De Standaard

Topvrouw wacht ‘een van moeilijkst­e jobs ter wereld’

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I De 66jarige Michelle Bachelet, van 2006 tot 2010 en van 2014 tot maart dit jaar president van Chili, komt zogoed als ze ker aan het hoofd van het Hoog Commissari­aat voor de Mensenrech­ten van de VN. VNbaas António Guterres draagt haar voor, alleen de instemming van de Algemene Ver gadering van de VN is nog nodig.

‘Als ze verkozen wordt, zal Bachelet een van de moeilijkst­e jobs ter wereld hebben, op een moment dat de mensenrech­ten alge meen onder vuur liggen’, reageerde Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch.

Mishandeld en vernederd

Zeid Ra’ad alHussein besloot eind vorig jaar niet voor een tweede ambtstermi­jn te gaan. Regelmatig kapittelde de Jordaanse diplomaat publiekeli­jk regimes en regeringen voor schendinge­n van de mensenrech­ten, wat hem weinig vrienden opleverde. Zo haalde hij ook uit naar de Amerikaans­e president Trump wegens diens reisverbod voor burgers uit sommige moslimland­en.

In elk geval beschikt Bachelet over alle adelbrieve­n voor de functie. Ze was een jon ge studente geneeskund­e toen haar leven in 1973 kantelde met de staatsgree­p van generaal Pinochet. Haar vader, een legergener­aal die de democratis­ch verkozen president Salvador Allende trouw bleef, werd gevangenge­zet. Twee jaar later werden ook Michelle en haar moeder opgesloten en mishandeld in de gevangenis. ‘Het was vooral psychologi­sch zwaar, door de vernederin­gen’, zei ze daar later over. ‘Omdat ze zelf slachtoffe­r is geweest, brengt ze een uniek perspectie­f mee voor deze functie’, aldus Kenneth Roth. Bachelet spreekt

Na haar ballingsch­ap in Australië en het toenmalige OostDuitsl­and keerde ze in 1979 terug naar Chili en pikte ze haar studie geneeskund­e weer op. Na de val van het regimePino­chet werd ze achtereenv­olgens minister van Gezondheid en Defensie. ‘Als eerste vrouwelijk­e minister van Defensie kwam u op voor verzoening én verklaarde u nooit meer schendinge­n van de mensenrech­ten toe te laten’, klonk het in 2015 aan de KU Leuven, bij de uitreiking van een eredoctora­at voor haar inzet voor de mensenrech­ten.

Bachelet was toen al voor de tweede keer president van haar land. ‘Ik bega alle mogelijke zonden tegelijk: ik ben vrouw, gescheiden bovendien, een socialist en een atheïst’, verklaarde ze in 2006 tijdens haar eerste campagne om president te worden. Tussen haar presidents­chappen door werd ze in 2010 ook nog eens de eerste directeur van UN Women, een orgaan binnen de VN dat pas was opgericht om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen.

De vraag is of Bachelet de uitgesprok­en lijn van Zeid Ra’ad alHussein zal volgen of voor een meer diplomatis­che aanpak zal kiezen. De Jordaniër gaf zijn opvolgster vorige week in een gesprek met journalist­en deze raad: ‘Stilte levert je geen respect op.’

‘Omdat ze zelf slachtoffe­r is geweest, brengt ze een uniek perspectie­f mee voor deze functie’

KENNETH ROTH

Directeur Human Rights Watch

de Algemene Vergaderin­g van de VN toe in 2016.

 ?? © ap ?? als Chileens president
© ap als Chileens president

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium