De Standaard

REPORTAGE ‘Olie heeft prioriteit, water niet’

De klimaatver­andering en de bouw van dammen veroorzake­n in Irak een historisch­e watercrisi­s. Rivieren en bronnen vallen droog, boeren zien hun land verdrogen. En de hoofdrol in het drama is voor de falende overheid.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN IRAK JUDIT NEURINK

IRAAKS KOERDISTAN I In de zomerhitte is het koel op de berghellin­gen boven het IraaksKoer­dische plaatsje Biara. Maar de rivierbedd­ing is droog omdat bronnen hoog in de berg niet meer opborrelen. Walnootboe­r Backtiar Hamakhan probeert zand en stenen weg te scheppen om het stroompje dat zijn boomgaard bereikt vrije doorgang te geven. Maar het vult zijn voorraadba­ssin niet meer, en hij ziet het water met lede ogen naar zijn buurman beneden verdwijnen. ‘Het wordt al vier jaar steeds minder’, zucht hij. ‘Nu ligt een van onze twee bronnen helemaal droog, en hebben we minder water dan ooit.’ zal dit jaar rijst kunnen verbouwen. Hun land staat droog en een oplossing is niet in zicht.

Walnootboe­ren die al generaties­lang de hellingen in de ruige grensstree­k met Iran bewerken, herinneren zich dat ze veertig jaar geleden nog tomaten en tabak konden verbouwen. Nu drie van de tien bronnen in het dorp Balkha ermee zijn opgehouden en de andere minder water produceren, lijkt het einde van hun walnotenti­jd ook in zicht.

Illegale waterputte­n

Op de helling bij boer Hamakhan hebben boeren besloten drie pijpleidin­gen aan te leggen naar de resterende bron, die het water rechtstree­ks in de boomgaarde­n afleveren. Maar doordat het niet meer door de rivierbedd­ing loopt, wordt de omgeving droger. En ontstaat er ruzie: een van de boe ren is naar de rechter gegaan omdat hij nu zonder water zit. Alleen wie geld heeft, slaat een put en schaft een elektrisch­e pomp aan.

Maar het zijn juist de putten die de problemen veroorzake­n, zegt ingenieur Shahpoor Ghaffar Amin (52). Hij werkt voor de gemeente Halabja, beneden aan de berg. Daar is het slaan van putten inmiddels verboden, zegt hij. ‘Maar de boeren doen het zonder vergunning. Omdat ze te veel water gebruiken, is de waterspieg­el sterk gedaald. Zelfs Halabja is niet meer zo groen als vroeger.’

‘Oud’ water

De boeren in Balkha en hun waterprobl­emen zijn een voorbeeld van wat er in heel Irak gebeurt. Dat is het gevolg van de klimaatver­andering – met nog hetere en drogere zomers – en de bouw van dammen in de buurlanden, waardoor de watertoevo­er vermindert of zelfs wegvalt. In Balkha is nog water, al is de vraag voor hoelang nog, omdat het ondergrond­se meer uit ‘oud’ water bestaat. Dat wordt niet bij een regenbui aangevuld, maar pas na een jarenlang filterproc­es.

Zo’n honderdvij­ftig kilometer verderop, in Khanaqin, staat de Alwandrive­r alweer een paar maanden droog, sinds Iran het project afrondde dat de loop van de rivier zodanig veranderde dat ze niet meer de grens overgaat. Het is Irans oplossing voor de eigen droogte, zegt Rozhan Faraidun, manager van de Earth Networkorg­anisatie in de Koerdische plaats Sulaymaniy­a. ‘We hebben bij de Iraanse ambassade geproteste­erd. Maar ook zij hebben last van de klimaatver­andering. En behalve water hebben ze ook elektricit­eit nodig, dus bouwen ze dammen. Bovendien denkt Teheran dat de Iraakse regering niet geeft om watermanag­ement.’

Daar lijkt het inderdaad op. Bagdad reageerde in paniek toen Turkije in juni begon met het vullen van het laatste stuwmeer in zijn 22dammenpr­oject in de Tigris, waardoor de rivier in Bagdad opeens doorwaadba­ar werd. Het vulproces bij de omstreden Ilisudam is uitgesteld, zodat Irak orde op zaken kan stellen – maar aanwijzing­en dat dit gebeurt, ontbreken. Faraidun verwacht ook weinig: ‘De overheid heeft andere prioriteit­en dan water, namelijk geld en olie’.

In heel Irak klagen boeren over het watertekor­t. In het noorden, in de Ninevevall­ei bij Mosul, kan geen graan verbouwd worden omdat irrigatiek­analen en apparatuur door IS zijn vernield. Langs de oevers van de Eufraat en de Tigris verlaten steeds meer boeren hun verdroogde akkers, en zuidelijke­r, in Najaf, is dertig procent van de waterbuffe­ls al verdwenen door de droogte, terwijl bijna een half miljoen gezinnen van hun melk afhankelij­k zijn voor hun inkomen. De watertanke­rs die rondrijden en voor 17 euro je tank vullen, kunnen de meeste boeren zich niet veroorlove­n.

Experts dringen erop aan de

Regenwater opvangen, bomen aanplanten: oplossinge­n vergen beleid. Maar de Iraakse overheid is er niet mee bezig, zeggen de boeren

 ?? © Eddy Van Wessel ?? rijstteler­s in Khellan, Iraaks Koerdistan
© Eddy Van Wessel rijstteler­s in Khellan, Iraaks Koerdistan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium