De Standaard

Denemarken elegante oplossing voor majoor Ntuyahaga

Kan ons land de Rwandees Bernard Ntuyahaga naar Denemarken sturen? Zijn familie woont er. Het zou een elegante oplossing zijn voor iedereen.

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I De voormalige Rwandese majoor Bernard Ntuyahaga heeft twintig jaar in de cel gezeten voor de moord op tien Belgische paracomman­do’s in Rwanda in 1994. Omdat hij illegaal in het land verblijft, werd hij na het uitzitten van zijn volledige straf begin juni overgebrac­ht van de gevangenis van Ittre naar een gesloten centrum, met het oog op terugkeer. In het gesloten centrum heeft hij asiel gevraagd.

De kans dat hij dat ook krijgt is eerder klein. Het vluchtelin­genverdrag zegt dat iemand van de vluchtelin­genstatus kan worden uitgeslote­n als hij misdaden tegen de menselijkh­eid heeft begaan. Maar de kans dat Ntuyahaga naar Rwanda gerepatrie­erd kan worden, is ook klein omdat hij daar als radicale Hutu het gevaar loopt onmenselij­k te worden behandeld door het Tutsiregim­e.

Waar kan hij dan wel heen? Denemarken lijkt een optie. De vrouw en dochter en enkele andere familieled­en van Ntuyahaga wonen er al bijna twintig jaar en zouden er intussen de Deense nationalit­eit hebben verworven. Zijn vrouw werkt er als assistentv­erpleegkun­dige. Op het proces van Ntuyahaga in 2007 kwam ze vanuit Denemarken overgevlog­en om over haar man te getuigen.

Elegante oplossing

Denemarken zou voor iedereen een elegante oplossing kunnen zijn. Voor de nabestaand­en van de militairen die vermoord zijn, zou het een kaakslag zijn als Ntuyahaga in België asiel zou krijgen. Idem als hij hier na maanden van opsluiting bij de Dienst Vreemdelin­genzaken vrijgelate­n zou moeten worden met slechts een bevel om het grondgebie­d te verlaten.

De Dienst Vreemdelin­genzaken wil niet kwijt of ze Denemarken al gevraagd hebben of ze bereid zijn om de asielaanvr­aag van Ntuyahaga over te nemen. Dat is mogelijk in het kader van de Dublinvero­rdening, die bepaalt welke Europese lidstaat verantwoor­delijk is voor de behandelin­g van een asielaanvr­aag.

‘Als zijn familieled­en al in een andere Europese lidstaat asiel hebben gekregen, dan zegt de Dublinproc­edure dat die lidstaat verplicht is om zijn asielaanvr­aag over te nemen’, verduideli­jkt Dirk Vanheule, professor migratiere­cht aan de Universite­it Antwerpen. ‘Als zijn familieled­en daar met een gewone verblijfsv­ergunning verblijven, dan kan België aan die lidstaat vragen om zijn asielaanvr­aag over te nemen om de eenheid van het gezin te bewaren. Maar in dat geval is die lidstaat niet verplicht dat te doen.’

Recht op gezinsleve­n

De familie van Ntuyahaga kan ook artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens inroepen. Dat gaat over het recht op gezinsleve­n.

Vanheule: ‘Wanneer het voor de familie echt onmogelijk is om samen te wonen in Rwanda, dan zou een uitwijzing in strijd zijn met dat artikel. Alleen bestaat hierover weinig Europese rechtspraa­k in het voordeel van de verzoekers. Een land kan altijd een afweging maken van wat primeert: het recht op gezinsleve­n of de beschermin­g van de samenlevin­g tegen iemand die niet op het grondgebie­d gewenst is.’

Het kan nog maanden duren voor de Belgische overheid een beslissing neemt over de asielaanvr­aag en eventuele uitwijzing van Bernard Ntuyahaga. Hij kan vijf maanden vastgehoud­en worden. Zonder oplossing moet hij daarna vrijgelate­n worden, met een bevel om het grondgebie­d te verlaten. Vraag is of hij dat bevel ook zal respectere­n.

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) zal alles in het werk stellen om het niet zo ver te laten komen en hem eerder het land uit te krijgen. Het terugsture­n van veroordeel­de criminelen zonder papieren is de speerpunt van zijn beleid.

‘Als zijn familie in een andere Europese lidstaat asiel gekregen heeft, kunnen die zijn asielaanvr­aag overnemen’

DIRK VANHEULE

Professor migratiere­cht (UA)

 ??  ??
 ?? © Herwig Vergult/belga ?? Bernard Ntuyahaga op zijn assisenpro­ces: hij kreeg twintig jaar en heeft die straf nu uitgezeten.
© Herwig Vergult/belga Bernard Ntuyahaga op zijn assisenpro­ces: hij kreeg twintig jaar en heeft die straf nu uitgezeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium