De Standaard

ELKAARS GEDROOMDE VIJANDEN

- KAREL VERHOEVEN

Het bleef koffiedik kijken hoe de populistis­che en autocratis­che leiders met elkaar zouden omgaan. Donald Trump impliceert met zijn bewonderin­g voor Vladimir Poetin dat ze elkaar kunnen helpen, iets wat Poetin overigens al dubbel en dik gedaan heeft om Trump verkozen te krijgen. Maar nog meer gevaar gaat uit van de dreiging dat ze elkaars gedroomde vijand vormen. In de Verenigde Staten van Donald Trump vindt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een nieuwe nationale vijand. De laatste opflakkeri­ng in het sluimerend­e dispuut met de VS is de Amerikaans­e eis om een dominee, nu onder huisarrest, te laten gaan. Trump gooide er vrijdag economisch­e sancties tegenaan met hoge invoertari­even op Turks staal en aluminium. Zo ontstaat de onwaarschi­jnlijke situatie dat bondgenote­n sinds zestig jaar, leden van de Navo, landen die nucleaire raketten delen en een luchtmacht­basis, elkaar afdreigen.

In de nieuwe realiteit sinds Trump is het wazig geworden wat woorden, tweets, ruzies en scheldpart­ijen aan reële, tastbare gevolgen hebben. Zoals het ook niet is omdat Trump de NoordKorea­anse dictator omhelsde, dat NoordKorea stopt met zijn nucleaire rakettenpr­ogramma. Toen Trump zijn Europese Navobondge­noten begin juli de mantel uitveegde, betekende dat niet het einde van de Navo. Maar de wereldorde staat er wel door op lossere schroeven. En dan kan het snel uit de hand lopen.

In het Turkse conflict hebben de vonken over een dominee uit North Carolina in geen tijd geleid tot een uitslaande monetaire brand. De sluimerend­e zwaktes van de Turkse economie staan te kijk. Turkije heeft zijn groei het voorbije decennium royaal gefinancie­rd met geleende dollars en euro’s. Die gingen overmatig naar vastgoed en consumptie. De leningen voor de shopping malls, kantoorgeb­ouwen en fabrieken moeten worden terugbetaa­ld. Maar dit jaar verloor de lira al 70 procent. Als bedrijven niet kunnen betalen, wankelen de banken.

De komende dagen moet blijken hoe ver die crisis de wereldmark­ten verder aantast en Turkije naar het IMF (en dus Washington) drijft. Maar wat nodig is om de geglobalis­eerde banken en kapitaalma­rkt te stutten, zal botsten op een autocraat die er een nationalis­tisch gevecht van maakt. Deze Turkse crisis toont alweer hoe kwetsbaar Europa is naast een Amerikaans­e president die impulsief zijn gang gaat. Erdogan belooft nieuwe vrienden te zoeken. Botst het met de Amerikaans­e populist, dan klikt het wel met de Russische autocraat. Er is al een Russische raketafwee­rsysteem in bestelling. Europa zal lijdzaam toekijken en intussen bang afwachten of zijn banken niet mee onderuit gaan en de vluchtelin­gendeal overeind blijft. Luid het herstel van de democratie eisen in Turkije is er al lang niet meer bij.

Luid het herstel van de democratie eisen in Turkije is er al lang niet meer bij

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium