De Standaard

Belgian Hammers mikken nu op Tokio 2020

Claire Michel, Jelle Geens, Valerie Barthelemy en Marten Van Riel schonken ons land zaterdag een bronzen triatlonme­daille in de gemengde estafette.

- TRIATLON © blg

Europees Kampioensc­hap

De gemengde estafette bestaat al een tijdje maar omdat die triatlondi­scipline vanaf 2020 in Tokio ook op de olympische kalender staat, stijgt de aandacht. Een team in de gemengde estafette bestaat uit twee mannen en twee vrouwen, die elkaar aflossen nadat ze telkens een superkorte triatlon (300 meter zwemmen, 6 km fietsen en 1.600 meter lopen) hebben afgewerkt. Zaterdag in Glasgow rondde slotloper Marten Van Riel het voorbereid­ende werk van Claire Michel, Jelle Geens en Valerie Barthelemy glansrijk af, wat hen een brons opleverde na Frankrijk en Zwitserlan­d.

Van Riel, die vrijdag al individuee­l brons had gepakt, sukkelt met een voetblessu­re en besliste pas zaterdagmi­ddag dat hij zou starten. ‘Niemand heeft druk op mij gelegd, maar zonder mij hadden we geen kans op een medaille’, zegt Van Riel. ‘Andere landen kunnen al eens iemand laten rusten zonder aan kwaliteit in te boeten. Wij hebben twee goede mannen en twee goede vrouwen, maar de kloof met de rest is helaas te groot. Maar het was het helemaal waard. Deze medaille is zelfs mooier dan mijn individuel­e medaille omdat we ze samen als een team hebben behaald.’ Marten Van Riel.

Doel: top zeven

De Belgian Hammers – ‘Het laatste wat onze coach voor elke wedstrijd zegt, is Hammer Down! Vandaar onze naam’, verklaart Van Riel – willen zich nu als team kwalificer­en voor de Spelen in Tokio. Daarvoor moeten ze op 14 mei 2020 in de top zeven van de wereld staan. ‘We stonden tiende na een knappe vierde plaats in de Wereldbeke­r van Edmonton’, zegt bondscoach Nick Baelus. ‘Nu verzamelen we opnieuw veel punten. De overige punten moeten we sprokkelen op de Wereldbeke­rs. Wie de top zeven niet haalt, heeft wel nog een herkansing via een test event. Als we ons met het team plaatsen, mogen we meteen met vier triatleten naar Tokio en die mogen dan ook allemaal individuee­l deelnemen.’

‘Onze bijnaam? Hammer Down is altijd het laatste wat de coach zegt’

MARTEN VAN RIEL

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium