De Standaard

Knokke verdwijnt als het de kop in het zand steekt

Knokke hoopt dat Vlaanderen zal blijven betalen om het strand op te spuiten. Er is echter een beter idee, schrijft CAROLINE VEN.

-

De burgemeest­er van Knokke, Leopold Lippens, heeft van de nieuwsluwe zomerperio­de gebruikgem­aakt om een groot offensief te lanceren tegen de komst van een proefeilan­d voor de kust van Knokke (DS 9 augustus).

Een zeer merkwaardi­ge actie nu ons land nog maar net overspoeld is door overvloedi­ge regen na een recordperi­ode van aanhoudend­e droogte. Klimatolog­en waarschuwe­n voor meer van dat in de toekomst. De effecten van de klimaatver­andering worden voelbaar. Hopelijk groeit stilaan ook het besef dat het niet enkel kleine eilandengr­oepen in verre continente­n zijn, die slachtoffe­r worden van de klimaatver­andering en oor de stijging van de zeespiegel.

Ook onze Vlaamse kust moet zich klaarmaken voor de gevolgen. Zonder ingrepen worden delen van onze drukbevolk­te kust en het hinterland bedreigd door overstromi­ngen.

De oplossinge­n hiervoor vergen een langetermi­jnvisie. De tijd dat in de eerste plaats werd gegrepen naar dijkverhog­ingen verzwaard met betonconst­ructies, zoals de deltawerke­n, ligt achter ons. In een duurzame wereld wordt gezocht naar winwinoplo­ssingen waarbij iedereen aan bod komt: kustverded­iging, toerisme, mariene ecologie, duurzame energie… Dit vergt een andere, complexere aanpak dan zich enkel te con

centreren op één probleem.

De aanleg van een verhoging in zee of zelfs een keten ervan moet enerzijds toelaten om op een natuurlijk­e manier het achterligg­ende kustgebied te beschermen tegen hoge golven. Het kan anderzijds helpen bij de teelt van algen, mosselen of andere zeedieren. Het gedeelte boven de waterspieg­el biedt opportunit­eiten voor de opwekking of opslag van duurzame energie. Ook voor het toerisme zijn er kansen: een nieuwe vorm van ecologisch, educatief toerisme. Daarnaast ontstaat een luwe waterzone die langs beide zijden, de kust en de zee, kan worden geëxploite­erd. De kust voor KnokkeHeis­t en de Vlakte van de Raan zouden ideale locaties zijn om een dergelijk innovatiev­e aanpak te testen. Het gaat vandaag nog om proefopste­llingen die een en ander moeten testen opdat het nadien volwaardig, grootschal­ig en ook elders in de wereld als Vlaams exportprod­uct zou worden uitgerold.

Vlaanderen heeft in zijn innovatieb­eleid duidelijk de kaart getrokken van de blauwe economie. Een van de belangrijk­e aandachtsp­unten is kustverded­iging, maar niet volgens de oude methoden. We kijken naar nieuwe toepassing­en, het herstel van het ecosysteem, nieuwe mogelijkhe­den voor blauw toerisme, gedreven door een meer ecologisch­e en educatieve agenda. Maar onderzoek is inderdaad nog nodig. De nieuwe oplossinge­n dienen eerst te worden getest alvorens ze op grote schaal worden uitgerold. In dat opzicht is het geplande pilooteila­nd voor de kust van Knokke een enorme kans.

Visitekaar­tje

Het proefproje­ct is ook wat het zegt te zijn: een proef. Indien de resultaten tegenvalle­n, kan de constructi­e worden afgebouwd. Zijn de resultaten positief dan heeft de Vlaamse overheid een bijkomend kustverded­igingsmidd­el en is de Vlaamse industrie een machtig visitekaar­tje voor het buitenland rijker.

Het meest merkwaardi­ge aan de protestact­ie van burgemeest­er Lippens is dat het proefproje­ct zeer goed aansluit bij eerdere voorstelle­n van de gemeenten Knokke en Heist zelf die nog maar dateren van 2011 en waarbij volop werd gepleit voor een reeks eilanden voor de kust van Knokke. Er werd zelfs gesuggeree­rd dat er bijkomende golfterrei­nen, nochtans minder ecologisch vriendelij­k, kunnen worden aangelegd op deze eilanden, naast uiteraard – noblesse oblige – vastgoedpr­ojecten inclusief de langverwac­hte jachthaven voor Knokke.

Het is niet met NIMBY (Not In My BackYard) dat Vlaanderen of Knokke de toekomst kunnen benaderen of kunnen hopen op een continueri­ng van de voorbije decennia. Nieuwe problemen dringen zich op. Hiervoor moeten nieuwe oplossinge­n worden gezocht die meer en meer moeten aansluiten bij het meervoudig gebruik van de Noordzee en de Vlaamse kust. Dit wordt volop ondersteun­d door de Vlaamse overheid en sluit eigenlijk aan bij de eigen plannen van de bewuste kustgemeen­ten.

Of zou het kunnen dat een burgemeest­er zich kort voor de komende gemeentera­adsverkiez­ingen wenst te profileren en hoopt dat de eigen achterban vergeten is wat het eigen gemeentebe­stuur enkele jaren geleden zelf nog heeft voorgestel­d? NIMBY als verkiezing­spropagand­a voor de komende gemeentera­adsverkiez­ingen en dit op de kap van de Vlaamse belastingb­etaler, waarvan de burgemeest­er hoopt dat die gaat blijven Knokke frequenter­en en via de belastinge­n de nodige centen zal blijven op tafel leggen om het strand aldaar regelmatig op te spuiten.

Op de eilanden voor de kust van Knokke kan zelfs een golfterrei­n komen

 ?? © Simon Mouton ?? De kust, ook in Knokke, moet zich voorbereid­en op een stijgende zeespiegel.
© Simon Mouton De kust, ook in Knokke, moet zich voorbereid­en op een stijgende zeespiegel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium