De Standaard

Hédi’s antwoorden

- PETER JACOBS

Vraag en antwoord. Zo simpel, maar zo effectief. Hédi Fried gebruikt in Vragen die ik kreeg over de Holocaust (Atlas Contact) de oervorm van elke conversati­e, van elke overdracht van informatie, van ieder contact. En ze dwingt er op een onnadrukke­lijke manier diep respect mee af. Dat is wat we nodig hebben in deze tijden.

Hédi Fried is 94 en een mooie oude joodse vrouw. Ze werd geboren in Sighet, vandaag de stad Sighetu Marmatiei in Transsylva­nië op de grens van Roemenië en Oekraïne. Ze overleefde als kind Auschwitz en BergenBels­en; haar ouders kwamen om. In juli 1945 bracht een Rode Kruisboot haar en haar zus naar Zweden. Zweden werd haar nieuwe vaderland. Daar gaat ze nu al jaren langs scholen met haar levensverh­aal. Met maar één doel: opdat het niet weer gebeurt.

Een aantal van de vragen die ze onderweg frequent kreeg, beantwoord­t ze nu ook in een boekje.

Hédi Fried speelt niet op ons sentiment, ze doet een appel aan ons gezond verstand, onze capaciteit tot begrip, inzicht. Ze geeft de feiten, zoals ze ze aan den lijve ondervonde­n heeft. Ze ziet geen reden om te chargeren of uit te halen.

Sommige zinnetjes in de vrij omstandige antwoorden zijn mokerslage­n. Ik citeer lukraak.

Wat is het ergste wat u hebt meegemaakt?

‘VOOR ACHT PAARDEN, stond er op de wagons, en we werden met honderd man in elke wagon gepropt.’

Juichte u toen u bevrijd werd? ‘Natuurlijk was ik wel blij, maar om te juichen heb je kracht nodig, en dat kostte tijd.’

Herkent u zich in de vluchtelin­gen van nu?

‘Ik zou ook in zo’n boot zijn gaan zitten, ook al was er maar weinig kans op overleven.’

Wat kunnen we leren van de Holocaust?

‘We mogen niet wegzakken in pessimisme, we moeten blijven vechten, ondanks het negatieve beeld dat de wereld momenteel te zien geeft.’

Hédi Fried weet dus dat er nog werk is.

Sighetu Marmatiei, het stadje waar Hédi geboren is, was enkele dagen geleden nog in het nieuws. Geen goed nieuws. De gevel van het huis van Elie Wiesel werd er beklad met antisemiti­sche boodschapp­en. Wiesel was een Holocausto­verlevende, geboren in Sighet.

Laat me even geloven in de kracht van Hédi’s woorden. We mogen immers niet wegzakken in pessimisme. Laat de graffitisp­uiters Vragen die ik kreeg over de Holocaust lezen. Misschien vinden ze er een antwoord op een vraag die ze zich vergeten te stellen zijn.

Ze geeft de feiten, zoals ze ze aan den lijve ondervonde­n heeft. Ze ziet geen reden om te chargeren of uit te halen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium