De Standaard

Een schuilplaa­ts voor lezers

-

De kortste weg naar een boek is natuurlijk een bol. De winkel van ons allemaal, vandaag besteld, morgen in huis, ideaal voor alles wat je tegen de tijd moet lezen. Alleen: er zijn ook andere boeken. Dat zijn de boeken waarin je wilt onderduike­n, die je misschien onophoudel­ijk zult lezen of tien keer cadeau wilt geven, en die je dus zorgvuldig moet uitkiezen, omdat de literatuur zo waanzinnig veel te bieden heeft in vergelijki­ng met het aantal leesjaren dat wij maar krijgen.

Een van de fijnste plaatsen om zorgvuldig te kiezen is boekhandel Theoria in Kortrijk, op nog geen vijf minuten stappen van het station. Ooit was dit het casino en concertgeb­ouw en je moet twee keer kijken om te zien dat achter de witte, neoclassic­istische gevel een boekhandel schuilt. Maar eens je daar naar binnen wandelt, over de oude marmeren vloer met stermotief, is het een en al boekenlief­de. Het aanbod is rijk, met een duidelijke voorkeur voor fotografie, kookboeken, strips en kinderboek­en. Her en der zit rond een omslag een persoonlij­ke aanbevelin­g van een van de medewerker­s. Hoe dan ook kun je hier altijd naar raad vragen over een boek. En overal zijn zithoeken waar je even kunt gaan twijfelen over je aankoop, terwijl je van een koffie of een glas wijn geniet, en wellicht aan de praat raakt met een andere twijfelaar. Want dat is wat Theoria zo uniek maakt: het is een echte ontmoeting­splek.

Open huis

Het was de voorwaarde van de stad Kortrijk toen ze het pand te koop stelde, maar het was ook de wens van Pascal Vandenhend­e en Annemie Bernaerts toen ze hier hun zaak openden: dit moest een open huis zijn. De eigenaars hadden er elk al een carrière op zitten – hij in de financiële wereld, zij bij een eventburea­u – en Theoria werd hun statement: boeken hebben tijd nodig, en mensen ook. Ze hebben het dan ook nadrukkeli­jk over een boekenhuis, en niet over een boekenwink­el. ‘Neem uw tijd, geniet van boeken, koffie of thee, van mensen en toevallige ontmoeting­en’, zo staat er met krijt op het bord aan de ingang.

Wanneer je via de majestueuz­e trap naar boven gaat, langs de foto’s van auteurs die hier te gast waren, kom je in een grote ruimte terecht, met alweer volop zitplekken en tafels. Hier komen studenten langs om te blokken en kunnen buurtbewon­ers werken of vergade ren. Er zijn ook auteurslez­ingen – dit najaar komt onder anderen Ian Kershaw langs – en in de boekenkeuk­en worden kookworksh­ops gegeven. Vanaf september komen er tentoonste­llingen rond het werk van onder anderen Koen Van Mechelen en Danielle van Zadelhoff.

Er is met andere woorden altijd iets te beleven. Maar ook dat hoeft niet. Je kunt hier rustig een dag zoek maken en verdwijnen. Niemand zit je hier achter de veren met de vraag of er anders nog iets gewenst was. Niets straalt uit dat je hier moét consumeren. Noem het een kuuroord voor lezers, of een gedroomde schuilplek voor als het ooit nog eens gaat regenen. Overigens: langs dezelfde spoorlijn ligt ook het wonderlijk­e Zottegem, waar ze in het Kasteel van Egmont een fantastisc­he bibliothee­k hebben. Laagdrempe­lig, uitnodigen­d, met zithoeken, koffie en goede gesprekken. Het is maar dat u het weet. Het boek heeft nog altijd zijn heilige plaatsen.

Niemand zit je hier achter de veren met de vraag of er anders nog iets gewenst was

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium