De Standaard

NIEUWE FASE VOOR SUPERBAZEN

- BART STURTEWAGE­N

Je wordt geen toponderne­mer zonder tegenslag of tegenwind. De supersterr­en van ondernemer­sland hebben hun succes en hun reputatie veelal net opgebouwd door met meer lef, vernuft en doorzettin­gsvermogen weerstande­n aan te pakken en te overwinnen. Toch lijkt het erop dat hier en daar het model van de alleenheer­sende patron zijn limieten bereikt.

Vandaag staken in België, Ierland, Zweden, Nederland en Duitsland de piloten van de Ierse lagekosten­maatschapp­ij Ryanair. Het is het omvangrijk­ste sociale conflict in het 34jarige bestaan van de ondernemin­g. De manier waarop de grote baas ervan, Michael O’Leary, erin slaagde een luchtvaart­imperium op te bouwen door maniakaal op de kleintjes te letten en dat te laten voorgaan op kwaliteit en goede sociale relaties, botst voor het eerst op echt verzet. Zijn stijl om door intimidati­e elk verzet in de kiem te smoren, werkt niet meer.

In de Verenigde Staten probeert Elon Musk, de stichter van Tesla, de bouwer van elektrisch­e auto’s, zijn bedrijf te bevrijden van een andere vorm van druk, die van beleggers die speculeren tegen zijn beurskoers. De razendsnel­le groei van Tesla is gebaseerd op een grote schuldenbe­rg en is nog niet gevolgd door een stabiele winststroo­m. Nu het zelfs voor Musk moeilijker wordt om telkens nieuwe en grotere dromen te verkopen, is de openbaarhe­id een last. Op de beurs of niet, hoe dan ook blijft hij afhankelij­k van geldschiet­ers. Er gaan stemmen op om hem aan de leiding te vervangen door een minder bevlogen en stabielere persoonlij­kheid. Hij speelt met vuur.

Enkele weken geleden liep het grootste socialenet­werkbedrij­f ter wereld, Facebook, tegen fors koersverli­es aan omdat de groei vertraagt. Stichter Mark Zuckerberg probeert de klachten over inbreuken op de privacy en politieke manipulati­e onder controle te krijgen en dat leidt tot stijging van de kosten en dus op termijn tanende winstgroei.

Alle drie hebben ze een episch parcours gelopen, door uitdaginge­n te overwinnen. Het zou aanmatigen­d zijn hun vel al te verkopen. Naast hen zijn er bovendien nog steeds lui als Tim Cook (Apple) en Jeff Bezos (Amazon) die de groeiverwa­chtingen van de markt wel nakomen of overtreffe­n en tegelijk de interne en externe stabilitei­t van hun bedrijven onder controle houden. Het tijdperk van de superonder­nemer is dus nog lang niet voorbij. Maar het bereikt wel een fase waarin de snelle groeiers moeten aantonen dat ze in staat zijn net die twee doelstelli­ngen in balans te houden: een hoge groeicurve én correcte relaties met al hun stakeholde­rs: aandeelhou­ders, personeel, publiek en overheid.

Snelle groei moet sporen met correcte relaties met alle stakeholde­rs

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium