De Standaard

Stofgordij­n zal klimaat niet redden

- (pvd)

Grote vulkaanuit­barstingen, zoals die van de Pinatubo, El Chichón en de Krakatau, werden gevolgd door een afkoeling van de wereldtemp­eratuur – en schitteren­de zonsonderg­angen. Dat kwam door de ‘aerosolen’ van minuscule zwavelzuur­druppeltje­s die ze één tot twee jaar lang in de lucht brachten. Sommige onderzoeke­rs hebben dan ook al in ernst voorgestel­d om massale hoeveelhed­en fijn stof tot hoog in de stratosfee­r te schieten om de klimaatopw­arming tegen te gaan.

Dat stuit niet alleen op praktische problemen, what goes up, must come down,

het zou ook zijn eigen effect neutralise­ren, schrijven onderzoeke­rs van de Universite­it van Californië in Nature.

Wat de plantengro­ei wint door afkoeling, gaat weer verloren door minder zonlicht. In medische termen: het middel zou even erg zijn als de kwaal. Dat haalden de onderzoeke­rs niet uit klimaatber­ekeningen, maar uit de experiment­en die de natuur zelf deed: grote vulkaanuit­barstingen. Zo spuwde de Pinatubo in 1991 20 miljoen ton zwaveldiox­ide, die het zonlicht met 2,5 procent verminderd­e en de wereldtemp­eratuur een halve graad omlaaghaal­de.

Wel de moeite

De onderzoeke­rs koppelden de oogstgegev­ens voor maïs, soja, rijst en graan uit 105 landen over drie decennia aan satellietk­aarten van aerosolen en weerkaarte­n met hoeveelhei­d zonlicht. Conclusie: je eindigt waar je begon, zonder dat je iets aan het onderligge­nde probleem hebt gedaan.

Het ziet er, alvast voor de natuur en de landbouw, naar uit dat we echt zullen moeten stoppen met CO2 te produceren, in plaats van nadien te proberen de effecten weg te werken. Maar de auteurs denken dat voor andere sectoren van de economie het wel de moeite kan zijn een planeetomh­ullend stofgordij­n op te hangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium