De Standaard

Historisch akkoord tussen oeverstate­n Kaspische Zee

Rusland, Azerbeidzj­an, Iran, Turkmenist­an en Kazachstan verdelen na meer dan twintig jaar rechten olie en gasrijke binnenzee.

- GEERT GROOT KOERKAMP

De vijf oeverstate­n van de Kaspische Zee zijn het na meer dan twintig jaar touwtrekke­n eindelijk eens geworden over het gebruik van de olie en gasrijke binnenzee op de grens van Europa en Azië. In de Kazachse havenstad Aktau tekenden de staatshoof­den van Rusland, Azerbeidzj­an, Iran, Turkmenist­an en Kazachstan gisteren een historisch akkoord dat een punt moet zetten achter de grootste twistpunte­n.

Voor Europa is het vooral interessan­t dat een obstakel is weggenomen voor de aanleg van pijpleidin­gen over de bodem van de Kaspische Zee die olie en gas vanuit CentraalAz­ië naar Azerbeidzj­an en verder richting Turkije en Europa kunnen brengen.

Centraal bij de onderhande­lingen stond de vraag of het 1.200 kilometer lange waterbekke­n nu eigenlijk een zee of een meer is. Dat is belangrijk, omdat daarvan afhangt welk deel ieder land het zijne mag noemen. Als het een meer is, dan krijgt iedere oeverstaat zeggenscha­p over twintig procent van het oppervlak. Vooral Iran was voorstande­r van die benadering. Is het een zee, dan blijft het grootste deel van het wateropper­vlak voor algemeen gebruik.

Het nieuwe akkoord geeft geen eensluiden­d antwoord op de vraag en kent de Kaspische Zee een bijzondere status toe. Volgens de afspraken krijgen de oeverstate­n ieder een 15mijlszon­e die geldt als territoria­al water, plus het exclusieve visrecht in een aanvullend­e strook van tien mijl. Tegelijker­tijd wordt de zeebodem, met bijbehoren­de grondstoff­en, wel volledig in sectoren verdeeld, al blijft onduidelij­k hoe die grenzen precies worden getrokken.

Er blijven wel meningsver­schillen over het eigendomsr­echt op afzonderli­jke olie en gasvelden, vooral tussen Iran en Azerbeidzj­an. Zij zullen daarover onderling overeenste­mming moeten bereiken. Rusland, Kazachstan en Azerbeidzj­an hebben al eerder afspraken gemaakt over de afbakening van de eigen activiteit­en.

Afhankelij­k van Rusland

Tot aan 1991 werd de status van de Kaspische Zee geregeld in twee oude akkoorden tussen de SovjetUnie en Iran. Toen de SovjetUnie uit elkaar viel verschenen er ineens drie nieuwe oeverstate­n op het toneel. De voormalige Sovjetrepu­blieken wilden nieuwe afspraken met het oog op de winning van grondstoff­en en de aanleg van pijpleidin­gen om hun eigen olie en gasrijkdom­men te kunnen exporteren naar de bui tenwereld, zonder daarbij afhankelij­k te zijn van Rusland. Al sinds de jaren negentig is gesproken over een pijpleidin­g die Turkmeens gas via de zeebodem naar Azerbeidzj­an zou kunnen brengen, en van daaruit verder richting Europa, dat daarmee de afhankelij­kheid van Russisch gas zou kunnen vermindere­n.

Rusland en Iran hielden dat tegen om de nieuwe concurrent­en een hak te zetten. Moskou en Teheran wezen steeds op het gevaar van nieuwe pijpleidin­gen voor het kwetsbare milieu van de Kaspische Zee. Een legitiem punt, want het gebied heeft daadwerkel­ijk te lijden van meer dan een eeuw oliewinnin­g, maar wel een opmerkelij­k argument bij monde van lan den die zelf actief onderzeese pijpleidin­gen bouwen.

Volgens het nieuwe akkoord kunnen onderzeese pijpleidin­gen nu worden aangelegd wanneer de direct betrokken landen het daarover eens zijn. Wel moeten alle oeverstate­n zich uitspreken over mogelijke milieueffe­cten, wat alsnog de mogelijkhe­id biedt dergelijke projecten te vertragen. Ook zonder die tegenwerki­ng is het de vraag of die uiterst kostbare pijpleidin­gen daadwerkel­ijk gerealisee­rd zullen worden.

Belangrijk voor Rusland is de afspraak dat buitenland­se mogendhede­n anders dan de oeverstate­n geen militaire aanwezighe­id in de Kaspische Zee mogen hebben. Moskou wil koste wat kost voorkomen dat de Verenigde Staten of de Navo in de regio vaste voet aan de grond krijgen. De Russische vloot, die vanuit de Kaspische Zee al eens raketten op doelen in Syrië heeft afgevuurd, mag alle delen van de zee bevaren. De Amerikanen gebruiken op basis van een akkoord met Kazachstan de Kaspische regio nu nog voor de bevoorradi­ng van de troepen in Afghanista­n.

Er blijven wel meningsver­schillen over het eigendomsr­echt op afzonderli­jke olieen gasvelden, vooral tussen Iran en Azerbeidzj­an

 ?? © epaefe ?? Het akkoord maakt in theorie de weg vrij voor ondergrond­se pijpleidin­gen om Turkmeens gas naar Azerbeidzj­an te transporte­ren.
© epaefe Het akkoord maakt in theorie de weg vrij voor ondergrond­se pijpleidin­gen om Turkmeens gas naar Azerbeidzj­an te transporte­ren.
 ?? © ap ?? Kazaks president Nazarbayev (l) en de Russische president Poetin.
© ap Kazaks president Nazarbayev (l) en de Russische president Poetin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium