De Standaard

Mecenas met een macabere missie

- FILIP TIELENS

Kan je met geld alles kopen? De Roovers voeren een vijftig jaar oude satire op. Een voltreffer op de Zomer van Antwerpen.

Na dertig jaar komt Claire Zachanassi­an opnieuw op bezoek in haar Zwitserse geboortedo­rp. Maar de tijden zijn veranderd. Haar dorp is verpauperd en de industrie gesloten, terwijl zij net opgeklomme­n is tot rijke troela met tentakels over de hele wereldecon­omie.

De opwinding over haar terug komst maakt algauw plaats voor opschuddin­g. Madame Claire is immers niet zomaar gekomen. Ze wil investeren in haar heimat, maar op één voorwaarde: de kop van kruidenier Alfred Schill moet rollen. Hij is de jeugdliefd­e die haar bezwangerd­e en in de steek liet.

Het dorp reageert eerst geschokt: ‘Liever arm dan met bloed bevlekt.’ Maar opportunis­me en achterklap zorgen ervoor dat Claire iedereen aan haar kant krijgt. Schill wordt in het nauw gedreven en ziet maar één uitweg: zijn eigen leven opofferen uit liefde voor zijn stad.

De Roovers haalden de mosterd bij de Zwitserse toneelaute­ur Friedrich Dürrenmatt. Zijn groteske satire uit 1957 kent mis schien niet echt een verrassend verloop, maar wordt in handen van De Roovers wel een lekker brokje toneel waar weinig op af te dingen valt.

Het tempo zit prima en er is ruimte voor humor en reflectie. Sara De Bosschere zet als Claire een intrigeren­de mecenas neer met een macabere missie, maar vooral een grote hunkering naar liefde. Het hele ensemble, met ook Warre Borgmans, Bert Haelvoet en Michael Vergauwen, is in goeden doen en dolt met meerdere rolletjes.

De livemuziek van Lâp is een meerwaarde: het jonge collectief weet zowel weg met het Duitse repertoire als met de potige rocksong ‘Gloria’ van Patti Smith.

Stef Stessel bedacht opnieuw een knappe scenografi­e, met een stadje dat gestut wordt door steunbalke­n en geluids en rookeffect­en die voortdende­rende treinen suggereren. Het geoliede samenspel van dit alles maakt van Het bezoek het beste stuk

van De Roovers in jaren.

 ?? © rr ?? ‘Het bezoek’: het beste stuk van De Roovers in jaren.
© rr ‘Het bezoek’: het beste stuk van De Roovers in jaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium