De Standaard

Trump doet ook Belgische schatkist pijn

De belastingv­erlaging van de Amerikaans­e president Trump kan ook de Belgische fiscus geld kosten. Dat zegt het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF).

-

BRUSSEL I De beslissing van de Verenigde Staten om de federale vennootsch­apsbelasti­ng te verlagen van 35 procent naar 21 procent, is geen goed nieuws voor de rest van de wereld. Dat schrijft het IMF in een working paper. Daarin wordt een macroecono­mische analyse gemaakt van de winstversc­huivingen die het gevolg kunnen zijn van de belastingv­erlaging.

De onderzoeke­rs gaan ervan uit dat de VS relatief aantrekkel­ijker zijn geworden als vestigings en investerin­gsland. Hun vennootsch­apsbelasti­ng was de hoogste ter wereld en is nu dichter in de buurt gekomen van het Oesogemidd­elde. Het is dus te verwachten dat multinatio­nals meer activiteit­en in de VS zullen situeren.

Multinatio­nals dragen minder af

Het gevolg is dat een groter deel van de wereldwijd­e winst in de VS belast zal worden, ten koste van de rest van de wereld. Het effect is berekend voor 57 verschille­nde landen. België zou een afname tegemoet kunnen zien van ongeveer 1,2 procent van de belastinga­fdrachten door multinatio­nals. Als de regering zou reageren door zelf een belastingv­erlaging door te voeren en zo geen concurrent­ieverlies te lijden, zou de inkomstend­erving kunnen oplopen tot 3 procent. Zoals bekend heeft België besloten zijn vennootsch­apsbelasti­ng in stapjes van 33 naar 25 procent terug te brengen.

Gemiddeld zouden de 57 landen er zonder beleidsrea­ctie 1,58 procent bij in Trump maakt de VS schieten, blijkt uit het rekenmodel van de IMFresearc­hers. Mexico is verreweg het grootste slachtoffe­r met een inkomstend­erving van ruim 8 procent. De noodzaak voor bedrijven om zich om fiscale redenen over de Amerikaans­e zuidgrens te vestigen is minder groot geworden. Ook voor Australië, India en Japan zouden de effecten bovengemid­deld zijn.

De onderzoeke­rs zien drie kanalen waarlangs de winstversc­huiving kan verlopen. Ten eerste is er de profit shifting zelf: er verschuift winst naar de VS omdat dit land een fiscaal aantrekkel­ijker klimaat heeft gekregen. Het tweede kanaal is dat van de investerin­gen. Bij een investerin­gsbeslissi­ng speelt het belastingt­arief immers geen onbelangri­jke rol. Meer investerin­gen betekenen meer toekomstig­e winsten. En een derde kanaal is de voorbeeldf­unctie die de VS heeft. Als de grootste economie ter wereld haar belasting verlaagt, hebben andere landen het gevoel dat ze op achterstan­d worden geplaatst en kunnen ze zelf ook besluiten hun tarieven te verlagen. Dit is de beruchte race to the bottom.

De vaststelli­ng dat de Amerikaans­e belastingv­erlaging ook elders in de wereld effect heeft, is geen kritiek op de hervorming zelf, benadrukke­n de onderzoeke­rs. ‘We hebben alleen geprobeerd zo goed mogelijk de verschuivi­ngseffecte­n in kaart te brengen’. (rmg)

Een groter deel van de wereldwijd­e winst zal in de VS belast worden, ten koste van de rest van de wereld

 ?? © afp ?? aantrekkel­ijker als investerin­gsland.
© afp aantrekkel­ijker als investerin­gsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium