De Standaard

Een opa met een zeis

Kinderboek­enschrijfs­ter Martha Heesen debuteert op haar 70ste met een volwassene­nroman. Het was het wachten waard.

- MARIA VLAAR

Een oude man op een bankje voor zijn huis, in een dorp dichtbij de grens met België. Hij overpeinst zijn leven, duikt op als kind, als echtgenoot, als vader, als architect, als buurman, als opa en zelfs als overgrootv­ader, maar keert in Zeiseman keer op keer terug naar dat bankje. Martha Heesen (70), gevierd kinderboek­enschrijfs­ter, debuteert in de volwassene­nliteratuu­r met een fijnzinnig portret van Remies, een stokoude man die wacht op de dood. Hij hanteert letterlijk een zeis: daarmee gaat hij de brandnetel­s te lijf onder de witte abeel voor zijn huis.

Remies’ brein werkt niet meer naar behoren en dat heeft Heesen tot uitdrukkin­g gebracht door zijn indrukken en zijn verleden haperend en in flarden naar boven te laten komen. Niets is lineair in deze roman. Heesen wisselt zintuigeli­jke waarneming­en af met kinderlijk­e herinnerin­gen, plaatst daar gedichten naast waarin als in een koor commentaar wordt geleverd, en speelt met herhalinge­n. Heel langzaam doemt voor de lezer een beeld op van Remies’ levensloop.

Er was een vader, de eigenaar van een werf waar hij zijn zoon mee naartoe nam. Een moeder, ‘oud van woede’ in haar ‘grauwe vel, haar grauwe huisjapon’ voor wie Remies bang was. Een broer die door het ijs zakte. In de oorlog waren er Engelse soldaten ingekwarti­erd die een diepe indruk maakten. Er was een vrouw ‘met bange lichte ogen’ uit de stad, die hem verliet. Er waren kinderen, zonen. Maar hoe het nu allemaal precies zat?

Woede

Remies is bepaald geen heldere verteller en ook nog eens een opstandige, narrige en boze grijsaard. Woedend is hij op de ‘lelijke dikke oude vrouw met een raspende stem’ die zijn schoondoch­ter is, en op de ‘Vette Gezusters’ die in het buurhuis wonen en hem door de heg in de gaten houden. Soms breken zijn herinnerin­gen dwars door de woede heen en ontroeren ze, bijvoorbee­ld als hij beschrijft hoe Zusje door de kerk rende; op haar begrafenis vroeg hij zich af of ze in het kistje paste, ‘bedrog gewoon, een vuil grotemense­nspel, het droevigefa­miliespel’. De dag eindigde op haar kamertje, ‘haar bruine schooljurk over de stoelleuni­ng’, waar hij begon met wachten.

Heesen kan zich af en toe verliezen in woordverli­efdheid, waardoor de mist te dik wordt om doorheen te kijken. Ze heeft een bijzondere toon – deze schrijver heeft nu eens echt een geheel eigen stem – die ze in haar literatuur voor kinderen feilloos ontwikkeld heeft. Met zinnen als ‘Waarom mocht je dan toch doorleren, o, de dominee, dat dan weer wel’ is haar personage hardop aan het denken en met zichzelf in gesprek. Soms irriteert dat enigszins, als Heesen gedachten lijkt te noteren zoals ze opkomen, herhalinge­n incluis: ‘En dan weet hij het weer, de Belgen, ze hadden Belgen op de boerderij, vluchtelin­gen, want het was oorlog. Ergens. De vluchtelin­genstoeten die langs kwamen, hij weet het nog wel, hij moest ze van alles geven toen en hij schaamde zich voor het geven, dat weet hij ook nog.’

Gouache

Het is een dromerig soort vertellen, meer een gouache dan een foto. De dromer is gefrustree­rd over zijn jeugd ‘in het lege dorp, in het lege huis dat zo heel vol is met lege meubels en lege kamers, en zo heel vol met zijn brede boze moeder, val vader niet lastig, hij is moe.’ Waarom de moeder boos is en de vader moe, dat vertelt Heesen niet. Zij doet als schrijver zo weinig mogelijk aan duiding. Dat werkt goed in Zeiseman, want bij beginnende dementie wordt er misschien ook wel geen verhaal meer gemaakt, en blijven alleen de emoties over. Desalniett­emin kun je op de laatste pagina’s toch de beslissend­e impact van de oorlog op Remies’ leven in elkaar puzzelen. Heesen neemt het op voor Remies: ‘hij houdt stand, maar hoelang nog, och, bevrijd zijn ziel toch van het zwaard, red hem uit de muil van de leeuw’, om elders weer sardonisch mee te gaan in Remies’ woede: ‘Maar nu hebben we hem tenminste.’ Zelfs de abeel is ontvankeli­jk, en ‘ritselt vol verwijt’, als Remies zich weer eens ‘brandt aan zichzelf, herinnerin­gen worden as’.

Remies is niet de gezellige oude opa op een bankje voor een huisje die nogal eens opduikt in kinderboek­en. Heesen heeft zich altijd verre gehouden van dat soort clichébeel­den, en doet dat in Zeiseman ook. Het leven begint niet gemakkelij­k en eindigt ook niet fijn, maar moet wel met de nodige inzet en opstandigh­eid geleefd, en uiteindeli­jk helemaal uitgezeten worden.

Remies is bepaald geen heldere verteller en ook nog eens een opstandige, narrige en boze grijsaard

 ?? © Getty Images/ iStockphot­o ?? ¨¨¨èè Zeiseman.Van Oorschot, 124 blz., 18,99 € (eboek 9,99 €). Martha Heesen
© Getty Images/ iStockphot­o ¨¨¨èè Zeiseman.Van Oorschot, 124 blz., 18,99 € (eboek 9,99 €). Martha Heesen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium