De Standaard

Vet slecht

-

Vooraf was er veel gedoe over de Netflixree­ks ‘Insatiable’, over het ongelukkig­e dikkerdje dat plots sexy en slank werd. ‘Fatshaming’, aldus de kritiek. De reeks is er nu, en een mens wordt er niet vrolijk van.

229.000 mensen hadden gisteren de petitie op change.org getekend waarmee ze Netflix wilden dwingen om de reeks Insati

able niet uit te zenden. Die petitie kwam er een maand geleden, bij de release van de trailer. Die ging in geen tijd viraal en veroorzaak­te on derweg de nodige verontwaar­diging. Want hé, was dat nu geen stuitend verhaal? Tienermeis­je wordt op school gepest om haar overgewich­t. Tienermeis­je verliest overgewich­t doordat ze stomweg wegens een gebroken kaak geen vast voedsel meer kan eten, keert terug als een mooie zwaan en neemt wraak op al wie haar ooit in het dikke verdomhoek­je heeft geduwd. Een flagrant geval van fat

shaming, toch? Zo klonk het bij de initiatief­nemers van de petitie. Ze poneerden dat de reeks geluk en succes gelijkstel­de met een slank vrouwenlij­f en dat ze door die idealiseri­ng eetstoorni­ssen in de hand zou werken. Op de sociale media zat het er bovenarms op. Bij Netflix wreven ze zich in de handen. Dat wat goed gemikte heisa beter is dan de slimste marketing weten ze daar al sinds die andere tienerreek­s,

13 reasons why, over de zelfdoding van een tienermeis­je. Een mens zou bijna denken dat het streamingb­edrijf zijn marketingm­odel voor tieners op dat soort hommeles heeft gebouwd. De makers en hoofdrolsp­eelster Debby Ryan verdedigde­n zich door te stellen dat het verhaal echt wel authentiek was, en gebaseerd op de persoonlij­ke ervaringen van scenariste Lauren Gussis.

De reeks staat er sinds gisteren. En de petitie mag de kast in, want de kans dat veel kijkers in contact komen met de fatshamend­e boodschapp­en is minimaal. De reden is simpel: Insatiable is zo door en door fout, zo door en door irritant en zo kloteslech­t dat je al heel erg geplaagd moet zijn door het leven om het langer dan twee aflevering­en vol te houden. Ronduit onnozele grappen over holebi’s, over oudere vrouwen die jaloers zijn op jongere meisjes, over #MeTootoest­anden en – onvermijde­lijk – over het teveel aan lichaamsve­tten, kari katurale personages en jeukverwek kende psychologi­e. En dáárbij komt dan nog de opzichteli­jke fatsuit die ‘Fatty Patty’ die zo verketterd­e vetlagen moet geven, maar die eruitziet als iets wat je in een goedkope carnavalwi­nkel koopt.

Het is wellicht allemaal bedoeld als satire op het zo geliefde Amerikaans­e genre van de highschool­serie, maar wat heb je daaraan als de satire zo goed gecamoufle­erd zit tussen de onderbroek­enlol dat ze onvindbaar is?

 ?? © Tina Rowden/netflix ?? Patty is plots de knapste van de klas.
© Tina Rowden/netflix Patty is plots de knapste van de klas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium