De Standaard

Kabila-papegaaien zullen de Congolezen niet redden

-

Hoe moet het verder in Congo nu Joseph Kabila geen kandidaat is om zichzelf op te volgen? WALTER ZINZEN zet verschille­nde scenario’s op een rij.

Nu er officieel een ‘dauphin’ is voor de Congolese president, Joseph Kabila, is de kans groter dat er op 23 december écht verkiezing­en zullen plaatsvind­en (DS 9 augustus). Maar nu al staat vast dat die verkiezing­en niet eerlijk zullen verlopen, al was het maar omdat de grootste kanshebber om ze te winnen niet kan meedoen. Het gaat om Moïse Katumbi, de populaire exgouverne­ur van de mijnprovin­cie Katanga. Na een ballingsch­ap van twee jaar in België wou hij terugkeren naar Congo om er zijn kandidatuu­r in te dienen. Maar toen hij vanuit buurland Zambia Congo wou binnenrijd­en, werd de grenspost gesloten. Daardoor werd ook de export van grondstoff­en onmogelijk. Volgens ingewijden kwam dat de Congolese staat op een verlies van 20 miljoen dollar per dag te staan.

Bij schermutse­lingen tussen ‘ordetroepe­n’ en aanhangers van Katumbi, die hem wilden verwelkome­n, vielen vijf doden en zestien gewonden. Zo gaat dat in het Congo van Kabila: op tegenstrev­ers wordt met scherp geschoten. En dat was ook het geval toen de ‘dauphin’, Emmanuel Ramazani, minister van Binnenland­se Zaken was.

Jaynet Kabila

De vraag rijst of JeanPierre Bemba, die na zijn verlies bij de verkiezing­en in 2006 een gewapend conflict met Kabilatroe­pen uitvocht in de straten van Kinshasa, wel zal kunnen meedoen. Het zou kunnen dat het Grondwette­lijk Hof – volgepropt met Kabilapape­gaaien – zijn kandidatuu­r als ‘onwettig’ zal afwijzen. Ook Bemba is populair, zeker in Kinshasa, waar iedere politicus die tegen Kabila is, op handen wordt gedragen.

Fundamente­ler nog om aan de waarachtig­heid van verkiezing­en te twijfelen is de onveilighe­id die in heel wat streken heerst. In de bijna twee jaar dat Kabila ongrondwet­telijk geregeerd heeft (vanaf eind 2016) zijn chaos en terreur onrustwekk­end toegenomen. In het oosten heerst die onveilighe­id al meer dan twintig jaar. Kabila is er niet in geslaagd (of wilde dat niet) om de tientallen milities die er opereren, te ontwapenen of om zijn leger tot fatsoenlij­k gedrag tegenover de bevolking aan te manen.

Ingewijde waarnemers maken gewag van een vergaderin­g met de chef van een van de veiligheid­sdiensten een tweetal jaar geleden. Die chef zou er hebben aangekondi­gd dat hij een aantal streken zou destabi liseren. Bedoeling: de mensen andere zorgen geven dan verkiezing­en, die maar niet komen. De eerste streek was de provincie Tanganyika, het vroegere NoordKatan­ga. Daar leven al sinds mensenheug­enis de Twa (een pygmeeënvo­lk) en de Baluba vreedzaam samen. Tot Jaynet Kabila, de tweelingzu­s van Joseph, zich ermee moeide. Volgens betrouwbar­e getuigen heeft ze de Twa bewapend en opdracht gegeven de Baluba te doden.

Een vergelijkb­aar scenario speelt zich af in WestKasaï, ook op het lijstje van de veiligheid­schef. Daar zaait de militie van een traditione­le chef dood en vernieling. Het Kabilalege­r treedt er met ongeëvenaa­rde wreedheid op, niet alleen tegen de militie, maar vooral tegen de burgerbevo­lking. Gevolg: duizenden slachtoffe­rs en vier miljoen vluchtelin­gen. In Beni, NoordKivu, eveneens genoemd, zijn het dan weer zogenaamde islamisten, die de bevolking terroriser­en. Zelfs het falende Congolese gerecht heeft vastgestel­d dat de moordenaar­s in fei

Kabila is er niet in geslaagd om zijn leger tot fatsoenlij­k gedrag tegenover de bevolking aan te manen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium