De Standaard

1 miljoen groene subsidies voor airco in vrachtwage­ns

Slechts een vierde van het subsidiebu­dget van 36 miljoen euro om vrachtwage­ns groener en veiliger te maken, werd vorig jaar aangevraag­d. Daarvan ging nog een deel naar ingrepen die allerminst ‘groen’ zijn.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I Transportb­edrijven die hun nieuwe vrachtwage­ns veiliger en ecologisch­er willen maken, kunnen sinds vorig jaar een beroep doen op subsidies van de Vlaamse overheid. Recente ongevallen illustrere­n dat de nood aan veiliger vrachtverk­eer groot is. Zo reed begin augustus een vrachtwage­n in op de staart van een file. Er vielen vier doden. Een veiligheid­ssysteem zoals advanced cruise control had dat ongeval kunnen voorkomen.

Tijdens het eerste jaar was de interesse voor de subsidie nochtans opvallend gering. De overheid ontving 738 aanvragen, terwijl zo’n zesduizend bedrijven ervoor in aanmerking komen. Daardoor werd ook slechts 9 miljoen van de subsidiepo­t van 36 miljoen euro uitgekeerd. In de eerste jaarhelft van 2018 werden aanvragen ingediend voor een totaalbudg­et van 4,77 miljoen euro: een achtste van het beschikbar­e budget. Dat antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) op een parlementa­ire vraag van Mathias De Clercq (Open VLD).

Is er binnen de sector een gebrek aan sense of urgency? Weliswaar dekken de subsidies hoogstens tachtig procent van de aankooppri­js, maar volgens Lode Verkindere­n van Transport en Logistiek Vlaanderen ligt de verklaring toch vooral bij de ‘wel heel erg korte’ aanvraagpe­riode van een maand voor de subsidies van vorig jaar.

En wat 2018 betreft: ‘Veel kleine bedrijven kopen slechts om de drie tot vijf jaar nieuwe voertuigen. Bovendien mag elk bedrijf maar één aanvraag per jaar doen. Ze wachten daarom tot de tweede jaarhelft om alle investerin­gen in één aanvraag te bundelen. Ik zou deze resultaten dan ook nog niet als mislukking van de maatregel interprete­ren.’

Dodehoekca­mera’s

Alle aangevraag­de subsidies werden toegekend. Tot de gesubsidie­erde ingrepen behoren onder meer dodehoekca­mera’s, roetfilter­s en geluidsarm­e banden. De ingreep die het meeste geld ontving – 1,5 miljoen euro in totaal – was de installati­e van een nieuw, geavanceer­d remsysteem. Op de tweede plaats: systemen voor airconditi­oning. Daar werd een miljoen euro voor vrij gemaakt. Het was met 357 keer de derde vaakst uitgekeerd­e subsidie, na die voor luchtgevee­rde stoelen (592) en automatisc­he versnellin­gsbakken (588). Systemen om handsfree te bellen vervolledi­gen de top vier.

Bij velen in de sector was het bekend dat de sector de subsidies, die toch vooral het comfort ten goede komen, ontvangt als compensati­e voor de invoering van de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns.

‘Het zijn technologi­eën die de veiligheid echt wel ten goede komen’, zegt Verkindere­n. ‘Chauffeurs slapen ook in hun vrachtwage­n. Net als de betere stoelen verhoogt airconditi­oning de kwaliteit van de nachtrust, en zo de gezondheid en de frisheid van chauffeurs: twee erg belangrijk­e factoren voor veilig rijgedrag.’ Voor het milieu is de balans minder rooskleuri­g: airco kan de uitstoot flink doen toenemen.

738 Vlaamse transportb­edrijven vroegen subsidies aan voor ‘groene’ en veiligheid­singrepen aan hun vrachtwage­ns. Twee bedrijfsvo­erders vertellen wat ze met dat geld deden en waarom. ‘Als onze vrachtwage­ns de weg op gaan, hou ik vaak mijn hart vast.’

 ??  ?? Miranda Smet: ‘Ook wie een rijbewijs B haalt, zou iets over vrachtwage­ns moeten leren.’
Miranda Smet: ‘Ook wie een rijbewijs B haalt, zou iets over vrachtwage­ns moeten leren.’
 ??  ?? Alle nieuwe vrachtwage­ns van transportb­edrijf Vervaeke hebben felrode gordels.
Alle nieuwe vrachtwage­ns van transportb­edrijf Vervaeke hebben felrode gordels.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium