De Standaard

Directrice Actiris ontslagen na gratis werken aan huis

- Kilometerh­effing

Cathérine J. (52), de directrice van de inspectied­ienst van Actiris – de Brusselse tegenhange­r van de VDAB – is ontslagen nadat aan het licht was gekomen dat ze stagiairs en werkzoeken­den in opleiding gratis bouwwerkza­amheden in haar huis liet uitvoeren. De bal ging aan het rollen in 2017 toen de algemene directie van Actiris een anonieme klacht ontving. Daarin werd gemeld dat J., die al 23 jaar bij de Brusselse tewerkstel­lingsdiens­t werkte, eind 2016 haar trap zou hebben laten afschuren, terraswerk­en liet uitvoeren en een basketbalv­eld aan haar woning liet aanleggen. Slechts een deel van de werken zou zijn betaald. Het parket is op de hoogte gebracht. J. vecht haar ontslag aan bij de Raad van State.

Boetes brachten Vlaamse overheid al 9,1 miljoen euro op

Sinds de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns in april 2016 is ingevoerd, zijn er al bijna 26.000 boetes opgelegd wegens inbreuken. Bijna 10.000 daarvan zijn al geïnd. Dat heeft de Vlaamse overheid 9,1 miljoen euro opgebracht. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) op een vraag van Vlaams Parlements­lid Peter Van Rompuy (CD&V).

Voor boetes die aan Belgische chauffeurs worden opgelegd, is de inningsgra­ad 30 procent. Bij buitenland­se chauffeurs varieert dat, afhankelij­k van het land van herkomst. Voor BosniëHerz­egovina gaat het bijvoorbee­ld om 10 procent, terwijl de inningsgra­ad voor Zwitserse chauffeurs meer dan 50 procent bedraagt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium