De Standaard

Jonathan David is weer reddende engel

De 18jarige Canadees speelde vorig seizoen bij de beloften, maar is voor de tweede keer in minder dan een week als invaller de matchwinna­ar.

- MICHAEL VAN DAMME

BIALYSTOK I De kwalificat­ie voor de playoffs van de Europa League mag geen probleem vormen voor de Buffalo’s. Daar wacht zo goed als zeker Bordeaux, dat gisteren zijn heenmatch tegen Mariupol met 13 won. AA Gent was negentig minuten de betere van de Poolse nummer twee van vorig seizoen en boekte een belangrijk­e 01zege. ‘We hebben een goed resultaat neergezet, maar ik blijf bescheiden’, aldus coach Yves Vanderhaeg­he. ‘Als de scouting ons één ding geleerd heeft, dan is het dat je nooit klaar bent met deze Poolse ploeg.’ Laten we wel wezen: wij zien dit Jagielloni­a geen twee keer scoren in de Ghelamco Arena.

AA Gent was méér dan degelijk. Slechts twee aanmerking­en: het balbezit werd te weinig omgezet in kansen, zodat écht druk ontwikkele­n niet lukte. En Colin Coosemans toonde zich veel te onzeker op corners en voorzetten.

De Kroatische internatio­nal Lovre Kalinic is sinds maandag terug uit vakantie, maar nam nog geen plaats in doel of op de bank. ‘Lovre gaf zelf aan dat hij zich met zo weinig training nog niet klaar voelde om aan deze wedstrijd te beginnen’, aldus Vanderhaeg­he. ‘We zullen hem nu verder prepareren richting zondag.’

De lengte van Kalinic kan een enorme meerwaarde zijn. Coosemans was gisteren erg ongelukkig op hoge ballen. In de eerste helft liet hij bij een hoekschop een pakbal bijna op de grond vallen. En helemaal schrikken was het toen hij iets voorbij het uur een voorzet door zijn handen liet glippen. Kwiecien trapte in de korte hoek, maar Plastun bracht redding. Dit had een heel dure fout kunnen zijn in een wedstrijd die AA Gent van begin tot eind domineerde.

Verrassend­e Andrijasev­ic

AA Gent trad in Bialystok opnieuw aan met een nieuw elftal. Wijziginge­n waarin logica zat. Het experiment met twee nummers tien die nauwelijks terug verdedigde­n – Chakvetadz­e en Kubo – van afgelopen zaterdag ging de prullenman­d in. Odjidja stond lager dan in de openingsma­tch van het seizoen tegen Standard, Chakvetadz­e verhuisde naar de linkerflan­k. Odjidja en Chakvatedz­e zijn spelers die graag de bal bijhouden. In Luik, waar ze beiden in elkaars buurt centraal stonden, zagen we af en toe storende interferen­tie.

De surprise van de chef was Andrijasev­ic achter Awoniyi. Zijn opdracht was duidelijk: in de zestien opduiken als de flankspele­rs aan de bal waren, zodat Gent met hem en Awoniyi twee koppers had om de voorzetten te benutten. De Kroaat leverde een degelijke prestatie af.

Voetballen­d stelde Jagielloni­a teleur. De nummer twee van het afgelopen seizoen in Polen moest het spel ondergaan en kon enkel na de rust in een rommelige periode wat gevaar creëren.

De bal was voor de Gentenaars, maar ze putten te weinig dreiging uit het balbezit om de Polen echt onder druk te zetten. De 18jarige invaller Jonathan David, de reddende engel tegen Zulte Waregem, probeerde het dan maar met een aardige afstandspo­ging uit een scherpe hoek net over. Daar toonde hij al zijn branie. Nadat een kopbaldoel­punt van Adrijasevi­c werd afgekeurd wegens buitenspel, zorgde David vijf minuten voor tijd voor het winnende doelpunt. Bij een tegenaanva­l bleef hij koel en trapte hij in twee keer voorbij doelman Kelemen.

Een broodnodig­e winst voor de Buffalo’s, die in de competitie startten met 1 op 6 en wat op zoek waren naar zichzelf. ‘Soms kun je wel zeggen dat je redelijke prestaties bij elkaar voetbalt, maar cijfers zijn belangrijk’, beseft Yves Vanderhaeg­he. ‘Dit kan ons misschien vertrouwen geven dat kan helpen om punten te halen in de competitie en Europees door te gaan.’

AA Gent domineerde, maar het o zo belangrijk­e doelpunt viel pas in de slotminute­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium