De Standaard

Afbreekbar­e drinkbeker­s kunnen nergens naartoe

- ERIK BAKKERS Bree

Als organisato­ren van het muziekfest­ival TLive TongerloBr­ee stoorden we ons al enkele jaren aan de plastic bekers tijdens een festival. Niet alleen de grote afvalhoop achteraf, maar ook de rommel van platgetrap­te bekers in, langs en soms ver voorbij het terrein waren voor ons een doorn in het oog. Herbruikba­re bekers gebruiken, bleek zelfs milieuonvr­iendelijke­r te zijn door de aanschaf ervan, het spoelen, verzamelen, reinigen…

Omdat we toch een alternatie­f wilden, zochten en vonden we biologisch afbreekbar­e bekers. Deze bekers, op basis van maiszetmee­l, zouden binnen de 30 tot 90 dagen afbreekbaa­r zijn.

Enthousias­t stonden we achter deze oplossing, en de minieme investerin­g die we zelf wilden doen, voor de aanschaf van deze bekers, het verzamelen en ze zelf naar het containerp­ark brengen, namen we er graag bij. Totdat...

Totdat we contact opnamen met de milieudien­st van de stad. Zij hadden geen pasklare oplossing Ze raadden ons aan contact op te nemen met Limburg.net. Maar daar kwam men ook uit de lucht vallen. Ze zouden het opzoeken en ons iets laten weten. Enkele dagen later kregen we telefoon dat ze echt niet wisten hoe ze deze bekers moesten recycleren, ze zelf verbaasd waren en…we deze bij gebrek aan alternatie­f, bij het restafval moesten deponeren. Dit werd ons achteraf per mail bevestigd.

Gewone plastic bekers, meestal gratis aangelever­d door brouwerije­n, mogen wel (gratis) op het containerp­ark worden gedumpt, maar biologisch afbreekbar­e bekers, moeten tegen betaling bij het restafval worden gestort! Wordt het niet hoog tijd dat onze minister van Milieu, die wel drankrietj­es en oorstokjes wil verbieden, een oplossing bedenkt voor de miljoenen plastic bekers die op duizenden evenemente­n in Vlaanderen de plasticber­g verhogen en een alternatie­f bedenkt voor de recyclage van biologisch afbreekbar­e bekers.

Vol enthousias­me stonden we achter deze oplossing, totdat...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium