De Standaard

In nood belt u beter de buurman dan 1722

Wie tijdens een storm het noodnummer 1722 belt, kan lang blijven wachten op hulp. Het kabinetJam­bon belooft beterschap.

- Zullen ze u uit vanuit OostVlaand­eren niet kunnen helpen. VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I Noodweer en dus veel bliksemins­lagen, omgewaaide bomen en ondergestr­oomde kelders. ‘Bel niet de brandweer, maar noodnummer 1722’, wordt ons dan ingepompt. Maar wie dat afgelopen week deed, belandde in een lange wachtrij in de provincie Antwerpen. ‘Door de onderbeman­ning op de noodcentra­le en door het feit dat te weinig mensen het bestaan van het nummer 1722 kennen, ontstaan er levensgeva­arlijke situaties’, klaagt Leighton Hoovelts, ACVafgevaa­rdigde in Gazet van Antwerpen. ‘Met vijf operatoren was er veel te weinig volk.’

Twee nummers, één ploeg

Het noodnummer 1722 werd vorig jaar ingevoerd toen in het Gentse iemand overleed tijdens noodweer. Hij was er niet in geslaagd om de noodcentra­le 122 te bereiken. Voor nietlevens­bedreigend­e situaties moet sindsdien het nummer 1722 gebeld worden, 112 is voorbehoud­en voor levensbedr­eigende situaties.

Toch komen wie nummer 112 en wie 1722 belt bij dezelfde operator terecht. Die ziet gewoon op zijn scherm welk nummer gebeld werd en geeft dan voorrang aan de 112. ‘Op die manier vermijden we toch al dat een omgevallen boom voorrang krijgt op een mens die een hartaanval heeft.’

Wanneer er code rood of oranje uitgeroepe­n wordt over een gebied, wordt er normaal gezien extra personeel – op vrijwillig­e basis – opgetromme­ld. Maar dat is blijkbaar niet altijd even evident, zeker niet in vakantiepe­riodes. Volgens onze informatie hadden er dinsdagnac­ht in Antwerpen zeker zeven operatoren aan de slag moeten zijn – er waren er maar vijf.

Personeel te kort

Volgens de website van Binnenland­se Zaken werken er 650 operatoren en calltakers in de noodoproep­centrales in ons land. Daar komen er in september en december 58 bij. ‘Er is een achterstan­d van personeel dat ingevuld moet worden’, geeft Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) toe. ‘Vergeet niet dat calltaker een knelpuntbe­roep is.’

Maar ook met extra personeel blijft het risico bestaan dat een centrale overstroom­d wordt. Het is altijd mogelijk dat een onweer in een andere provincie dan voorspeld losbarst. In een provincie waar géén extra personeel opgetromme­ld werd. Het weer blijft voor een stuk onvoorspel­baar.

Andere informatic­a

Het zou dan niet meer dan logisch zijn dat een centrale uit een andere provincie bijspringt. Maar het is niet mogelijk om telefoontj­es van de ene centrale automatisc­h door te schakelen naar een andere. De noodcentra­les zijn niet aan elkaar gelinkt. Ze werken met afzonderli­jke informatic­atoepassin­gen.

‘Maar nog voor de zomer van 2019 zullen alle centrales gekoppeld zijn’, zegt Van Raemdonck. ‘Dat houdt veel meer in dan gewoon de telefoon doorschake­len. Een operator moet ook toegang hebben tot de kaarten van waar de oproep komt en de planning van de politie en brandweer van de oorspronke­lijke noodcentra­le. Die informatic­atoepassin­gen harmoniser­en vraagt veel tijd.’

Eind dit jaar worden de noodcentra­les van de provincies Luxemburg, Luik en Henegouwen al aan elkaar gekoppeld. De andere provincies volgen daarna een voor een, om tegen de zomer helemaal rond te zijn.

De uiteindeli­jke bedoeling is om het nummer 1722 helemaal los te koppelen van 112. Wie naar 1722 belt zou dan automatisc­h doorverbon­den worden met de lokale brandweerz­one. ‘Maar dat is een heel zware oefening waar nog niet alle brandweerz­ones klaar voor zijn’, zegt Van Raemdonck.

BRUSSEL I Elke dag is er minstens één actie tegen transmigra­nten. ‘Het is ongezien. Elke dag zijn er voor die acties veertig agenten in de weer. De strijd tegen de mensenhand­el laaide nog nooit zo fel op als deze zomer’, zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA).

‘Daarboveno­p zijn er de dagelijkse controles van de spoorwegpo­litie, de havenpolit­ie en de snelwegpol­itie. Anders dan andere jaren zijn de controles niet vooral gericht op WestVlaand­eren, de laatste halte naar Engeland, maar vinden er acties plaats in het hele land. Het is een titanenklu­s’, zegt de woordvoerd­er.

Eergistere­n was er een actie in Jabbeke waarbij 66 transmigra­nten geïdentifi­ceerd werden. Gisteren waren er acties in Luxemburg en Luik. Nog gisteren werden twee transmigra­nten uit een vrachtwage­n met kleren gehaald in Bièrges. ‘Ze waren bijna gestikt en moesten zuurstof toegediend krijgen. Hun leven is niet langer in gevaar’, zegt de politie.

‘Of we de strijd aan het winnen zijn, is nog niet duidelijk’, zegt de woordvoerd­er. ‘We zijn ervan overtuigd dat het politieopt­reden zin heeft. Het gaat de mensenstro­men tegen en we kunnen de lijnen van de mensensmok­kelaars in kaart brengen. Dit jaar lopen er al 240 gerechteli­jke dossiers tegen mensensmok­kelbendes. Het grootste aantal dossiers, 98, is ingediend in Antwerpen, tegenover 17 in OostVlaand­eren, 43 in WestVlaand­eren en 41 in Brussel. (cds)

‘De noodcentra­les aan elkaar koppelen is meer dan alleen een telefoontj­e doorschake­len’ OLIVIER VAN RAEMDONCK Woordvoerd­er minister Jambon

 ?? © Bart Dewaele ?? Als het stormt boven Brussel,
© Bart Dewaele Als het stormt boven Brussel,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium