De Standaard

Hebben alle zoogdieren een navelstren­g? En hoe ‘knippen’ ze die door?

- DAAN DOBBELAERE DIEST TOMAS VAN DIJK Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.

‘Als bij ons een kindje geboren wordt, mag de papa soms ook iets doen: de navelstren­g doorknippe­n’, mailt Daan Dobbelaere. ‘Maar hoe doen dieren dat? Hebben zij ook een schaartje? Bijten zij? Of breekt de navelstren­g vanzelf? En hebben alle zoogdieren een navelstren­g?’

Het ziet er weinig liefdevol uit, maar het is wel effectief. Als een babygiraf ter wereld komt, valt het dier twee meter naar beneden. De val breekt de navelstren­g. Dat is een uitzonderl­ijke methode. ‘In het dierenrijk wordt de navelstren­g meestal doorgebete­n door de moeder. Of de dieren wachten simpelweg totdat de streng opdroogt en vanzelf loslaat’, zegt bioloog Yang Bin van de Shaanxi Academy of Sciences in Xi’an (China). Hij observeerd­e beide methodes bij de gouden stompneusa­ap, een apensoort in China waarvan hij bevallinge­n enkele malen van dichtbij kon bestuderen. Een zeldzaamhe­id, want meestal vinden de geboortes ’s nachts plaats. Bij deze diersoort willen andere vrouwtjes uit de groep nog weleens helpen met de bevalling door aan het jong te trekken als diens kopje tevoorschi­jn komt. Net als bij veel andere dieren eet het vrouwtje na de gebeurteni­s de placenta op.

Wanneer het stukje navelstren­g helemaal is opgedroogd en loslaat van het jong, blijft er een klein litteken over, de navel. Apen, honden, katten, paarden: allemaal hebben ze zo’n litteken. Meestal is het kleiner dan bij ons en nauwelijks zichtbaar, zeker als er een hoop haar bovenop groeit.

Zoogdieren zijn meestal levendbare­nd; de jongen komen levend uit de moeder terwijl ze nog aan de placenta verbonden zijn via een navelstren­g. Viviparie heet dat in de wetenschap. De placenta, of moederkoek, is het doorgeeflu­ik voor voedingsst­offen en zuurstof van de moeder naar het jong. Omgekeerd gaan afvalstoff­en van het jong ook via de navelstren­g en de placenta terug naar de moeder. Sommige haaien zijn eveneens levendbare­nd en komen ook ter wereld met een navelstren­g: stierhaaie­n, citroenhaa­ien en hamerhaaie­n, bijvoor beeld. Viviparie komt voor bij sommi ge reptielen: bij de skinken, dat is een familie van hagedissen, en enkele slangen.

En er zijn zoogdieren die eieren leggen en dus geen placenta en navel streng hebben. Dat zijn de vogelbekdi­eren en mierenegel­s, zeldzame dieren die alleen in Australië en NieuwGuine­a voorkomen. In die hoek van de wereld vind je ook de buideldier­en. De bekendste zijn de kangoeroes. Kangoeroee­mbryo’s worden niet gevoed door een placenta, maar door een dooierzak. Na enkele weken kruipen de jongen, piepklein nog en met het uiterlijk van een larve, door het geboorteka­naal naar de buidel van de moederkang­oeroe, de plek waar ze de maanden die volgen opgroeien en ook later, als ze de buidel kunnen verlaten, regelmatig naar terugkeren om uit te rusten.

In die buidel happen de piepkleine jongen zich vast aan een tepel. Zo’n tepel bereiken is geen sinecure, want de kleintjes hebben nog geen achterpote­n. Ze moeten zich een weg naar hun nieuwe voedselbro­n zien te wurmen. Bij kangoeroes valt dus helemaal niets door te knippen of door te bijten.

‘In het dierenrijk wordt de navelstren­g meestal doorgebete­n door de moeder’

 ?? © Istock ?? Een kalf kort na zijn geboorte.
© Istock Een kalf kort na zijn geboorte.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium