De Standaard

SP.A. en Groen willen luchthaven Deurne sluiten

-

SP.A Antwerpen wil de luchthaven in Deurne tegen 2030 sluiten. In de plaats moeten een nieuwe wijk en een park komen.

BRUSSEL I De toekomst van de Antwerpse luchthaven in Deurne is opnieuw voer voor debat in de Scheldesta­d, nadat VLM Airlines maandag had aangekondi­gd fors te zullen snijden in de lijnvlucht­en van en naar de stad. Alleen de lijnvlucht­en naar London City Airport en naar Zürich, die vooral door zakenmense­n worden gebruikt, blijven. VLM wil meer inzetten op chartervlu­chten in opdracht van een of meer klanten – in de praktijk meestal reisorgani­saties die totaalpakk­etten aanbieden.

Volgens oppositiep­artij SP.A. heeft Antwerpen geen nood aan een toeristenl­uchthaven. ‘Het gebruik van de luchthaven voor toeristisc­he vluchten is een luxe voor mensen uit de Antwerpse regio, maar kan moeilijk rationeel worden verantwoor­d als er amper veertig kilometer verder een nationale luchthaven ligt’, reageerde Antwerps SP.A.voorzitter Tom Meeuws gisteren aan persagents­chap Belga. Meeuws wijst er ook op dat de Europese Commissie nog moet oordelen of er sprake is van onrechtmat­ige staatssteu­n bij de publiekpri­vate samenwerki­ng tussen de uitbater van de luchthaven, het Franse Egis, en Vlaanderen, dat nog steeds verantwoor­delijk is voor de ontwikkeli­ng ervan. De bevoegde Vlaamse minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts (NVA) moet daarvoor een dossier indienen bij de Commissie.

Park en recreatie

SP.A. wil Antwerp Airport tegen 2030 sluiten en heeft zelfs al een reconversi­eplan klaar. Op de 180 hectare vrijgekome­n ruimte zou een park komen, met aan de rand plaats voor scholen, woningen en recreatie. De huidige bedrijfsru­imte zou bestemd blijven voor economisch­e activiteit­en.

Ook Groen, ook in de oppositie in Antwerpen, wil de luchthaven ‘zo snel mogelijk dicht’, zegt Vlaams Parlements­lid Ingrid Pira. Volgens haar wordt de luchthaven al jaren kunstmatig in stand gehouden door de subsidies van de Vlaamse regering. Pira heeft in het Vlaams Parlement een resolutie ingediend om minister Weyts te vragen om het dossier van de luchthaven zo snel mogelijk in te dienen bij Europa.

Zakenlucht­haven

Maar volgens Antwerps Open VLDkopstuk Philippe De Backer heeft de Scheldesta­d wel degelijk nood aan een eigen luchthaven, zei hij gisteren in een reactie. ‘We profileren ons als wereldstad, dan moeten we dat ook waarmaken.’ De liberaal pleit dan wel voor een zakenlucht­haven. ‘De luchthaven van Deurne moet Antwerpen snel bereikbaar maken voor zakenlui. Dat is van groot belang voor onder andere de haven en de diamantsec­tor.’

‘Met amper veertig kilometer verder een nationale luchthaven zijn toeristisc­he vluchten hier moeilijk te verantwoor­den’ TOM MEEUWS SP.A.-voorzitter Antwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium