De Standaard

Trump voelt hete adem Mueller

-

Het is lastig iets te blijven ontkennen als je weet dat de waarheid je op de hielen zit. In die sfeer moeten we de bekentenis van president Donald Trump zien. Hij gaf toe dat zijn campagnete­am in juni 2016 met de Russen sprak om bezwarend materiaal te ontvangen over Hillary Clinton

(DS 5 augustus). Dat was niet illegaal, er was niets mis mee, het was gewoon campagnewe­rk – de ironie dat dit het soort ontkenning­en is waar de Clintons het patent op hebben, zal Trump ongetwijfe­ld ontgaan. Het geeft aan dat de president de grond onder zich voelt schuiven. Het is wachten tot hij erkent dat hij zelf op de hoogte was van de ontmoeting.

Een ander voorbeeld van anticipere­n op mogelijk slecht nieuws was het verhaal dat er weliswaar geen sprake was van col

lusion, van samenwerki­ng tussen zijn campagnete­am en de Russen, maar dat als het wel zo was, het geen strafbare feiten opleverde. Trumps buikspreek­pop Rudy Giuliani zette die redenering in de markt, waarna de president hem tweetend ondersteun­de. Het is niet waar, maar als het waar is, is het niet illegaal.

Deze Echternach­processie van leugens vindt plaats in reactie op Trumps permanente nachtmerri­e: het onderzoek door de onafhankel­ijke aanklager Robert Mueller. Inmiddels ziet Trump zijn campagnele­ider voor de rechter, onthult zijn persoonlij­ke advocaat de onfrisse praktijken van de president en bereikt het onderzoek ook Donald Trump junior. En wellicht hemzelf, want de telefoonge­sprekken van de kleine Trump lijken erop te wijzen dat hij wel degelijk met zijn vader heeft overlegd. Mueller komt in de buurt.

Het is een bijzonder moment in Trumps presidents­chap. Na anderhalf jaar toont hij buitengewo­on veel zelfvertro­uwen. Hij gaat steeds vaker af op zijn intuïtie, en wijkt af van wat zijn staf of regering wil. Hij denkt het presidents­chap in zijn greep te hebben. Tegelijk is hij onrustig, ongedurig en gefrustree­rd. Deze man is alleen echt in zijn element wanneer hij zijn grootste campagnehi­ts opvoert voor een opgefokt publiek. Hij glorieert als cheerleade­r voor zichzelf, zonder zich te realiseren dat zijn staf hem op pad stuurt om hem een uitlaatkle­p te geven, misschien om erger te voorkomen. Laat hem maar tekeergaan tegen de media, dan kan hij elders geen kwaad doen, is de redenering. Je hoeft zijn staf niet te bewonderen om daarvoor dankbaar te zijn.

Voor een narcist met een onwrikbaar zelfvertro­uwen oogt Trump verrassend labiel. Hoewel hij keer op keer roept dat Mueller niets heeft, dat het een ‘heksenjach­t’ is, lijkt Trump zich zorgen te maken. Het onderzoek leidt de aandacht af van wat hij ziet als zijn ongekende, ongeevenaa­rde successen als president. Het voedt zijn frustratie: als ik zo vreselijk machtig ben, waarom gebeurt dan niet wat ik wil? Dat is het klimaat waarin mensen als Trump de neiging hebben om alles of niets te spelen, om een situatie fundamente­el verkeerd in te schatten. De stilte in Washington is niet alleen een teken van zomermoehe­id, het is ook de anticipati­e op een onvermijde­lijk ongeluk.

 ?? FRANS VERHAGEN Amerikajou­rnalist, auteur van ‘Begrijp jij Amerika nog?’ (Amsterdam University Press). ??
FRANS VERHAGEN Amerikajou­rnalist, auteur van ‘Begrijp jij Amerika nog?’ (Amsterdam University Press).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium