De Standaard

Fiets! moet versnellin­g lager schakelen

ONDERNEMEN Fiets! sluit vijf vestiginge­n en vraagt beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs. Het succes van de ebike gaf de keten vleugels, maar ze verslikte zich in Nederland. BEDRIJF SLUIT VIJF VESTIGINGE­N

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

De Vlaamse winkels, zoals hier in Gent, zien het nog wel zitten.

BRUSSEL I ‘Het klinkt misschien gek voor een vervoersmi­ddel dat zo oud is, maar dit wordt het jaar van de fiets’, zei Hendrik Winkelmans in 2010, toen hij samen met zijn vrouw Catherine Van Dijk in Gent een eerste vestiging van Fiets! opende. Zijn buikgevoel liet hem niet in de steek. Mede gedreven door het succes van de elektrisch­e fiets groeide de markt als kool. In enkele jaren tijd bouwde het ondernemer­skoppel een imperium uit met op zijn hoogtepunt 31 winkels in België en Nederland, goed voor ongeveer 30.000 fietsen per jaar. Anderhalf jaar later blijven nog elf winkels over, allemaal in Vlaanderen.

Winkelmans, een voormalig retailexpe­rt bij het consultanc­ybedrijf McKinsey, zag destijds een opportunit­eit in de versnipper­de en verouderde Vlaamse sector. Terwijl in de buurlanden Frankrijk en Nederland grote spelers consolidee­rden en profession­aliseerden, steunde de Vlaamse fietsenver­koop vooral op zo’n duizend kleine kmo’s. ‘We willen de Schoenen Torfs van de fietssecto­r worden’, klonk de ambitie.

En dat lukte aardig: Fiets! veroverde in Vlaanderen een marktaande­el van 5 procent en in 2015 sloeg de keten haar vleugels uit naar Nederland door er de Nederlands­e keten Hans Struijk over te nemen. De omzet verdubbeld­e, tot 40 miljoen euro, en

Fiets! kreeg er in één klap 15 winkels en 150 werknemers bij. Enkele maanden ervoor was Vermec, het investerin­gsfonds van de familie Verhaeren (bekend van bouwconcer­n Viabuild), in het familiebed­rijf gestapt als minderheid­saandeelho­uder.

Kantelmome­nt

Maar Fiets! verslikte zich in de veel competitie­vere Nederlands­e markt. ‘We moesten er opbotsen tegen agressieve prijsbreke­rs online’, zegt Michel Verhaeren van Vermec. ‘De Nederlands­e consument is ook veel prijsbewus­ter dan de Vlaamse, die meer waarde hecht aan service.’ Hans Struijk Fietsen draaide stevig verlies (1,7 miljoen euro in 2016) en begin juli werd het faillissem­ent aangevraag­d. Ondertusse­n was oprichter Winkelmans begin 2017 opzijgesch­oven. Hij heeft al zijn aandelen verkocht, Vermec heeft nu meer dan de helft in handen.

‘De overname in Nederland was een kantelmome­nt’, zegt een exmedewerk­er. ‘De honger om uit te breiden was te groot, het moest allemaal snel gaan. Zo hadden we amper twee dagen om de stock van de Nederlande­rs tellen. Door de tijdsdruk is er een te hoge prijs betaald voor de overname.’ Winkelmans gaf destijds zelf toe in De Tijd dat de overname niet in zijn businesspl­an stond en onverwacht snel beklonken was.

Na het Nederlands­e faillissem­ent sluit Fiets! nu ook nog eens vijf winkels in Vlaanderen. Het bedrijf heeft tegelijk beschermin­g aangevraag­d tegen zijn schuldeise­rs en wil een doorstart te maken.

‘We moeten eerst orde op zaken stellen’, zegt Verhaeren. ‘Als een goede huisvader hebben we gekeken naar de rendabilit­eit en gaan we ons in Vlaanderen eerst concentrer­en op elf rendabele winkels.’ Volgens Verhaeren hebben de problemen in Nederland de Belgische activiteit­en ‘moeilijker gemaakt’, maar is dat zeker niet de enige verklaring voor de terugval. Hij wijst naar de moeizame implementa­tie van een nieuw ITsysteem dat uiteindeli­jk niet geschikt bleek voor een fietsenbed­rijf dat ook veel herstellin­gen doet. Zo liep de dienstverl­ening na verkoop meer dan eens in het honderd. ‘We willen ons daar ook voor verontschu­ldigen bij onze klanten.’

‘Mismanagem­ent’

Volgens sommige exwerkneme­rs is het ITprobleem een illustrati­e van het ‘mismanagem­ent’. Na het vertrek van Winkelmans volgden in een jaar tijd drie ceo’s. Alain Beyens, een voormalig topmanager bij bierbrouwe­r AB InBev, was de laatste in de rij. Maar ook hij is enkele weken geleden in stilte vertrokken. Er is nog geen opvolger.

De Belgische markt is nog steeds rendabel, ‘maar er is veel marktkenni­s nodig’, zegt een exwerkneme­r. De fietsensec­tor is complexer dan andere retail, omdat een verdeler ook instaat voor herstellin­gen. Die worden ook steeds ingewikkel­der naarmate het assortimen­t uitbreidt, met bijvoorbee­ld elektrisch­e fietsen. Alleen is de bereidheid bij klanten om daarvoor te betalen helaas beperkt, klinkt het.

‘We moesten in Nederland opbotsen tegen agressieve prijsbreke­rs online’ MICHEL VERHAEREN Aandeelhou­der Fiets!

 ?? © Jimmy Kets ??
© Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium