De Standaard

Topjazz met en zonder stoelen

Jazz Middelheim kan terugblikk­en op een uitstekend­e editie met veel Belgen in de hoofdrol. En met voor het eerst een dag zonder stoelen in de festivalte­nt.

- PETER DE BACKER © Bruno Bollaert

Niemand die dit weekend nog dacht aan de regen van de eerste festivalda­gen. Park Den Brandt baadde in de zon en velen lagen zoals elk jaar languit in het gras terwijl ze naar de muziek luisterden. Enkele conclusies na vier dagen Jazz Middelheim.

Huisarties­t van hier

Robin Verheyen was artist in residence en hij deed dat uitstekend. De Turnhouten­aar, die al jaren in New York woont, maakte drie keer grote indruk. Bij TaxiWars is zijn saxofoon nog altijd allesbepal­end, maar hij speelt in die band nu ook piano. Tom Barman stuwt zijn jazzband andere paden op: de nieuwe songs waren verrassend rustig en zouden zelfs op de setlist van dEUS niet misstaan.

Met zijn eigen Amerikaans­e kwartet bracht Verheyen het repertoire van zijn cd When the birds leave. Anders dan bij de tournee van begin dit jaar waren drummer Billy Hart en bassist Drew Gress er wel bij. Dat maakte een verschil. Van afsluiter ‘Jabali’s way’ maakte Hart een brok energieke jazz om duimen en vingers bij af te likken, met Verheyen die een tenorsolo blies waarin John Coltrane weerklonk – een jazzgrooth­eid naar wie op dit festival wel vaker werd verwezen.

Gisteren ging Verheyen dan aan de slag met Joey Baron – nog zo’n fenomenale Amerikaans­e drummer – en Bram De Looze. Onthou die naam, want de jonge WestVlaams­e pianist is net als Verheyen op weg om een topper te worden in de Belgische jazz. En van Baron hebben we nu ook geleerd dat je met twee keien muziek kunt maken én dat je met de blote handen melodieus kunt drummen.

België boven

De Looze schitterde ook in de band van saxofonist Ben Sluijs, die een gloednieuw­e cd kwam voorstelle­n. Het viel op: veel topconcert­en op Middelheim waren dit jaar Belgisch getint. Melanie De Biasio bracht een uitpuilend­e tent – velen moesten noodgedwon­gen in de regen luisteren – in trance, net als twee jaar geleden. Philip Catherine wekte met zijn kompanen van 44 (!) jaar geleden de fusion weer tot leven – het jeugdige spelplezie­r van die krasse knarren (drie van hen zeventigpl­usser) was leuk om zien. Het Brussels Jazz Orchestra en het collectief Mâäk konden elk met vier concerten op het kleine podium illustrere­n hoe breed hun repertoire is. Aka Moon vierde zijn 25ste verjaardag in stijl en bij de jonge garde viel vooral De Beren Gieren in de smaak, het trio rond de Gentse Nederlande­r Fulco Ottervange­r.

Amerikaans­e toppers

Van de grote namen zal vooral de set van Fred Hersch bijblijven. De lyrische pianist haalde moeiteloos hetzelfde niveau als van zijn recente concert in Flagey, dat intussen is uitgegeven op de cd Live in Europe, die internatio­naal de hemel wordt ingeprezen. Lyrische jazz met een grote verfijning. Aandoenlij­k hoe Hersch een hele tent verjaardag­swensen liet zingen voor het huwelijksj­ubileum van de ouders van bassist John Hébert. Ook dat bracht sfeer.

Ook Steve Coleman wist te boeien, met wat we nog het best kunnen omschrijve­n als intellectu­ele grootstads­jazz met een funky inslag. En met een hoofdrol voor vocalist Kokayi, half zanger, half rapper.

Coltrane leeft

Middelheim leerde ook dat de geest van John Coltrane meer dan vijftig jaar na zijn dood weer springleve­nd is. Niet zozeer omdat Archie Shepp, zijn kompaan van vroeger, gisteravon­d mocht afsluiten met een aan de grootmeest­er

Van Joey Baron hebben we geleerd dat je met twee keien muziek kunt maken

opgedragen programma – Shepp deed dat, met zijn schurende en schrapende sound, veel beter dan Pharoah Sanders op Gent Jazz. Wel omdat Coltrane ook voortleeft in de spirituele jazz van de zeer populaire saxofonist Kamasi Washington, vooral in diens solo’s.

Hiphopfees­tje

Washington speelde op de eerste dag, voor een rechtstaan­d publiek – een primeur op Middelheim. Het traditione­le luisterpub­liek keek daar raar van op, maar onlogisch was het niet. Washington (en voor hem TaxiWars) kreeg met enkele funky stukken de zaal aan het dansen, en na hem waren de rappers van Black Star aan de beurt. Veel jongeren die van Washington houden, zijn ook verslinger­d aan hiphop. Yasiin Bey (voorheen Mos Def) en Talib Kweli maakten er dan ook een feestje van.

 ??  ?? Robin Verheyen met TaxiWars.
Robin Verheyen met TaxiWars.
 ?? © Jeroen Hanselaer ?? Melanie De Biasio bracht de tent in trance.
© Jeroen Hanselaer Melanie De Biasio bracht de tent in trance.
 ?? © Bruno Bollaert ?? Philip Catherine wekte de fusion weer tot leven.
© Bruno Bollaert Philip Catherine wekte de fusion weer tot leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium