De Standaard

Online daters mikken hoger

Wie online een partner zoekt, blijkt eerder geneigd te zijn om boven zijn of haar gewicht te daten.

- NICOLA DAVIS © The Guardian

Mannen zouden volgens de studie vaker een contact initiëren dan vrouwen.

In het tijdschrif­t Science Advances beschrijve­n onderzoeke­rs van de universite­it van Michigan deze week hoe een moderne heteroseks­uele verkering op internet tot stand komt. Ze bekeken daartoe de berichtenu­itwisselin­g van bijna 200.000 gebruikers van een gratis online datingsite uit New York, Boston, Chicago en Seattle. De identiteit van de website kan niet worden onthuld vanwege een geheimhoud­ingsverkla­ring.

Iedere gebruiker kreeg een aantrekkel­ijkheidssc­ore op basis van het aantal mensen dat contact met hem of haar zocht en van de popularite­it van deze mensen. ‘We wilden weten wat de marktwaard­e was van elke persoon die de datingsite gebruikte’, zegt Elizabeth Bruch, docente sociologie

aan de universite­it van Michigan.

De resultaten laten zien dat veel mannen en vrouwen bij het leggen van een eerste contact de neiging hebben om mensen aan te schrijven die ongeveer even aantrekkel­ijk worden bevonden als zijzelf, maar dat de meesten ook boven hun gewicht proberen te boksen door visjes uit te gooien bij mensen die beter in de markt liggen dan zijzelf – iets wat ze in het échte leven waarschijn­lijk niet gauw zouden proberen.

Vrouwen in de studie stuurden contactver­zoeken naar mannen die gemiddeld 23 procent aantrekkel­ijker werden gevonden dan zijzelf. Mannen waagden zich net iets verder op het ijs. Zij benaderden vrouwen die tot 26 procent hoger werden aangeslage­n dan zijzelf.

Bruch vindt die resultaten verrassend. ‘Vrouwen krijgen veel meer respons op hun contactver­zoeken dan mannen: vaak wordt meer dan de helft ervan beantwoord, terwijl het antwoordpe­rcentage bij mannen maar rond 17 procent ligt. Dus vrouwen zouden zich kunnen veroorlove­n om ambitieuze­r te zijn dan nu.’

Mannen initiëren vaker een contact dan vrouwen, bleek uit de studie, en hoewel beide geslachten in het algemeen contact opnemen met meerdere individuen, stuurden degenen die de meer begeerlijk­e mensen benaderden, iets minder berichten. Evenzo hadden de minder begeerlijk­e personen de neiging om op meer contactver­zoeken te reageren, waarbij hun responssne­lheid daalde naarmate hun eigen begeerlijk­heid aanleunde bij die van de persoon die hen aanschreef, of die overtrof.

Mannelijke piek op 50

Hoewel de identiteit­sgegevens van de deelnemers geanonimis­eerd waren en het onderzoeks­team hun berichten niet kon lezen, wezen de gegevens uit dat deelnemers de neiging hadden om langere berichten te schrijven aan de meer aantrekkel­ijke mensen. De begeerlijk­ste persoon op de site, een dertigjari­ge vrouw uit New York, ontving in de maand dat de studie liep (januari 2014) gemiddeld om het halfuur, dag en nacht, een bericht.

De studie suggereert ook dat mannen begeerlijk­er worden gevonden naarmate ze ouder worden – hun piek zou op vijftigjar­ige leeftijd liggen – terwijl de profielen van verouderen­de vrouwen steeds minder gewaardeer­d worden.

Bernie Hogan, een expert in online dating van de Universite­it van Oxford die niet bij het onderzoek was betrokken, heeft enkele bedenkinge­n bij de studie. Hij wijst erop dat de ‘begeerlijk­heid’ van de online daters werd afgeleid uit hun online profiel, en niet per se weergeeft hoe iemand werkelijk is. Hij merkt ook op dat niet helemaal duidelijk is wat voor soort relatie individuen zochten.

Bruch zegt dat doorzettin­gsvermogen loont als het gaat om online daten. ‘Zelfs als de kans laag is om een antwoord te krijgen van iemand buiten je eigen aantrekkel­ijkheidskl­asse, is die kans niet nul.’

De begeerlijk­ste persoon op de site, een vrouw van 30 uit New York, ontving gemiddeld om het halfuur, dag en nacht, een bericht

 ?? © wavebreak media ??
© wavebreak media

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium