De Standaard

‘Neptijdsch­riften zijn niet het probleem, voor wetenschap­pers’

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS opinie

Slechts een erg beperkt aantal wetenschap­pelijke studies wordt in neptijdsch­riften gepublicee­rd. Het leeuwendee­l verschijnt bij erkende uitgeverij­en. Hun zakenmodel ligt evenwel onder vuur.

De Leuvense rector Luc Sels noemt de problemati­ek van publicatie­s in wetenschap­pelijke neptijdsch­riften een ‘verwaarloo­sbaar probleem’. ‘Het gaat over nog geen duizendste van het totale aantal academisch­e publicatie­s. Noch wij, noch de Vlaamse overheid houdt er rekening mee bij loopbaan of financieri­ngsbesliss­ingen’, zegt hij. De Morgen schreef vorig weekend dat 1.294 Belgische wetenschap­pers, sinds 2007, in totaal 295 artikelen publiceerd­en in zogenaamde ‘neptijdsch­riften’. Die publiceren wetenschap­pelijk onderzoek zonder garantie op kwaliteits­controle. Bovendien vragen ze van de auteur vaak forse bedragen om de tekst online te plaatsen. Om die reden worden ze ook ‘rooftijdsc­hriften’ genoemd.

‘Men kan dergelijke stukken natuurlijk op zijn cv vermelden, maar ze kunnen de opbouw van de loopbaan niet beïnvloede­n’, aldus Sels. ‘Bij beslissing­en over financieri­ng, bevorderin­g en selectie houdt de KU Leuven op geen enkele manier rekening met publicatie­s in dergelijke tijdschrif­ten.’

De Vlaamse regering volgt eenzelfde logica bij de financieri­ng van de universite­iten. ‘Er zijn veel problemen of uitdaginge­n in het wetenschap­pelijke onderzoek, maar rooftijdsc­hriften maken daar geen deel van uit – noch naar schaal, noch inhoudelij­k. Ze leveren hooguit spam op in de mailbox’, schrijft fysicus Philippe Smet (UGent) op Twitter.

Grof betalen voor gratis materiaal

‘Het businessmo­del van de meeste grote academisch­e uitgeverij­en lijkt onwaarschi­jnlijk sterk op uitbuiting’

Veel wetenschap­pers stellen, met Smet, al langer dat er een veel fundamente­lere discussie gevoerd moet worden over het economisch­e model achter de publicatie­druk. In een opiniestuk verder in de krant stelt Bart Cammaerts, hoogleraar politiek en communicat­ie aan de London School of Economics (LSE), de kritiek op scherp: ‘Het businessmo­del waar de meeste grote academisch­e uitgeverij­en op teren lijkt onwaarschi­jnlijk sterk op uitbuiten: de auteurs zijn verplicht om hun stuk gratis aan te bieden, de peerreview­ers doen hun werk gratis en de uitgeverij verkoopt de toegang tot hun gratis stuk tegen een erg hoge prijs aan bibliothek­en. Als gevolg hiervan betaalt een grote universite­itsbibliot­heek, zoals die van de LSE, gemakkelij­k enkele miljoenen euro’s per jaar voor abonnement­en, om de studenten toegang te geven tot de kennis die geproducee­rd wordt door academici.’ Een foute inzet van publieke middelen, vindt Cammaerts dat.

In een opiniestuk voor NRC schrijft de Nederlands­e microbiolo­ge Rosanne Hertzberge­r dat uitgeverij Elsevier dit jaar 12,2 miljoen euro verdient aan de toegang tot hun tijdschrif­ten.

‘Over louche roofuitgev­erijen gesproken’, besluit Hertzberge­r. ‘Die doen weinig meer dan onze wetenschap­sresultate­n op te strijken, het vervolgens door onszelf te laten beoordelen en het daarna voor een belachelij­k bedrag aan ons terug te verkopen in pdfvorm. Dat is de echte roof in de wetenschap die op de voorpagina thuishoort.’

blz. 34

BART CAMMAERTS London School of Economics

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium