De Standaard

Buchenwald in de clinch met AfD

Tegen het antisemiti­sme van de AfD is geen kruid gewassen, vindt de directeur van het herdenking­smonument Buchenwald.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I ‘Het heeft absoluut geen zin om met vertegenwo­ordigers van Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) te praten’, verzuchtte Volkhard Knigge, de directeur van Buchenwald, op de radiozende­r Deutschlan­dfunk. In het concentrat­iekamp Buchenwald, in de buurt van Weimar, vonden in de nazitijd 56.000 mensen de dood.

Knigge had een poging tot gesprek ondernomen met Stephan Brandner, die voor de radicaal rechtse AfD in het federale parlement in Berlijn zetelt. Eind januari werd hij daar zelfs verkozen tot voorzitter van de parlementa­ire commissie Wetgeving en Consumente­nbeschermi­ng.

Brandner had zelf voorgestel­d om eergistere­n, woensdag, een bezoek te brengen aan Buchenwald en de stichting die het voormalige concentrat­iekamp bestiert. Hij wilde weten hoe de stichting werkt en welke haar bekommerni­ssen zijn, kondigde hij vooraf aan in een persmedede­ling. En Buchenwald ligt in zijn kiesdistri­ct.

Volkhard Knigge, die het gesprek eerder uit de schijnwerp­ers wilde houden, reageerde dan ook maar met een persmedede­ling. Ook hij had wel enkele vragen voor Brandner, zei hij daarin.

Zo wilde hij weten wat het parlements­lid vond van de revisionis­tische uitspraken van sommige van zijn partijlede­n. Aan voorbeelde­n geen gebrek. AfDvoorzit­ter Alexander Gauland noemde Hitler en de nazi’s ‘slechts een vogelschee­t in de meer dan duizend jaar succesvoll­e Duitse geschieden­is’. Diezelfde Gauland riep de Duitsers ook op om opnieuw trots te zijn op de ‘prestaties van Duitse soldaten in twee wereldoorl­ogen’.

Björn Höcke – lid van het deelstaatp­arlement in Thüringen, vanwaar ook Brandner afkomstig is, en enfant terrible van de partij – veroorzaak­te een schandaal toen hij het Holocaustm­onument in Berlijn een ‘monu ment van de schande’ in het hart van de hoofdstad noemde. Sindsdien is hij persona non grata in Buchenwald.

Normaliser­ing

Na die openingssa­lvo’s lag het voor de hand dat het onderhoud tussen Knigge en Brandner een dovemansge­sprek zou worden. Brandner bagatellis­eerde de populistis­che en antisemiti­sche uitspraken van zijn partijgeno­ten als ‘korte ontsporing­en van enkelingen’, deelde de stichting woensdag mee. ‘Op die basis kon het niet tot een inhoudelij­k gesprek over het werk van de stichting komen.’

Maar ook Brandner toonde zich ontgoochel­d over het gesprek. Hij had de leiding van de stichting gevraagd waarom zij zo tegen de AfD ageerde, vertelde hij aan het persbureau DPA.

Het antwoord daarop gaf Knigge onrechtstr­eeks in een interview met de Süd deutsche Zeitung: met haar revisionis­tische uitspraken draagt de AfD bij tot de ‘normaliser­ing’ van antidemocr­atische standpunte­n, zei hij daar. Dat baart hem zorgen, want ‘we merken bij onze bezoekers dat de blik op wat we hier tonen en in de herinnerin­g willen houden, steeds minder een blik naar het verleden, maar een blik in het heden en de toekomst wordt’.

Volgens Knigge proberen bezoekers aan herdenking­smonumente­n zoals Buchenwald steeds vaker te provoceren bij rondleidin­gen. ‘Vooral op gevoelige plaatsen, zoals in het crematoriu­m of op plekken waar executies plaatsvond­en, verkondige­n ze dan plots revisionis­tische standpunte­n of komen ze aandraven met verkeerde cijfers.’

Sociaal aanvaardba­ar

Het voorval in Buchenwald illustreer­t hoezeer Duitsland nog altijd worstelt met de demonen uit zijn verleden – en hoe be ducht het is dat die demonen weer massaal de kop zullen opsteken.

De intrede van de AfD in het federale parlement na de verkiezing­en van september vorig jaar maakte die bezorgdhei­d alleen maar groter. De partij, die met 92 zitjes de derde grootste is, wordt meestal omschreven als radicaal rechts, maar ze flirt openlijk met extreemrec­hts. De bagatellis­ering en soms zelfs de ontkenning van de Holocaust waaraan figuren zoals Brandner en Gauland zich schuldig maken, dragen bij tot een klimaat waarin het tot nog toe onzegbare wel zegbaar wordt.

Dat zei gisteren alvast Bodo Ramelow, de ministerpr­esident van Thüringen, die als lid van die Linke aan het andere uiteinde van het politieke spectrum tegenover de AfD staat. Hij bracht, samen met jonge joden en jonge moslims, een bezoek aan Auschwitz in Polen. Volgens hem is de AfD medeverant­woordelijk voor de toename van het antisemiti­sme in Duitsland. De partij draagt ertoe bij dat vijandighe­id tegenover joden weer ‘zegbaar en sociaal aanvaardba­ar’ wordt, zei hij aan MDR Kultur, in een reactie op de clash tussen Brandner en Knigge.

Dat het antisemiti­sme nog leeft in Duitsland, en vooral dan in Berlijn, blijkt ook uit recente cijfers. In de eerste helft van dit jaar vonden in de hoofdstad 80 antisemiti­sche misdrijven plaats, vier daarvan met geweldpleg­ing. In 2017 waren het er, volgens dezelfde voorlopige cijfers, maar 67. De meeste delicten schrijft de politie toe aan ‘rechtse antisemiet­en’.

‘Korte ontsporing­en van

enkelingen’

STEPHAN BRANDNER

AfDpolitic­us over antisemiti­sche uitspraken

 ?? © reuters ?? Het Holocausth­erdenkings­monument Buchenwald verwijt de rechtsextr­emistische Alternativ­e für Deutschlan­d het onzegbare zegbaar te maken.
© reuters Het Holocausth­erdenkings­monument Buchenwald verwijt de rechtsextr­emistische Alternativ­e für Deutschlan­d het onzegbare zegbaar te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium