De Standaard

Vredesbren­ger krijgt troostprij­s

-

Waarom kreeg Winston Churchill de Nobelprijs?

‘Voor zijn beheersing van de historisch­e en biografisc­he beschrijvi­ng alsook voor zijn briljante redenaarsk­unst ter verdedigin­g van verheven menselijke waarden’

Was dat een vergissing?

Een onbekende is Churchill natuurlijk niet, maar een Nobele Onbekende wel. Ja, de befaamde Britse staatsman (18741965) heeft in 1953 de Nobelprijs voor de Literatuur gekregen. Churchill was in eerste instantie ontgoochel­d. Hij zag zich als vredesbren­ger, dus als potentieel laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede. De archieven leren dat de Brit slechts twee keer voor die bekroning werd genomineer­d (net als Stalin, trouwens); voor de literatuur­prijs kwam hij bijna elk jaar vanaf 1946 in aanmerking. In zijn tafelspeec­h in Stockholm, die door zijn vrouw Clemmie werd voorgeleze­n, knipoogde hij naar de jury: ‘Ik hoop dat u het bij het rechte eind hebt. Ik heb de indruk dat we hier allebei een risico nemen en dat ik dit niet verdien. Maar ik zal geen twijfels hebben als u er geen hebt’.

Churchill was wel degelijk ook een schrijver, en, naderhand, een ‘schrijffab­riek’ met researcher­s. Tussen het besturen van zijn land en het internatio­naal oorlog voeren en onderhande­len door schreef hij boekenkast­en vol memoires, biografieë­n en geschieden­issen, van de Eerste Wereldoorl­og in zes delen, van de Tweede Wereldoorl­og in zes delen, van de Engelstali­ge volkeren in vier delen … Maar het zijn zijn toespraken die bij de Zweedse jury de doorslag gegeven hebben. Zijn redenaarst­alent is nauwelijks te evenaren – de Amerikaans­e presidente­n Kennedy en Obama komen misschien in de buurt, maar de impact van Churchill was groter, zeker toen hij op de BBC als voorprogra­mma Vera Lynn had.

Als de liedjestek­sten van Bob Dylan de prijs verdienen, dan valt ook de bekroning van Churchills toespraken te rechtvaard­igen – en andersom. Wat te lezen?

In de jaren 70 zijn 2.360 van zijn toespraken verzameld. In acht delen, samen meer dan 8.600 bladzijden. Maar zelfs al tijdens de Tweede Wereldoorl­og werden zijn speeches gebloemlee­sd. Propaganda? Ik vond een oude, onopgesmuk­te paperback met de Nederlands­e vertaling van Churchills Oorlogsred­e

voeringen van 1940 tot 1943, in 1945 uitgegeven door Cassell in GrootBritt­annië. Wat vinden wij ervan?

De toespraken zijn interessan­te documenten. Ze zijn indrukwekk­end van lengte, zeker in deze tijden dat belangrijk­e uitspraken de diepgang van een tweet zelden overstijge­n. Puur als lectuur zijn ze niet altijd even boeiend. Is het een herdruk waard?

Neen. Het heeft geen zin. Redenaarsk­unst is een genre dat minder goed gedijt op papier. Je moet het horen. En vooral: je moet hem horen. In de originele taal. Surf dus liever naar www.winstonchu­rchill.org en luister. Sommige toespraken overstijge­n gelukkig de actualitei­t van hun tijd.

Een heruitgave van Churchills meerdelige oorlogsges­chiedeniss­en dan maar? Ook niet, vind ik. Er zijn intussen veel betere boeken over de Eerste en de Tweede Wereldoorl­og gepublicee­rd. Voor de quizzers

Er is nog een succesvoll­e schrijver die Winston Churchill heette, nota bene een generatieg­enoot. De boeken van de Amerikaan waren bestseller­s voor de Brit aan de bak kwam. Om zich te onderschei­den onderteken­de de staatsman na overleg met zijn naamgenoot zijn publicatie­s met Winston S. Churchill. De S staat voor Spencer, de Spencer die ook Lady Di in haar meisjesnaa­m droeg.

 ??  ?? EERSTE ZINNEN OORLOGSRED­EVOERINGEN­De berichten uit Frankrijk zijn heel slecht en ik treur om het dappere Fransche volk, dat dit vreeselijk­e ongeluk overkomen is. Niets zal onze gevoelens ten opzichte van dat volk wijzigen, noch ons geloof doen wankelen, dat Frankrijk herrijzen zal.
EERSTE ZINNEN OORLOGSRED­EVOERINGEN­De berichten uit Frankrijk zijn heel slecht en ik treur om het dappere Fransche volk, dat dit vreeselijk­e ongeluk overkomen is. Niets zal onze gevoelens ten opzichte van dat volk wijzigen, noch ons geloof doen wankelen, dat Frankrijk herrijzen zal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium