De Standaard

Helft Belgen bezoekt zijn bank alleen nog digitaal

De helft van alle KBCklanten stapte vorig trimester geen enkele keer een bankkantoo­r binnen. Het aantal kantoren zal daardoor verder dalen.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I Bij bankverzek­eraar KBC gaat de digitale transforma­tie naar eigen zeggen ‘veel harder dan verwacht’.

Volgens ceo Johan Thijs werden in het tweede kwartaal van dit jaar twee op de drie van alle nieuwe consumente­nleningen, zoals bij de aankoop van een auto, digitaal verkocht. Hetzelfde voor het pensioensp­aren. Ook de helft van alle nieuwe kredietkaa­rten wordt bij KBC tegenwoord­ig digitaal aangeschaf­t.

‘Amper twee jaar geleden lag dat digitale aandeel nog bijna op nul’, zegt Thijs. ‘De opmars van het online bankieren en van het mobiel bankieren via een app op de smartphone, is onomkeerba­ar.’

Die trend heeft een keerzijde: het aantal fysieke bezoeken aan de bankkantor­en daalt sterk. Volgens Thijs heeft de helft van de KBCachterb­an in de drie maanden van april tot en met juni ‘geen enkele keer een kantoor bezocht’. De topbankier erkent dat hierdoor het aantal kantoren verder zal dalen, maar wil daar geen cijfer op plakken.

‘Als een kantoor niet gebruikt wordt, dan gaan we het niet openhouden. Kantoren waar alleen geld afgehaald wordt, zullen we omvormen tot automatenk­antoren. Kantoren waar klanten persoonlij­k advies willen krijgen over financiële producten, kunnen mogelijk uitgebreid worden.’

Bij BNP Paribas Fortis klinkt hetzelfde verhaal. BNP Paribas Fortis zag het kantoorbez­oek van zijn klanten vorig jaar ook met 14 procent dalen tegenover 2016.

Cijfers voor de eerste zes maanden van dit jaar zijn er nog niet, maar in 2017 werd bij BNP Paribas Fortis ruim 28 procent van alle producten digitaal verkocht. Bij de spaar en beleggings­producten was dat zelfs 35 procent.

Mobiel betalen

Belfius heeft wel data over digitaal bankieren in 2018. Ook hier gaat de opmars hard. In de eerste zes maanden van dit jaar werd bij Belfius bijna de helft van de nieuwe pensioensp­aarrekenin­gen digitaal verkocht. Ook meer dan een kwart van de nieuwe verzekerin­gscontract­en verloopt digitaal.

Mobiel bankieren, met de smartphone, is een dagelijkse rea

‘Kantoren waar alleen geld wordt afgehaald, zullen we omvormen tot automatenk­antoren’

JOHAN THIJS Ceo KBC

liteit geworden. De Belfiusapp telde in juni 1,2 miljoen gebruikers, dat zijn er 22 procent meer dan een jaar geleden. De app wordt gemiddeld een keer per dag geopend. Het aantal contactloz­e betalingen, via een qrcode, is dit jaar al verdubbeld tot 6 miljoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium