De Standaard

Aangifte van kindermisb­ruik

Hoe belandt een kind in de prostituti­e? En wie zijn de mannen die zo’n kind misbruiken? Het debuut van de DuitsOekra­ïense schrijfste­r Lana Lux is niet voor gevoelige lezers.

- KAREN BILLIET

Ze heet Samira, maar de mannen die haar pad kruisen noemen haar ‘kukolka’, Russisch voor ‘popje’. Ze vertedert iedereen met haar groenblauw­e ogen. Met die ogen ontstond het verhaal in het hoofd van schrijfste­r Lana Lux (32). Na haar theateropl­eiding in Berlijn volgde ze een workshop rond kinderboek­en. Ze moest een verhaal verzinnen bij de beroemde foto van Steve McCurry, waarop een Afghaanse vluchtelin­ge met felle ogen te zien is.

Een kinderboek kwam er niet uit voort, wel een bikkelhard verhaal over een Oekraïens kind dat in de prostituti­e belandt. Samira ontsnapt op haar zevende uit het weeshuis waar ze als zigeunerki­nd hard wordt aangepakt. Ze wordt van straat geplukt door de gewelddadi­ge Rocky, een twintiger die haar samen met andere kinderen op pad stuurt om te bedelen en te stelen. In ruil krijgen ze een ma tras in een kraakpand. Ze verliezen zich in alcohol om de herinnerin­gen aan misbruik en familiaal geweld uit te drijven.

Voor dit deel van het boek dook Lux deels in haar eigen herinnerin­gen. Net als Samira groeide ze op in de Oekraïense stad Dnipro na de ineenstort­ing van het communisme. De samenlevin­g raakte compleet op drift. In interviews vertelt ze hoe geweld deel uitmaakte van het dagelijks leven, van lijfstraff­en op school tot moord in haar omgeving. Op haar tiende emigreerde ze met haar ouders naar Duitsland. Die achtergron­d verwerkt ze ook deels in dit boek.

Loverboy

Tot zover de autobiogra­fische elementen. Wat volgt steunt niet op Lux’ eigen ervaringen. Samira wordt seksueel misbruikt door Rocky en zoekt op haar twaalfde een uitweg bij een andere volwas sen man. Dima overtuigt haar dat hij verliefd op haar is, haalt haar naar Berlijn en leent haar tegen betaling uit aan vrienden. Lux analyseert helder hoe een kind in de val van een loverboy trapt. Dima is de eerste die Samira affectie en aandacht schenkt. Het misbruik dat erbij komt, beschouwt ze als de natuurlijk­e gang van zaken. Twijfel komt er pas wanneer Dima haar aan een bordeel verkoopt.

Ruim twee jaar ging Lux mentaal tot het uiterste om dit boek te schrijven. Ze verdiepte zich in documentai­res over mensenhand­el, procesvers­lagen en getuigenis­sen van prostituee­s. Het boek leest dan ook als de monoloog van een slachtoffe­r dat aangifte doet, in een nuchtere toon zonder opsmuk. Aan het begin van het boek wringt dat een beetje. Samira is dan amper zeven, maar haar observatie­s lijken uit de mond van een volwassene te komen.

Het relaas van wat mannen met haar doen is weerzinwek­kend, maar het helt nooit over naar platte sensatie

 ?? © Pascal Rossignol/reuters ??
© Pascal Rossignol/reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium