De Standaard

President zkt. vrienden

Eenzijdige acties van de VS tegen Turkije dwingen president Erdogan om ‘nieuwe vrienden’ te gaan zoeken, zegt hij. Maar vindt hij die nog?

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

De nieuwe sancties van de Verenigde Staten en de koersval van de Turkse lira die daarop volgde (DS 1011 augustus), hebben president Recep Tayyip Erdogan niet aangezet tot een meer gematigde toon. In een opiniearti­kel in de New York Times dreigde hij vrijdag dat er een einde kan komen aan zes decennia van strategisc­h partnersch­ap, als de Verenigde Staten niet meer begrip en respect opbrengen voor ‘de zorgen van het Turkse volk’.

De onmiddelli­jke aanleiding voor het conflict is de eis van Washington om de Amerikaans­e evangelisc­he dominee Andrew Brunson, die al meer dan twintig jaar in Turkije woont en werkt, vrij te laten. Brunson werd na de mislukte couppoging van juli 2016 opgepakt op beschuldig­ing van terrorisme en spionage. Vorige maand werd Brunson vrijgelate­n uit de cel, maar hij staat tot grote woede van Trump nog steeds onder huisarrest.

In het getouwtrek rond de Amerikaans­e dominee komen vooral dieperligg­ende wrijvingsp­unten tussen de twee landen samen. Turkije heeft de uitleverin­g van Fethullah Gülen gevraagd, die volgens Erdogan vanuit de VS de couppoging heeft georganise­erd. Maar de VS maken weinig aanstalten om op dat verzoek in te gaan.

Het tweede punt van ‘frustratie’ voor Erdogan ligt in Syrië. De Verenigde Staten werken daar, in hun strijd tegen IS, samen met de YPG, de militaire arm van de SyrischKoe­rdische partij PYD. Volgens Turkije is de YPG/PYD niets minder dan de Sy

rische tak van de TurksKoerd­ische PKK, die niet alleen volgens Turkije maar ook volgens de VS een terroristi­sche groepering is.

Over een derde punt van frictie zwijgt Erdogan zedig: het Turkse plan om het Russische luchtafwee­rsysteem S400 aan te kopen. Vermits Turkije, na de VS, de grootste partner is in het Navobondge­nootschap, valt dat bijzonder slecht in Washington.

Alliantie van gesanction­eerden

Maar als Erdogan dan op zoek gaat naar nieuwe vrienden, wie zouden dat dan wel kunnen zijn?

De slechtere relatie met de VS zou ertoe kunnen leiden dat Turkije zich verder afwendt van het Westen, en meer toenaderin­g zoekt tot Rusland en Iran. Dat er, zeg maar, een soort ‘alliantie van (door de VS) gesanction­eerden’ tot stand komt. Zowel Iran als Rusland sprak afgelopen weekend zijn steun uit voor Turkije in het conflict met de VS.

In Syrië zijn de drie landen bovendien al de belangrijk­ste buitenland­se spelers in de al zeven jaar woedende burgeroorl­og. Maar net daar blijkt dat hun belangen lang niet altijd gelijk lopen.

Rusland en Iran steunen in Syrië op dit moment de troepen van president Bashar alAssad die ook de provincie Idlib in het noordweste­n van Syrië, wil heroveren. Idlib is het laatste door rebellen gecontrole­erde gebied in Syrië, en een zogenaamde deescalati­ezone. Turkije heeft er sinds mei observatie­posten, zoals afgesproke­n met Iran en Rusland in Astana vorig jaar, om zijn invloedssf­eer in Syrië te vrijwaren.

In Idlib zitten naar raming tienduizen­den rebellen van de verschille­nde fracties tegen het Assadregim­e, die daar naartoe geëvacueer­d zijn uit andere door het regime heroverde gebieden. Volgens het persbureau Reuters helpt Turkije die rebellen momenteel om gezamenlij­k een ‘nationaal leger’ tegen Assad te vormen.

Als er een Syrisch offensief komt op Idlib – en Assad lijkt dat snel te willen lanceren – kan het daardoor tot een treffen komen tussen Turkse troepen en door Turkije gesteunde rebellen aan de ene kant, en door Iran en Rusland gesteunde regimetroe­pen aan de andere. De ‘nieuwe vrienden’ van Erdogan zouden dus wel eens heel snel nieuwe vijanden kunnen worden.

In Syrië zijn Turkije, Rusland en Iran momenteel al de belangrijk­ste buitenland­se spelers

 ?? © Robin Utrecht ?? Trump wil dat Turkije een Amerikaans­e dominee vrijlaat, terwijl Erdogan de uitleverin­g van Fethullah Gülen, die hij verdenkt van de coup van 2016, vraagt.
© Robin Utrecht Trump wil dat Turkije een Amerikaans­e dominee vrijlaat, terwijl Erdogan de uitleverin­g van Fethullah Gülen, die hij verdenkt van de coup van 2016, vraagt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium