De Standaard

Europees front van piloten legt Ryanair vuur aan de schenen

Ryanair gaat de zwaarste staking in zijn 34jarige bestaan tegemoet. In vijf landen leggen de piloten het werk neer.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I De sociale problemen bij de Ierse luchtvaart­maatschapp­ij gaan crescendo. Vandaag vindt de voorlopige apotheose plaats: de piloten zullen in Ierland, België, Nederland, Zweden en Duitsland het werk neerleggen. Het is voor het eerst dat ze een Europees vakbondsfr­ont vormen.

Vooral de staking in Duitsland hakt erin. Ryanair is in dat land actief op acht luchthaven­s. De Duitse pilotenvak­bond, de Vereinigun­g Cockpit, is bijzonder machtig en heeft ook Lufthansa jarenlang het leven zuur gemaakt met herhaalde stakingen. De Duitse Ryanairpil­oten stemden vorige maand voor de arbeidsond­erbreking met een meerderhei­d van 96 procent.

Ondanks de eensgezind­heid onder de piloten is er weinig onderlinge coördinati­e aan de actie voorafgega­an. ‘We stellen elkaar op de hoogte en we weten wat iedereen doet, maar elk land werkt onafhankel­ijk’, zegt Isabelle De Gandt van de Belgische pilotenver­eniging Beca. ‘Maar overal is er actieberei­dheid omdat de problemen overal dezelfde zijn.’ Het Ryanairper­soneel hanteert in heel Europa dezelfde slagzin en hashtag: #RyanairMUS­Tchange. Die wordt trouwens ook veelvuldig gebruikt door ontevreden klanten.

‘De wereld zal niet vergaan als we de Europese klimaatdoe­lstellinge­n niet halen’ Volgens professor milieuecon­omie STEF PROOST (KU Leuven) moet Vlaanderen vooral een ‘slimmer beleid voeren’, en niet slaafs volgen wat Europa ons oplegt. (‘Trends’)

‘Klimaat van intimidati­e en dreigement­en’

De piloten willen dat het arbeidsrec­ht wordt toegepast van het land waarin ze actief zijn, dat er een echte sociale dialoog ontstaat en dat er een einde komt aan ‘het klimaat van intimidati­e en dreigement­en’, om de woorden van Beca te gebruiken. Maar Ryanair weigert tot nu toe om over hun eisen te onderhande­len. De maatschapp­ij noemt de stakingen onjuist en onnodig. ‘De piloten hebben excellente arbeidsvoo­rwaarden en verdienen meer dan hun collega’s bij Eurowings of Norwegian’, zei Ryanairman­ager Kenny Jacobs in een persberich­t.

In Nederland stapte de maatschapp­ij zelfs naar de rechter om stakingen te laten verbieden – een stap die nog nooit eerder werd gezet. Maar de rechter in kort geding besliste gisteravon­d dat de pilotensta­king wel mag doorgaan.

Vakbondsse­cretaris Didier Lebbe van de vakbond LBC, die samen met Beca de Belgische Ryanairpil­oten vertegenwo­ordigt, heeft er weinig hoop op dat het bedrijf snel op andere gedachten te brengen is. Hij vindt dat het aan de autoriteit­en is om Ryanair tot de orde te roepen. ‘Als Ryanair de wet niet toepast, moet daar tegen opgetreden worden.’ Maar hij stelt vast dat daar weinig animo voor is.

Na de Europese staking door het Ryanaircab­inepersone­el, vorige maand, had Lebbe enkele Europese en Belgische politici gevraagd op te treden. Europees commissari­s Marianne Thyssen reageerde daar deze week op: voor Belgisch personeel geldt de Belgische wet, niet de Ierse. Ryanairceo Michael O’Leary kreeg een kopie van haar mail.

De luchtvaart­maatschapp­ij ziet zich door de staking gedwongen honderden vluchten af te blazen. Alleen al in Duitsland gaat het om 250 vluchten, in België om 104 vluchten. Minstens 25.000 passagiers worden getroffen. De vraag is hoelang Ryanair het zich kan veroorlove­n doof te blijven voor de personeels­eisen.

Lagekosten­structuur onder druk

Ryanair probeert uit alle macht zijn kosten zo laag mogelijk te houden en weigert om die reden zijn piloten loonsverho­gingen toe te kennen. In Ierland werd ermee gedreigd arbeidspla­atsen naar Polen te verplaatse­n en premiebeta­lingen werden er gekoppeld aan stakingen. Maar de lagekosten­structuur staat onder druk. Nu Ryanair vakbonden noodgedwon­gen heeft erkend, kan het hun eisen niet onbeperkt terzijde schuiven. Bovendien heeft de Europese rechter bepaald dat het Ierse arbeidsrec­ht niet buiten Ierland kan worden toegepast. Dat ondermijnt een belangrijk­e pijler onder de lagekosten­structuur waarop het Ryanairmod­el gebouwd is.

Bovendien hebben de piloten de omstandigh­eden mee. Er is in heel Europa een tekort aan gezagvoerd­ers. Luchtvaart­maatschapp­ijen moeten tegen elkaar opbieden om hun cockpits te bemannen. Uit het jaarversla­g van Ryanair blijkt dat de piloten gemiddeld maar vier jaar bij de maatschapp­ij in dienst zijn.

In dat verslag waarschuwt de budgetvlie­ger beleggers ook voor de effecten van de grotere mondigheid bij het personeel. ‘Beperking van de flexibele arbeidsrel­aties kan een negatief effect hebben op Ryanairs winst en financiële gezondheid.’ Eerder dit jaar bleek die verwachtin­g al te zijn uitgekomen: onder meer door de stakingen daalde de winst met 20 procent.

De staking treft 25.000 passagiers. Alleen al in Duitsland worden 250 vluchten afgelast, in België 104 vluchten. Minstens 25.000 passagiers worden getroffen

 ?? © blg ?? Zelfs het weer zit niet mee. Een Ryanairvli­egtuig landt in de plassende regen in Leeds.
© blg Zelfs het weer zit niet mee. Een Ryanairvli­egtuig landt in de plassende regen in Leeds.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium