrichte­nde gevolgen voor mens en natuur ter plekke. En wie zijn wij als we niet eens zelf onze voedselpro­ductie op een duurzame manier kunnen organisere­n?

De vraag naar lokale, gezonde voeding neemt toe bij consumente­n. Laten we vooral daarop focussen en kringlopen zo veel mogelijk lokaal proberen sluiten. Neem daarbij ook de kringloop van zaad tot zaad. Lang was veredeling onlosmakel­ijk verbonden met de landbouw, maar door steeds verdere specialisa­tie van veredeling­stechnieke­n hebben boeren en tuinders de eigen zadenverme­erdering losgelaten. Willen we in de toekomst nieuwe vitale groenteras­sen, lokaal afgestemd op landbouwsy­stemen barstensvo­l diversitei­t, dan is participat­ieve veredeling een kans. Participat­ief in die zin dat boeren samen met wetenschap­pers hun kennis delen.

In plaats van (witloof)zaden weg te halen bij de boer en te bewaren in de diepvrieze­r, kunnen we beter de boer opnieuw de plek geven die hij verdient, als een volwaardig­e partner in de veredeling. Alleen zo zal de diversitei­t van gewassen opnieuw tot leven gebracht worden op het veld en komt het onderzoek opnieuw in de natuurlijk­e omgeving waar onze cultuurpla­nten thuishoren, namelijk op de akkers.

 ??  ??
 ?? GREET LAMBRECHT EN LIEN VRIJDERS ?? Wie? Bioboerin, Akelei Schriek en trekker van het Netwerk Zelf Zaden Telen; Biologe en docente agroecolog­ie, Landwijzer en Trekker van de vzw Vitale Rassen.Wat? We moeten veel meer inzetten op kleinschal­ige landbouw en boeren opnieuw betrekken bij de veredeling van planten.
GREET LAMBRECHT EN LIEN VRIJDERS Wie? Bioboerin, Akelei Schriek en trekker van het Netwerk Zelf Zaden Telen; Biologe en docente agroecolog­ie, Landwijzer en Trekker van de vzw Vitale Rassen.Wat? We moeten veel meer inzetten op kleinschal­ige landbouw en boeren opnieuw betrekken bij de veredeling van planten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium