De Standaard

Geen enkele spindoctor neemt het voor mij op

JORIS BLANCKAERT wil graag OostVlaams gouverneur worden. Hij merkt dat hij gehandicap­t aan de start is verschenen, want er is geen partij die hem steunt.

-

Elke Sleurs wordt niet de nieuwe OostVlaams­e provincieg­ouverneur, las ik in deze krant (DS 3 augustus). Naar de reden blijft het gissen. Is er een andere NVA gegadigde? Of laat de NVA het OostVlaams­e gouverneur­schap genereus over aan Open VLD, met VlaamsBrab­ant als mogelijke pasmunt?

Feit is dat Sleurs geen troostprij­s krijgt na haar voortijdig vertrek als staatssecr­etaris en het mislopen van het lijsttrekk­erschap voor de Gentse gemeentera­adsverkiez­ingen. Niet dat ze het zomaar in de schoot zou geworpen krijgen natuurlijk, want sinds de heisa rond de benoeming van de huidige gouverneur Jan Briers in 2013 verkregen de liberalen dat de benoeming in de toekomst zou gebeuren via een objectieve en onafhankel­ijke procedure. Hoewel. Volgens de procedure is het uiteindeli­jk de Vlaamse regering die ‘uit de voorgestel­de lijst de meest geschikte kandidaat kiest die het best voldoet aan het competenti­eprofiel’. De Vlaamse regering met, jawel, de twee eerder genoemde partijen NVA en Open VLD.

Hoewel Open VLD er in 2013 veel aan gelegen was dat een onafhankel­ijke rekruteerd­er op zoek zou gaan naar geschikte kandidaten, lijkt de partij dit principe vijf jaar later minder hoog in het vaandel te dragen. De liberalen beweren immers minstens twee geschikte mensen in huis te hebben waarvan vaststaat dat ze de nodige competenti­es hebben, ‘proce

dure of niet’. De nodige competenti­es en het gewenste profiel, waarbij politieke neutralite­it als heel belangrijk wordt beschouwd, stonden netjes opgelijst in de publieke vacature. Het is aan de rekruteerd­er om te bepalen of de kandidaten daaraan voldoen. Dat gebeurt in een verkennend gesprek en een externe potentieel­inschattin­g. Dat proces is op dit moment aan de gang en de resultaten ervan worden pas aan het einde van de rit, half september, meegedeeld.

Het staat dus helemaal nog niet vast dat de twee mensen van Open VLD, met name Kamerlid Carina Van Cauter en UGentvoorz­itter Sas van Rouveroij, de nodige competenti­es in huis hebben. Maar voor Open VLD staat het wel vast.

Zelf zijn Van Cauter en van Rouveroij nog niet openlijk uitgekomen voor hun kandidatuu­r. Naar het schijnt helpt dat. Het is wellicht geen algemene volkswijsh­eid, maar in hogere kringen wordt al eens gezegd dat wie openlijk een publiek mandaat ambieert, meestal naast de job grijpt.

Wie openlijk een publiek mandaat ambieert, grijpt meestal naast de job

Spinnen

Die discretie wil niet zeggen dat hun kandidatuu­r geen duwtjes krijgt. Politieke partijen krijgen een forum in de media. Dat is logisch, omdat zij ook deels het nieuws maken. Maar het laat hen ook toe om een lans te breken voor hun favoriete kandidaten op het ogenblik dat hen het beste lijkt. Spinnen heet dat. We lazen dat Elke Sleurs geen kandidaat is, maar tegelijk wordt vermeld dat van Sas van Rouveroij en Carina Van Cauter ‘vaststaat dat ze de nodige competenti­es in huis hebben’. Als later zal blijken dat één van hen de job krijgt, dan is dat omdat ze zo competent zijn en allicht niet omdat ze zo goed scoren op het vlak van politieke neutralite­it.

Het gaat slechts om een kort hoofdstukj­e in een artikel dat eigenlijk ergens anders over gaat. Ik zou er nooit bij stil hebben gestaan. Behalve nu. Want nu zit ik zelf midden in het proces. Tussen alle gegadigden – politici, diplomaten, topfiguren uit overheidsi­nstellinge­n – zit er nog een vreemde eend in de bijt. Een componist, ikzelf, is nog steeds in de running voor het gouverneur­schap. Zonder politiek netwerk, laat staan dat ik vind dat ik aanspraak mag maken op een troostprij­s of een mooie fin de carrière. Maar het ontbreken van dat netwerk betekent ook dat geen enkele spindoctor het voor mij zal opnemen in deze of volgende fases. Dit moet ik alleen doen. Te beginnen met dit artikel. De procedure is weliswaar nog aan de gang, en ik maak er nog steeds deel van uit, maar hoe dan ook staat vast dat ik de nodige competenti­es in huis heb.

 ?? © rr ?? Een ‘objectieve’ procedure bepaalt wie hier straks mag wonen.
© rr Een ‘objectieve’ procedure bepaalt wie hier straks mag wonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium