De Standaard

Groenafval kan 8 procent van de gasbehoeft­e opwekken

Met groenteres­ten, bermmaaise­l of mest kunnen we ons prima verwarmen. Door er biomethaan van te maken kan 8 procent van het Vlaamse gas groen gemaakt worden.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET © Wim Kempenaers

BRUSSEL I Met preiresten of sinaasappe­lschillen kunt u nog een lekker potje koken. Met bermmaaise­l, rioolslib en koeienvlaa­ien overigens ook. Nee, dit is geen alternatie­f receptenbo­ek: we hebben het over de energie die nodig is om dat potje te koken.

Met heel veel afvalstrom­en die vandaag niet gebruikt of onderbenut blijven kan immers biomethaan gemaakt worden. In totaal kan dat nog best wel wat opleveren, berekende de vzw BiogasE. Door al dat afval te vergisten en vervolgens te zuiveren kan jaarlijks voor ruim 1 miljard kubieke meter aan biomethaan gemaakt worden. Dat biomethaan kan vervolgens geïnjectee­rd worden in het aardgasnet, en dus gebruikt worden voor verwarming, kookvuren of industriël­e toepassing­en.

Dat miljard aan biomethaan zou 8,75 procent van de huidige Vlaamse gasbehoeft­e kunnen vervangen, zo berekende BiogasE. ‘Dit zou een enorme CO2reducti­e betekenen door verminderd gebruik van aardgas, en een flinke stap in de richting van een koolstofar­me samenlevin­g’, staat in een nieuw rapport. Zo zou Vlaanderen ook minder afhankelij­k worden van de invoer van buitenland­s gas.

Maar dan moet Vlaanderen uiteraard wel installati­es hebben die afval kunnen omzetten in biomethaan. En die zijn er momenteel nog niet.

In november wordt in Beerse de eerste biomethaan­installati­e in gebruik genomen. In de biogasinst­allatie zal de Intercommu­nale Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij voor de Kempen (IOK) jaarlijks 35.000 ton gft gaan verwerken. Dat levert Ook mest kan biogas opwekken.

groene stroom op voor 250 gezinnen.

Ook twee andere intercommu­nales toonden al interesse, maar evident is een biomethaan­installati­e niet. ‘Als alleen het economisch­e de doorslag zou geven, dan zouden we geen biomethaan maken’, geeft Jonathan De Witte van IOK toe.

Warmtekrac­htkoppelin­g

Van het vergiste afval zal maar een kwart gebruikt worden om biomethaan te maken. De rest wordt ingezet voor een warmtekrac­htkoppelin­g, wat financieel interessan­ter is. Daarbij wordt elektricit­eit en warmte opgewekt. ‘Van de energie kunnen we 40 procent gebruiken voor elektricit­eit en 40 procent voor warmte. De maximale benutting is dus 80 procent. Bij biomethaan is de benutting veel optimaler, maar met de huidige steunmecha­nismen is dat minder interessan­t.’

Een warmtekrac­htkoppelin­g is daarnaast afhankelij­k van de lokale vraag naar warmte via het warmtenet. Bij een injectie van biomethaan in het aardgasnet speelt de lokale vraag geen rol: het gas kan overal gebruikt worden.

Het is niet zo dat voor biomethaan geen steun bestaat. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein trekt jaarlijks 1 miljoen eu ro uit voor de opstart van biomethaan­installati­es.

Maar dat blijkt niet genoeg. De biogassect­or wil ook dat er een garantie van oorsprong komt. Dan zouden bedrijven bereid zijn om meer te betalen voor groen gas, omdat ze dan ook aan de buitenwere­ld kunnen aantonen dat ze minder CO2 uitstoten. Op die manier zouden garanties voor extra inkomsten kunnen zorgen, ook al is er geen subsidiëri­ng aan gekoppeld.

‘Er is daar vraag naar vanuit de industrie, die zijn ecologisch­e voetafdruk wil beperken. Ze willen hun gasverbrui­k vergroenen, iets wat in het buitenland al kan met garanties’, zegt Sam Tessens van BiogasE.

Tommelein (Open VLD) laat weten dat hij niet negatief tegenover garanties van oorsprong staat. Hij bekijkt met energiereg­ulator Vreg hoe die kunnen ingevoerd worden.

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) plaatst kanttekeni­ngen bij biogas. ‘Het kan zeker een plaats krijgen’, zegt Benjamin Clarysse, beleidsmed­ewerker Energie. ‘Maar de hoeveelhei­d duurzaam gas is beperkt, dus we moeten een omvattende visie hebben waarvoor we het kunnen inzetten.’

Dat geldt ook voor de afvalstrom­en. ‘Biomassa is schaars dus we moeten bepalen waar we het voor kunnen gebruiken. Ook de industrie aast er immers op om het als grondstof te hergebruik­en.’

Gft kan bijvoorbee­ld gebruikt worden om bioplastic­s van te maken. ‘We kunnen dezelfde biomassa niet voor én energie én als grondstof inzetten’, zegt Clarysse.

‘Ook de industrie aast op biomassa om als grondstof te hergebruik­en’

BENJAMIN CLARYSSE

Bond Beter Leefmilieu

 ??  ??
 ??  ?? Onder meer oogstafval kan als bron van biomethaan dienen.
Onder meer oogstafval kan als bron van biomethaan dienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium