De Standaard

Een regen van medailles

Is België zowaar een sportland geworden?

- FRANK VAN LAEKEN

Negentien medailles, waaronder zes gouden, dat klinkt als een ongezien succes. Laten we dat vooral uitgebreid toejuichen en de atleten gepast fêteren. Het waren mooie Europese kampioensc­happen, een uitstekend nieuw initiatief. En toch: euforie mag, relativere­n moet.

De betere sportactua­liteit kwam de voorbije elf dagen uit Glasgow en Berlijn, waar voor het eerst zeven sporten gebundeld werden onder de noemer ‘Europese kampioensc­happen’. Schitteren­d initiatief, want samen kregen atletiek, golf, gymnastiek, roeien, triatlon, wielrennen en zwemmen een pak meer aandacht dan ze apart zouden hebben gekregen. Laten we zeggen: maal tien. Goed voor atleten, sponsors, sportbonde­n en tvzenders.

Gymnaste Nina Derwael, baanwielre­nners Kenny De Ketele en Robbe Ghys, en tijdrijder Victor Campenaert­s maakten ons in de loop van de week al warm voor een heet atletiekwe­ekend, met zowaar een gouden medaille per dag: Nafi Thiam in de zevenkamp en de Belgian Tornados op de 4x400 meter, dat kwam niet onverwacht. Thiam rondde zo haar ‘Grand Slam’ af, met achtereenv­olgens goud op Olympische Spelen, WK en EK. De familie Borlée had het al gelapt op de EK’s van 2012 en 2016. Kevin, Jonathan en Dylan kregen dit keer het gezelschap van Jonathan Sacoor, die recent als eerste Belg ooit atletiekgo­ud had behaald op de wereldkamp­ioenschapp­en voor 20jarigen. De jongeman wordt over tweeënhalv­e week 19. Toptalent, dat met Jacques Borlée als trainer de best denkbare begeleidin­g kent. Verrassend­er was de marathonze­ge van Koen Naert, op z’n 28ste gestart als outsider.

Zes keer goud, vijf keer zilver, acht keer brons. Negentien medailles: een vreugdedan­sje mag, sportliefh­ebbers mogen licht euforisch reageren. Heel eventjes toch. (Hoera, we zijn min of meer een sportnatie.)

Afwezige wereldtop

Relativere­n dan. Met die fraai ogende medailleoo­gst staat ons land niet eens in de Top 10. Nederland, iets meer dan anderhalve keer het aantal inwoners van België, was goed voor veertien keer goud, dat is bijna tweeënhalv­e keer de Belgische verzamelin­g. Negenender­tig medailles in totaal, dat

is meer dan het dubbele van het Belgische aantal. Oranje valt net buiten de medailleto­p 3. Vlak boven België prijken ook Zwitserlan­d (8,2 miljoen inwoners) en Hongarije (9,9 miljoen). Het kan dus nóg beter in de categorie ‘relatief kleine landen’.

En hoe goed de prestaties ook waren, het blijven in heel wat discipline­s máár Europese kampioensc­happen. De wereldtop was, zoals die term het al aangeeft, niet altijd aanwezig. Zeker in de atletiek scheelt dat. Niet dat we wat Naert en de Tornados voor elkaar kregen nu moeten geringscha­tten, maar hun prestatie in het juiste perspectie­f plaatsen is noodzakeli­jk. Op de Spelen in Rio waren de Amerikanen en de Jamaicanen een flink eind sneller dan de Belgische estafettem­annen. In de marathon eindigde Naert twee jaar geleden op een 22ste plaats. Van de atleten die toen vóór hem eindigden, mochten er gisteren vijftien niet meelopen, waaronder de Top 6. Omdat het geen Europeanen zijn.

Alleen Nafissatou Thiam mag zich zonder enige twijfel de beste van de wereld (blijven) noemen. Op haar 23ste kan ze die status nog wel een tijdje aanhouden, als de honger groot blijft tenminste. Gouden Thiam, Senegalese vader, gouden Sacoor, PortugeesI­ndiase vader, en zilveren Bashir Abdi, Somalische vluchtelin­g, gaven tevens een welgekomen duwtje in de rug van de multicultu­rele gedachte.

Où était Didier?

Waar zat Didier Reynders, trouwens, in Glasgow en Berlijn? De minister van Buitenland­se Zaken ontpopte zich tijdens de ceremonie voor de derde plaats op het WK Voetbal in Rusland nog als een volleerde partycrash­er door breed lachend mee op de foto te gaan met de vierende Rode Duivels. Verkiezing­sjaar, dan is een voetbalsta­dion waar ook camera’s op de eretribune gericht staan interessan­ter dan minder bekeken sporten als atletiek, turnen of zwemmen. Politiek opportunis­me is van alle tijden. Zo tweette de Vlaamse minister van Sport, Philippe Muyters, zich de voorbije dagen suf. Hij was wel consequent: hij stuurde ook triomfante­lijke boodschapp­en rond als een Brusselse of Waalse sporter het goed deed. Of hij was enthousias­t over Vlaamse atleten die zich recentelij­k bij gebrek aan Vlaamse steun hadden aangeslote­n bij het Waalse Adeps, de tegenhange­r van Sport Vlaanderen. En terwijl de medailles werden behaald onder de roepnaam (Team) Belgium is de vaststelli­ng dat we wel drie gemeenscha­psminister­s van Sport hebben en nog iemand die zich in het Brussels Gewest met sportinfra­structuur bezighoudt, maar geen federale verantwoor­delijke.

Neen, een sportnatie zijn we nog lang niet. We hebben wel uitstekend­e sporters. Dat is meer te danken aan talent, karakter, koppigheid, uitstekend­e individuel­e begeleidin­g en heel af en toe een verlichte sportfeder­atie, dan aan een structurel­e aanpak door overkoepel­ende bonden of overheden. Ook dat dient gezegd.

Hoe goed de prestaties ook waren, het blijven máár Europese kampioensc­happen

 ??  ??
 ??  ?? Een gouden medaille maakt emoties los: bij Nafi Thiam...
Een gouden medaille maakt emoties los: bij Nafi Thiam...
 ??  ?? …en bij Koen Naert. © belga/epa
…en bij Koen Naert. © belga/epa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium