De Standaard

Hittegolf maakt mensen niet warmer voor het klimaat

-

Zullen de hoge temperatur­en mensen ertoe aanzetten hun gedrag te veranderen? PIETER BOUSSEMAER­E acht de kans klein. Doemverhal­en over het klimaat hebben een averechts effect.

Het KMI telt nu al meer zomerse dagen (25 graden of meer) dan tijdens de beruchte zomer van 1976. Ik weet, het weer is variabel. Uitschiete­rs zie je altijd. Maar dat op zoveel plekken abnormaal hoge temperatur­en zijn gemeten, is duidelijk het gevolg van de klimaatopw­arming. De afgelopen vier jaar waren op wereldvlak de warmste ooit geregistre­erd. Zoals het er nu naar uitziet, zal 2018 zich moeiteloos tussen deze recordhoud­ers nestelen.

Zouden deze uitzonderl­ijke temperatur­en mensen aanzetten tot klimaatact­ie? Het antwoord daarop is helaas: de kans is klein. In het beste geval zullen deze berichten onze bezorgdhei­d over de klimaatkwe­stie (tijdelijk) verhogen. Maar een grotere bezorgdhei­d leidt niet automatisc­h tot actiegeric­ht handelen. Het effect van een grotere bezorgdhei­d is sterk afhankelij­k van de ontvanger, de manier waarop erover bericht wordt en de context.

Onmacht

Zo weten we dat mensen die voordien al sceptisch stonden ten aanzien van de klimaatpro­blematiek, in deze hogere temperatur­en geen graten zullen zien. Een paar graden extra is best gezellig en over een paar maanden is Koning Winter terug. ‘Bovendien,’ zullen ze zeggen, ‘is het lang niet de eerste keer dat het zo warm is. En als er iets aan de hand is, dan maakt dat deel uit van een natuurlijk­e cyclus. De natuur corrigeert wel.’

Anderzijds zijn er ook mensen die door een te grote en te eenzijdige blootstell­ing aan doemverhal­en zo angstig worden dat ze verlamd raken, wat afkeer en afwijzing in de hand werkt.

Onder meer daarom is het belangrijk om goed na te denken over de manier waarop we over de klimaatpro­blematiek berichten. Zo hebben veel ngo’s de kwalijke gewoonte om milieuprob­lemen, duurzaamhe­idskwestie­s en wereldprob­lemen op één hoop te gooien. De ecologisch­e voetafdruk is daar een klassiek voorbeeld van. Die meet niet alleen de uitstoot van broeikasga­ssen (klimaat), hij becijfert ook de druk die de mens uitoefent door overbeviss­ing, grondbesla­g, grondstoff­enroof en afval. Daarenbove­n gaan mensen dat concept doorgaans ook linken aan gezondheid, sociale rechtvaard­igheid en overbevolk­ing.

Dat creëert verwarring. Want door zoveel verschille­nde parameters samen te nemen, zullen mensen de verschille­nde duurzaamhe­idsproblem­atieken door elkaar haspelen. Daardoor weten ze op den duur niet meer van welk hout pijlen te maken. Zo denken velen nu al onterecht dat je de klimaatopw­arming alleen maar kan oplossen door te recycleren of de bevolkings­problemati­ek aan te pakken.

Daarnaast wakker je ook gevoelens van onmacht aan door zoveel problemati­eken op een hoop te gooien. De problemen worden te groot en te overweldig­end. Dat leidt ook tot verlamming – wat je ook doet, het maakt geen verschil (meer) uit.

Aparte problemen

Het is beter om een onderschei­d te maken tussen de verschille­nde duurzaamhe­idsvraagst­ukken. Uiteindeli­jk los je de klimaatopw­arming niet op door overbeviss­ing terug te dringen. En door over te schakelen naar een circulaire economie op basis van recyclage en hergebruik hou je de bevolkings­groei niet binnen de perken. Duurzaamhe­idsvraagst­ukken met eigen oorzaken en oplossinge­n presenteer je beter als aparte problemen. Dat creëert overzicht en reduceert mogelijke gevoelens van onmacht. Het laat ook makkelijke­r toe om oorzaken aan concrete oplossinge­n te koppelen.

Net die koppeling tussen oorzaken en

Wat ben je met een klassieker dat de bevolkings­groei moet worden afgeremd? Daar heb je als individu weinig vat op

oplossinge­n is cruciaal om mensen tot actie aan te zetten. Zo creëer je de juiste context. Voorwaarde is wel dat mensen het gevoel krijgen dat de voorgestel­de oplossinge­n echt een verschil maken en dat ze zichzelf in staat zien om die acties uit te voeren. Ook daar wringt het schoentje. Want wat ben je met klassieker­s dat het autoverkee­r of de bevolkings­groei moet worden afgeremd? Daar heb je als individu weinig vat op. Bovendien is het niet alleen gemakkelij­k en comfortabe­l om een eigen wagen te hebben. We hebben die vaak nodig om te kunnen functioner­en in deze maatschapp­ij. En de meesten onder ons hebben nu eenmaal een kinderwens. Daar is op zich toch niets mis mee. Laat staan dat het behoort tot de kern van de klimaatopl­ossing.

Als mensen geen alternatie­f krijgen om bijvoorbee­ld hun huizen te verwarmen of te koelen, of om op een praktische manier naar het werk te gaan, dan hebben alarmistis­che boodschapp­en weinig zin. Die wakkeren de dissonanti­e en de onverschil­ligheid alleen maar aan.

Nochtans zijn er tal van haalbare acties om als individu een verschil te maken. De vraag is alleen hoe je dat concreet doet en hoe je inspanning past binnen het grotere geheel.

 ??  ?? Docent geschieden­is en klimaat (Vives Hogeschool) en auteur van ‘Tien klimaatact­ies die werken’ (Standaard Uitgeverij).
Docent geschieden­is en klimaat (Vives Hogeschool) en auteur van ‘Tien klimaatact­ies die werken’ (Standaard Uitgeverij).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium