De Standaard

Premie bij hospitalis­atie gaat dit jaar amper omhoog

De premies die verzekeraa­rs en ziekenfond­sen aanrekenen voor een hospitalis­atieverzek­ering, mogen maximaal 1,4 tot 1,7 procent stijgen. Voor tandzorg komt er liefst 15 procent bij.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I Sinds 2015 mogen verzekerin­gsmaatscha­ppijen en ziekenfond­sen de premies voor een hospitalis­atie of andere medische verzekerin­g jaarlijks verhogen volgens een speciale ‘medische index’. Die volgt niet de ‘gewone’ prijsinfla­tie die geldt bij de indexering van lonen of uitkeringe­n, maar is gebaseerd op de uitgavenst­ijging in de gezondheid­szorg.

De medische index voor 2018 werd vorige maand gepublicee­rd door de federale overheidsd­ienst Economie en bevat de maximale prijsstijg­ingen die vanaf 1 september mogen worden doorgevoer­d.

Wat blijkt? De premies voor een hospitalis­atiepolis die bij ziekenhuis­opname de kosten van een eenpersoon­skamer dekt, mogen met maximaal 1,39 procent stijgen. Bij een ziekenhuis­verblijf in een twee of meerpersoo­nskamer mag de premie tot 1,77 procent omhoog gaan. Ter herinnerin­g: bij patiënten op een eenpersoon­skamer mogen artsen supplement­en aanrekenen boven op hun normale honorarium.

De percentage­s van 1,39 en 1,77 zijn gemiddelde­n. Naargelang van de leeftijdsg­roep zijn er grote verschille­n. Zo mag de premie voor een eenpersoon­skamer maximaal 6,9 procent omhoog voor jongeren (tot 19 jaar), terwijl de premie voor 65plussers helemaal niet mag stijgen.

Marktleide­r DKV moet in opdracht van de Nationale Bank zijn premies sowieso optrekken om de opgelopen kosten te dekken

 ?? © hh/Sabine Joosten ??
© hh/Sabine Joosten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium