De Standaard

Vanhaezebr­ouck haalt iedereen van zijn roze wolk

Voor het eerst begon Hein Vanhaezebr­ouck als coach met 9 op 9 aan het seizoen. Anderlecht had hiervoor wel een holdup nodig in Charleroi.

- JÜRGEN GERIL © Vincent Van Doornick/isosport

Jupîler Pro League

Wat zou Tsjaikovsk­i fier geweest zijn. Ze dansten Het Zwanenmeer langs de lijn. Charleroic­oach Felice Mazzu maakte pirouettes omdat zijn team tactisch wel perfect speelde, maar oerdomme goals weggaf. Hein Vanhaezebr­ouck liep op de toppen van zijn tenen en stond te zwaaien omdat het bij Anderlecht voor geen meter liep. So You Think You Can Dance. ‘Het is niet omdat onze naam Anderlecht is dat we zomaar matchen gaan winnen’, fulmineerd­e Vanhaezebr­ouck achteraf. ‘Als mijn spelers denken dat ze niet meer moeten werken… Charleroi werkte dubbel zo hard als wij.’

De nul houden

De euforie na de riante zeges tegen Kortrijk en Oostende zat er al in, maar Charleroi was een grotere test. Mazzu counterde het systeem van Hein perfect. De lange crosspasse­s om de flanken te lanceren, werden eruit gehaald en paarswit kreeg geen meter ruimte. Er werden maar liefst 38 fouten gemaakt. De Carolo’s bluften RSCA af en Rezaei scoorde na een scherpe counter: 10.

In 2018 betwistte Anderlecht nu al 22 matchen en slechts twee keer werd de nul gehouden. Zelfs Eupen doet met drie clean sheets beter. ‘Het is een werkpunt’, vervolgde Hein. ‘Maar er zijn ook ploegen die de nul houden en zelf niet scoren. De fans mogen uitmaken wat ze verkiezen. Wat niet wil zeggen dat we er niet naar moeten streven.’

Paarswit dankte ook veel aan zijn doelman Thomas Didillon. Hij was toch de ontdekking van deze match met cruciale saves op een intikker van Rezaei en een vrije trap van Grange. In de eerste twee partijen werd Didillon nooit op de proef gesteld, maar nu bewees hij zijn waarde. Hij groeit, maar zal niet altijd de meubelen kunnen redden.

Zweven

Ook jeugdige onbezonnen­heid loert om de hoek. Bij Saelemaeke­rs heb je soms de indruk: daar staan zijn schoenen en hij loopt ernaast. De tiener heeft flair en lef. Dat is positief, maar soms gaat hij net iets te ver.

Nieuwe doelman voor Charleroi

Charleroi heeft eennieuwe doelman gevonden om de geblesseer­de Nicolas Penneteau te vervangen. Rémy Riou (31) tekent vandaag een contract bij de Carolo’s. De Fransman is transfervr­ij nadat hij een paar dagen geleden zijn contract verbrak bij het Turkse Alanyaspor omdat hij er niet betaald werd. Charleroi kiest voor een buitenland­er en laat de Belgische markt zo opnieuw links liggen. De kans is groot dat Riou snel onder de lat zal staan, want de huidige doelman Mandanda ging tegen Anderlecht nog een paar keer in de fout. Zo kreeg Saelemaeke­rs geel voor het wegtrappen van een bal en had eigenlijk geluk dat de trap van Rezaei binnenging, want anders was hij uitgeslote­n voor handspel.

Ook de 20jarige Landry Dimata nam dit keer te veel hooi op zijn vork en oogde af en toe onhandig. Al trapte de aanvaller zijn penalty wel binnen tegen 120 km per uur. ‘We scoren op de goeie momenten’, wist Vanhaezebr­ouck nog. ‘Zo konden we nog winnen, maar dit is niet het Anderlecht dat ik wil zien. Hier hou ik niet van, maar ik moet ook dit leren aanvaarden. Met dit jonge team kunnen we nog niet zover staan als ik wil. We staan wel weer met de voeten op de grond.’

Gele kaarten

De doelpunten werden zoals gebruikeli­jk gemaakt door Dimata en Santini: 11 in 3 matchen nu al. Wie gaat er scoren als zij er niet zijn? Want dat gaat gebeuren. Dit was de derde partij en Santini pakte al zijn derde gele kaart omdat hij zich nog altijd (te) breed maakt met zijn elle bogen. Een schorsing lonkt al. Vanhaezebr­ouck wil daarom graag nog een spits, tenzij hij eventueel nog Teo mag zetten van de club?

Ook achteraan kan het krap worden door gele kartonnen. Vranjes is waarlijk een onverbidde­lijke verdediger. Zijn tackles gaan door merg en been. Vaak zijn ze correct, maar soms ook niet en dan pakt hij geel. Ook in de defensie zijn er bij blessures en schorsinge­n echter weinig pasklare oplossinge­n. Appiah verloor zichzelf weer.

Wurgsystee­m

Maar Anderlecht won op een dief(je) bij Charleroi. Positief is dat ze nooit panikeren en dat er altijd nog het wurgsystee­m is van Hein. De flanken blijven draven, Santini en Dimata blijven pompen en als Gerkens de longen uit zijn lijf gelopen heeft, vervangt Musona hem om met dribbels gevaar te leveren. Fysiek staat deze ploeg op punt. ‘Een slechte match spelen en toch winnen. Dat zou in het verleden niet gelukt zijn’, besloot Vanhaezebr­ouck. ‘Maar we moeten beseffen dat het niet elke keer gaat lukken.’

Over twee weken is het Club BruggeAnde­rlecht. Dan wordt het echt grote examen.

‘Het is niet omdat we Anderlecht heten dat we zomaar matchen gaan winnen’

HEIN VANHAEZEBR­OUCK

 ??  ?? Anderlecht won met 1–2 op Mambourg, maar dat gebeurde niet even swingend als in de voorbije twee wedstrijde­n.
Anderlecht won met 1–2 op Mambourg, maar dat gebeurde niet even swingend als in de voorbije twee wedstrijde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium