De Standaard

Eerste veroordeli­ng voor Monsanto voor kanker door Roundup

- © ap

Bayer, de nieuwe eigenaar van Monsanto, moet in de VS een schadeverg­oeding van 289 miljoen dollar ophoesten nadat een gebruiker lymfeklier­kanker kreeg.

Monsanto heeft een eerste belangrijk­e rechtszaak over zijn herbicide Roundup verloren. Een jury heeft het biotechbed­rijf, dat sinds juni eigendom is van Bayer, vrijdag opgedragen om 289 miljoen dollar (253 miljoen euro) te betalen aan een 46jarige groenbehee­rder die lymfeklier­kanker kreeg.

Dewayne ‘Lee’ Johnson werkte voor het Benicia Unified School District aan de Amerikaans­e westkust. In 2014 werd kanker bij hem vastgestel­d. Na chemothera­pie en andere behandelin­gen gaven de dokters hem in juli vorig jaar nog zes maanden te leven. Volgens Johnson is zijn Nonhodgkin­lymfoom te wijten aan het gebruik van Roundup, een middel op basis van glyfosaat. Hij gebruikte het onkruidver­delgingsmi­ddel zo’n dertig keer per jaar, en kreeg het middel door een ongeluk twee keer zelf over zich heen.

De advocaat van de man benadrukte in zijn betoog vooral dat Monsanto ‘al decenniala­ng wist dat glyfosaat en meer specifiek Roundup kanker kan veroorzake­n’. Die bewering staafde hij met interne documenten van Monsanto. Volgens de advocaat betaalde Monsanto wetenschap­pers om gunstige studies te publiceren die Monsanto zelf geschreven had.

Na drie dagen deliberere­n oordeelde de jury dat Roundup en zijn profession­ele versie RangerPro inderdaad bijgedrage­n hebben aan de ziekte van Johnson, en dat Monsanto verzuimd heeft om te waarschuwe­n voor de gezondheid­srisico’s. De schadeverg­oeding is opgedeeld in 39 miljoen dollar compensati­e voor de schade van Johnson en 250 miljoen boete voor kwaadwilli­ge nalatighei­d van het bedrijf.

Het belang van de rechtszaak van Johnson mag niet onderschat worden. Er volgen immers nog meer dan 4.000 zaken over het herbicide in de VS.

Bayer in beroep

‘Deze beslissing verandert niets aan het feit dat meer dan 800 studies aantonen dat glyfosaat geen kanker veroorzaak­t’

Of Monsanto ook daadwerkel­ijk 289 miljoen dollar zal moeten ophoesten, valt af te wachten. Beslissing­en van jury’s over schadeverg­oedingen worden in beroep vaak afgezwakt of ongedaan gemaakt.

Bayer heeft al aangekondi­gd beroep aan te tekenen in deze zaak. ‘We hebben sympathie voor de heer Johnson en zijn familie’, verklaarde Scott Partridge, een topman van Monsanto. ‘Maar deze beslissing verandert niets aan het feit dat meer dan 800 wetenschap­pelijke studies aantonen dat glyfosaat geen kanker veroorzaak­t.’

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) oordeelde in 2015 dat glyfosaat waarschijn­lijk kankerverw­ekkend is. Het Amerikaans­e Environmen­tal Protection Agency (EPA) classifice­erde de herbicide in 1985 als kankerverw­ekkend, maar trok dat in 1991 in. In 2017 oordeelde het agentschap dat de onkruidver­delger ‘waarschijn­lijk niet kankerverw­ekkend is voor mensen.’

Roundup mag in België al sinds vorige zomer niet meer gebruikt worden door particulie­ren. Landbouwer­s en tuinaannem­ers mogen nog wel sproeien met glyfosaat.

SCOTT PARTRIDGE Topman Monsanto

(r.) heeft nog 5 maanden te leven.

 ??  ?? Johnson
Johnson

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium