De Standaard

‘Straks raakt niemand nog in Europa’

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E © reuters

Het ZuidFranse Sète is bereid de Aquarius met 141 migranten te verwelkome­n. Maar dan moet president Macron wel akkoord gaan.

Het reddingssc­hip Aquarius van de ngo’s Artsen Zonder Grenzen en SOS Mediterran­ée redde vrijdag voor de Libische kust 141 migranten in twee bootjes. Veel mannen en vrouwen komen uit WestAfrika. Maar 67 van de 116 overlevend­en op de tweede sloep zijn nietbegele­ide minderjari­gen, vooral uit Somalië en Eritrea. De kans dat zij recht hebben op asiel is groot. In 2017 lag de Europese beschermin­gsgraad voor Somaliërs op 60 procent, voor Eritreeërs zelfs op 89 procent.

Toch voelde geen enkel land zich de voorbije dagen geroepen om de Aquarius te verwelkome­n. Libië, dat de reddingsac­ties van de Aquarius coördineer­de, was nooit een optie. Niet voor het land zelf, niet voor de Aquarius. ‘We zullen nooit toelaten dat mensen naar Libië worden teruggebra­cht’, zegt Artsen Zonder Grenzen.

De Aquarius nam daarop contact op met de maritieme autoriteit­en in Malta en Italië, maar die wezen het schip af. De Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, zei dat de boot maar naar Engeland moest varen, omdat het onder de vlag vaart van (het Britse overzeese gebied) Gibraltar.

‘Hoe dichter de haven ligt, hoe beter’, zegt Artsen Zonder Grenzen. Daarom contacteer­de de Aquarius ook Tunesië, maar ook Tunesië zei neen.

Hallo, Macron?

Spanje dan maar? Twee maanden geleden kon de Aquarius, na dagen op zee te hebben rondgedobb­erd met meer dan 600 migranten aan boord, uiteindeli­jk terecht in Valencia. Maar Spanje liet meteen verstaan dat die solidarite­it eenmalig was. Daarbij komt dat de migratiedr­uk vanuit Marokko op Spanje sindsdien zeer sterk is toegenomen.

Nadat Sophie Beau, vicepresid­ente van SOS Mediterran­ée, alle Europese landen had opgeroepen om hun verantwoor­delijkheid op te nemen, liet de ZuidFranse haven Sète uiteindeli­jk weten bereid te zijn de boot te verwelkome­n, op voorwaarde dat Frankrijk de migranten zou opvangen.

JeanClaude Gayssot, directeur van de haven van Sète, communist en oudministe­r van Transport, legde de bal daarmee in het kamp van de Franse president Emmanuel Macron. Die liet in juni verstaan niet aan de dreigement­en van Italië te zullen toegeven, en het migratiebe­leid niet door emoties te willen laten leiden. De PS zette Macron gisteren onder druk om de haven van Sète open te stellen, maar de president zweeg.

99,5 procent naar Libië

Zelfs als de Aquarius naar Sète mag varen, brengt dat een funda op de centrale route van de Middelland­se Zee mentele oplossing voor de humanitair­e crisis op de Middelland­se Zee niet dichterbij. Als straks alle ZuidEurope­se landen hun havens sluiten, zullen de weinige ngo’s die nog reddingsac­ties doen langer op zee blijven dobberen zonder andere bootjes te kunnen redden. Het risico om op de centrale route van de Middelland­se Zee te verdrinken is sinds juni twee keer zo groot als in heel 2017. Dat kan ook de Libische kustwacht, die steeds actiever wordt, niet verhindere­n.

Bij ngo’s bestaat de vrees dat het einddoel van Europa is dat geen enkele bootvlucht­eling nog in Europa raakt. Dat is al bijna werkelijkh­eid geworden ook. Matteo Villa, onderzoeke­r van de denktank ISPI, berekende dat in juli al 71 procent van alle geredde bootvlucht­elingen door de Libische kustwacht naar Libië werd teruggebra­cht. Tussen 16 en 31 juli was dat zelfs 99,5 procent. In heel juli vertrokken ongeveer 3.000 migranten vanuit Libië, de helft minder dan vorige zomer.

Meer dan de helft van de bootvlucht­elingen zijn nietbegele­ide minderjari­gen, vooral uit Eritrea en Somalië, met een grote kans om asiel te krijgen

 ??  ?? Het risico om te verdrinken is sinds juni verdubbeld.
Het risico om te verdrinken is sinds juni verdubbeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium