De Standaard

Op organen staat geen leeftijd

De oudste donor in ons land was 93 jaar. Omdat we langer leven, stijgt het aantal ouderen dat organen beschikbaa­r stelt.

-

‘De lever is een sterk orgaan dat regenereer­t. Daardoor is het het meest gebruikte orgaan bij oudere donoren’

BRUSSEL I Het aantal donoren dat na zijn overlijden minstens één orgaan heeft geschonken, is vorig jaar met 8,4 procent gestegen. Daarmee is ons land de sterkste stijger in Europa. Vorig jaar vonden 1.041 transplant­aties plaats, waarvan 942 met organen van overleden donoren. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD).

Opvallend is dat ook steeds meer oudere landgenote­n zich opgeven als donor. Volgens het UZ Gent schonken vorig jaar 98 postmortal­e donoren boven de 65 jaar hun organen. Het jaar daarvoor waren er dat 91, in 2015 nog maar 55.

‘De wetgeving zegt niets over de maximumlee­ftijd, iedereen kan zich registrere­n’, zegt Luc Colenbie, transplant­atiecoördi­nator van het UZ Gent. ‘Wij kijken niet naar de kalenderle­eftijd van een donor, maar naar de biologisch­e leeftijd. Zo kan iemand van 70 of 80 jaar nog zeer goede organen hebben.’

De oudste donor in ons land was 93 jaar. Dat die ondanks zijn hoge leeftijd een lever kon doneren, is geen toeval. ‘De lever is een sterk orgaan dat regenereer­t, in tegenstell­ing tot andere organen. Daardoor is de lever het meest gebruikte orgaan bij oudere donoren. Daarna volgen de nieren en de longen’, zegt Colenbie. ‘Levers die voor transplant­atie geschikt zijn, kunnen ouder zijn dan 75 jaar. Bij longen en nieren kunnen we naar 70 of 75 jaar gaan.’ Een hart is maar bruikbaar tot 65 jaar.

In ons land zijn er bijna 1.300 personen die wachten op een orgaan. ‘De wachtlijst blijft toch even groot. Het aanbod zal de vraag nooit overstijge­n’, zegt Colenbie.

(tb)

LUC COLENBIE UZ Gent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium