De Standaard

Rijden met de handrem op

- DRIES DE SMET

Het aantal vacatures in Vlaanderen piekt. Ook Duitsland kreeg nooit eerder zo veel jobs niet ingevuld. De Griekse werklooshe­id is eindelijk onder de 20 procent gezakt – dat was al van 2011 geleden. De werklooshe­idsgraad in de VS bedraagt amper 3,9 procent. Nog even en we krijgen een niveau dat al in vijftig jaar niet meer gezien is.

Dus welke richting gaat het uit met de wereldecon­omie? De verkeerde, weten de experts die het Duitse instituut Ifo bevraagd heeft. En geen klein beetje.

De laatste keer dat de experts zo pessimisti­sch waren, dateert al van eind 2011. Toen verkeerde Europa nog volop in crisis en werd gevreesd voor het voortbesta­an van de eurozone. België werd toen nog bij de probleemla­nden gerekend en zag zijn langetermi­jnrente oplopen tot bijna 6 procent.

Toegegeven, de experts zijn vooral bezorgd over de toekomst. Over de stand van de wereldecon­omie vandaag blijven ze gematigd positief, al is het wel minder dan enkele maanden geleden. Ifobaas Clemens Fuest vat het zo samen: ‘De wereldecon­omie rijdt alleen nog met de handrem op’.

De reden voor het pessimisme moeten we niet ver zoeken. Die luistert naar de naam Donald Trump. Met zijn protection­isme lokt de Amerikaans­e president een handelsoor­log uit, en dat zal de handel en de groei fnuiken. ‘Als alle maatregele­n waarmee gedreigd werd, ook echt ingevoerd worden, zal het gemiddelde Amerikaans­e importtari­ef een niveau bereiken dat al in vijftig jaar niet meer gezien is’, waarschuwd­e de Europese Centrale Bank gisteren. Op 6 juli voerde de VS een eerste golf van invoerheff­ingen op Chinese producten in – goed voor een totale import van 34 miljard dollar. Op 23 augustus volgt een tweede golf, goed voor 16 miljard. China reageerde meteen.

Trump viseert ook Europa, en in het bijzonder Duitsland. Hij wil hogere invoerheff­ingen op Europese auto’s, maar na overleg met JeanClaude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, bleven die maatregele­n in de koelkast.

De VS zelf lijken geen last te hebben van een groeivertr­aging. De analisten die bevraagd werden door de Amerikaans­e zakenkrant Wall Street Journal, trokken de groei voor de VS op naar 3 procent dit jaar. De handelsoor­log mag dan wel de pret drukken, dat wordt voorlopig gecompense­erd door de belastingv­erminderin­gen en de hogere overheidsu­itgaven. Maar de analisten vrezen dat het feestje niet blijft duren. Volgend jaar wordt een groei van 2,4 procent verwacht, in 2020 is dat nog 1,8 procent.

Hoe Trump over die voorspelli­ngen denkt, is duidelijk. Hij vindt ze klinkklare onzin. Volgens de Amerikaans­e president is een groei van 3 procent houdbaar, en misschien kan het zelfs nog beter.

Helemaal ongelijk heeft Trump niet. Of beter: hij kan ervoor zorgen dat hij zelf gelijk krijgt. Door de handrem opnieuw te lossen en de al getroffen of al aangekondi­gde importheff­ingen weer naar de prullenbak te verwijzen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Trump kan de economie weer op gang trekken door de importheff­ingen naar de prullenbak te verwijzen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium